Sunday, June 26, 2011

ASYA: Makao - Nereler Gezilir?

Makao’yu ziyaret etmek için en ideal zaman; ekim – aralık ayları boyunca süren kış mevsimidir. Bahar ve yaz mevsimlerinde sıcak ve oldukça nemli bir atmosfere sahip olan Makao; kışın soğuk fakat güneşli günler yaşamaktadır. Ayrıca ilkbahar ve yaz mevsimlerinde bölgede sıklıkla tayfunlar görülmektedir.

Eşsiz tarihi miraslarının ve doğal güzelliklerinin yanında, parıltılı bir eğlence dünyasını da içerisinde barındıran Makao’da tatilinizin daha da güzel geçmesi için birkaç noktaya dikkat etmeniz önerilmektedir.

* Makao Gemi Terminali çıkışında yanınıza yaklaşarak ucuz taşımacılık önerileri sunan hiçbir kişiye güvenmeyin. Bu tarz taksi şoförleri; istenilen rotaya gitmeden önce yolcuyu, anlaşmalı olduğu turistik mağazalara götürmeye çalışabilir ve yolcu buna karşı koyduğunda ise onu yolun alâkasız bir yerinde arabadan inmesi için zorlayabilir.
* Makao’da bilhassa kalabalık yerlerde yankesicilik sıklıkla görülen bir suçtur. Şehri keşfe çıkarken üzerinizde kıymetli eşyalar bulundurmamanız ve paranızı çantanızın yanı sıra, giysilerinizin çeşitli bölümlerine eşit olarak dağıtmanız önerilmektedir.
* Makao caddelerinde el broşürü dağıtanlar, bazen fazla ısrarcı ve can sıkıcı olabilmektedirler. Bu broşürler genellikle radikal dini gruplarla veya şehirde yasal bir meslek olan fahişelikle alâkalı reklamları içermektedir. Bu kişilerle muhatap olmamanız ve zorla elinize tutuşturulsa dahi, anakara Çin’de yasal olmayan konular hakkındaki bu broşürlerden zaman kaybetmeden kurtulmanız önerilmektedir.

Tarihi Eski Şehir

Makao’nun Tarihi Eski Şehir bölümü, bütünüyle UNESCO Dünya Miras Listesi kapsamında yer almaktadır. Şehir merkezindeki birçok turizm acentesi, Tarihi Eski Şehir bölümüne rehberli yürüyüş turları düzenlemektedir.

Tarihi Eski Şehir bölümü içerisinde; Barra, Lilau, Aziz Augustine, Senato, Katedral, Aziz Dominic, İsa ve Comões olmak üzere 8 tarihi meydan bulunmaktadır.

Aziz Lawrence, Aziz Joseph Aziz Augustine, Aziz Dominic, Aziz Anthony kiliseleri, Aziz Paulo Kilisesi kalıntıları, Kutsal Merhamet Evi, Na Tcha Tapınağı, Protestan Mezarlığı, Sam Kai Vui Kun Tapınağı ve A-Ma Tapınağı; Tarihi Eski Şehir bölümü içerisinde yer alan görülmeye değer dini mekânlardır.

Ayrıca Batı Kışlası, Mandarin'in Evi, V. Dom Pedro Tiyatrosu, Sir Robert Ho Tung Kütüphanesi, Senato Binası, Lou Kau Malikânesi, Tarihi Şehir Duvarları, Tepe Kalesi, Comões Bahçeleri, Guia Tepesi Kalesi ve Deniz Feneri de yine bu semtte bulunan ziyaret edilmesi gereken önemli yapılar arasında yer almaktadır.

Makao Yarımadası’nın neredeyse yarısını kaplayan Tarihi Şehir bölümü; dolambaçlı dar sokakları, Arnavut kaldırımlı yolları ve açık hava pazarlarıyla Portekiz’den bir manzara sunmaktadır.

Bunun yanında; sokaklarda yankılanan Çince konuşmalar, Güney Doğu Asya’ya özgü enerji ve Çinlilere özgü aromatik ot ve baharatlarla pişirilen yemeklerden çıkan lezzetli kokular; size Makao’nun Çinli yanını hemen hatırlatacaktır.

Adres: Tarihi Eski Şehir semti, Makao Yarımadası bölümü, Makao
Web: www.macauheritage.net

Taipa Adası

Taipa Adası, Makao Yarımadası sınırlarına dâhil olan 2 adadan küçük olanıdır. Şehir merkezine 2 km uzaklıkta bulunan Taipa Adası, şehrin gürültüsünden ve karmaşasından uzakta kalmak isteyenlerin seveceği bir mekândır.

Makao’nun bu bölümü Portekiz koloni dönemi mimarisine ait birçok tarihi binayla doludur. Taipa Adası, el sanatları atölyeleri ve tarihi Çin tapınaklarıyla ünlüdür.

Makao’nun ışıltılı Las Vegas imajından biraz uzakta kalıp, Çin’e has büyülü ve huzurlu bir dünyaya adım atmak isterseniz Taipa Adası’nda vakit geçirmeniz önerilmektedir. Makao’yu ziyaret eden orta yaş ve üzerindeki turistlerin büyük bir çoğunluğu, Taipa ya da Coloane adalarında konaklamayı tercih etmektedirler.

Yarımadaya köprülerle bağlı adalara ulaşabilmek için birçok toplu taşıma aracı bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, hemen her otelin saat başlarında kalkan ve şehir merkezi ve adalar arasında mekik dokuyan ücretsiz shuttle servisleri bulunmaktadır.

Adres: Taipa Adası, Makao

Coloane Adası

Makao sınırları içerisinde yer alan Coloane Adası, Taipa Adası’na oranla daha büyük bir adadır. Coloane Adası; Makao’ya ismini veren balıkçıların koruyucu tanrıçası A-Man’ın dev heykeline ev sahipliği yapmasıyla ünlüdür. Adanın 170 metre yüksekliğindeki en yüksek tepesi üzerine kurulu olan 20 metrelik A-Man Heykeli, beyaz zümrütten inşa edilmiş göz alıcı bir eserdir.

Coloane Adası üzerinde ayrıca A-Man Kültür Köyü de bulunmaktadır. 7000 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan A-Man Kültür Köyü içerisinde Tanrıça A-Man’a adanmış tapınaklar, dev heykeller, müzeler, hediyelik eşya mağazaları, ritüellerde kullanılan bir Çan Kulesi ve Davul Kulesi bulunmaktadır.

Coloane Adası üzerinde yer alan diğer bir görülmeye değer mekân; Seac Pai Parkı’dır. 20 hektarlık yemyeşil bir alan üzerine kurulu olan parkın içerisinde; birçok yapay göl ve akarsu, değişik temalara sahip bahçeler, hayvanat bahçesi, kuşlar için doğal yaşam rezervi ve Doğa Müzesi bulunmaktadır.

Coloane Adası da Taipa Adası gibi Makao’nun büyük şehir havasından bunalanların kaçmayı tercih ettikleri bir bölgedir. Makao’ya göre daha çok etnik Çin atmosferine sahip olan Coloane Adası, ayrıca siyah kumlarıyla ünlü Hác Sá Plajı’nı da içerisinde barındırmaktadır. Coloane Adası üzerinde otantik bar ve pansiyonlar, butik oteller ve geniş kamp alanları bulunmaktadır.

Adres: Coloane Adası, Makao

Cotai Strip

Adı; Coloane ve Taipa adalarının isimlerinin baş harfleri alınarak oluşturulan Cotai Strip; Coloane ve Taipa adalarının arasında kalan bölgeye kurulmuştur.

Las Vegas Sands adında ünlü bir Amerikan şirketi tarafından finanse edilen ve Las Vegas’ın ünlü Strip Caddesi Model alınarak oluşturulan Cotai Strip; Güney Doğu Asya’nın bir numaralı eğlence merkezidir.

Şehrin en lüks otellerini, kumarhanelerini, alışveriş ve eğlence merkezlerini içerisinde barındıran Cotai Strip; Makao’nun modernleşmesinde büyük bir kilometre taşı konumundadır.

Bu ışıltılı bölge içerisinde yer alan Cotai Arena; her yıl dünyaca ünlü yüksek bütçeli birçok konser ve gösteriye ev sahipliği yapmakta, 75,000 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Cotai Expo Fuar Merkezi ise dünyanın en lüks sergilerine kapılarını açmaktadır.

Adres: Coloane ve Taipa adalarının kesişim noktası, Makao
Web: www.cotaistrip.com.mo

Merhamet Tanrıçası Heykeli

Bodhisatta Avalokitesvara heykeli olarak da bilinen Merhamet Tanrıçası Kun Iam’ın Heykeli; Makao İç Limanı’nın üzerinde yer alan, kıyıdan 60 metrelik bir köprü ile ulaşılabilen insan yapımı küçük bir adacık üzerinde bulunmaktadır.

Makao’nun en saygı duyulan tanrıçasının heykelinin nereye yapılacağının belirlenmesi için toprak falına bakılmış ve sonunda Guia Tepesi ve Kun Iam Tapınağı ile hizalanmış bir pozisyonda olması için denizin üzerinde belirlenen kutsal noktaya sırf heykelin dikilebilmesi için bir yapay ada inşa edilmiştir.

20 metre yüksekliğinde 50 ton ağırlığındaki tanrıça heykeli bronzdan yapılmıştır. Çin’in en ünlü tanrıçalarından birinin heykeli olmasına karşın eser, Avrupa sanatı stilini yansıtmakta ve bu sebeple de Avrupa’nın pek çok yerinde bulunan Meryem Ana heykellerine benzetilmektedir.

Adres: Makao İç Liman açıkları

Makao Kulesi

Gökyüzü Kulesi olarak da bilinen Makao Kulesi; şehrin ünlü işadamı Stanley Ho’nun Auckland’deki Gökyüzü Kulesi’ni görüp etkilenmesi ve bir benzerini Makao’da yaptırmak istemesi sonucu 1998 – 2001 yılları arasında inşa edilmiştir.

Makao Yarımadası’nın güney bölümünde bulunan 338 metre yüksekliğindeki Makao Kulesi; şehrin panoramik manzarasının izlenebileceği en ideal mekândır. Kule; turizm ve eğlencenin yanı sıra, şehrin yayıncılık ve telekomünikasyon ihtiyaçları için de kullanılmaktadır.

Şehrin en ilgi çekici modern yapılarından biri olan kule, 2006 yılında dünyaca ünlü bungee jumping sporcusu AJ Hackett’in gerçekleştirmiş olduğu dünyanın en yüksek bungee jumping atlayışına da sahne olmuştur.

Adres: Makao Yarımadası güney bölümü

Grand Prix Müzesi

1954 yılında yarış heveslisi Makao halkı arasında yerel olarak düzenlenmeye başlanan Makao Grand Prixi, daha sonra devlet makamlarının olaya el atması ve sponsor olmasıyla Formula 3 Makao Grand Prixi adı altında uluslararası ünlü bir etkinliğe dönüşmüştür.

Keskin dönemeçleri ile dünyanın en zorlu pistlerinden birinde gerçekleştirilen bu yarış hakkında; akla gelebilecek her detayı içerisinde barındıran Grand Prix Müzesi, Makao’nun en renkli ve eğlenceli mekânlarından biridir.

Teddy Yip, Paul Du Toit, Laurel, Ayrton Senna gibi dünyaca ünlü yarış sporcularının eşyalarını, Formula 3 Makao Grand Prixi’nde kullandıkları yarış arabalarını ve motosikletleri, yarışlar hakkında her türlü doküman ve belgeseli içerisinde barındıran müzenin, en eğlenceli bölümlerinden biri, yarış simülatörleri bölümüdür.

Müze içerisinde bulunan yarış simülatörlerine binerek; Makao sokaklarında Formula 3 heyecanını biraz olsun yaşamanız mümkündür. Salı günleri haricinde haftanın her günü 10.00 – 18.00 saatleri arasında açık bulunan müze; bir hediyelik eşya mağazasına da ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Makao şehir merkezi, Şarap Müzesi yanı
Telefon: (+853) 8796 22 42
Web: http://gp.macau.grandprix.gov.mo

Anlayış Geçidi

Portekiz ve Çin arasındaki iyi niyeti temsilen Charters Almeda tarafından tasarlanan 40 metre yüksekliğindeki dev Anlayış Geçidi Heykeli; Praia Grande Koyu açıklarında yapay bir adacık üzerinde yer almakta ve karaya bir geçit ile bağlanmaktadır.

Adres: Praia Grande Koyu açıkları, Makao

Denizcilik Müzesi

Denizi sakinleştiren ve balıkçıların koruyucusu olarak bilinen Tanrıça A-Ma’nın tapınağının hemen yanında yer alan Denizcilik Müzesi, Portekizli Kumandan António Martins Soares tarafından 1986 yılında kurulmuştur.

İlk kurulduğunda Pagode da Barra Meydanı üzerindeki eski bir koloni dönemi evi içerisinde yer alan Denizcilik Müzesi, bağışlanan eserlerin artması ve sponsorların çoğalmasıyla 1990 yılında bugünkü modern binasını inşa ettirerek, Portekizlilerin Makao’ya denizden ilk ayak bastıkları nokta olan Tarihi Eski Şehir bölümüne taşınmıştır.

Denizcilik Müzesi içerisinde; Makao koloni dönemi tarihine ışık tutan önemli belgeler, Portekiz gemilerine ait çizimler ve maketler, denizcilik ve balıkçılık konusunda değerli eserler içeren büyük bir kütüphane bölümü, balina kemikleri ve deniz canlılarının çeşitli fosillerinden oluşan sergi bölümü ve geniş kapsamlı bir hediyelik eşya mağazası bulunmaktadır. Müze; salı günleri hariç haftanın her günü 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.

Adres: Tarihi Eski Şehir, A-Ma Tapınağı yanı, Makao
Telefon: (+853) 2859 54 81
Web: www.museumaritimo.gov.mo

Makao Bilim Merkezi

Sergi merkezi, Gökyüzü Gözlem Evi ve Fuar Alanı’ndan oluşan Makao Bilim Merkezi; fütüristtik mimarisi ve eğlenceli etkinlikleriyle bilim meraklıları için adeta bir cennettir.

5800 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Sergi Merkezi içerisinde 14 galeri bölümü bulunmaktadır. Galeri bölümleri içerisinde 450’den fazla interaktif bilim sergisi aynı anda gerçekleştirilebilmektedir.

Gökyüzü Gözlem Evi; Makao’nun en ilgi çekici yapılarından birdir. 15 metre uzunluğunda bir yarıçapa sahip olan yuvarlak kubbeli dev gözlemevi; son teknoloji ile donatılmış bir şekilde uzayın derinliklerinde büyülü bir yolculuğa çıkmak için ziyaretçilerini beklemektedir.

700 metrekarelik Fuar Alanı ise ses ve görüntü teknolojileri açısından son derece donanımlı ve prestijli bir merkez olarak; şehrin en göz alıcı ve kapsamlı fuarlarına ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Dr. Sun Yat-Sen Meydanı, Makao
Telefon: (+853) 2888 08 22
Web: www.msc.org.mo

Makao Balıkçı Rıhtımı

Makao Balıkçı Rıhtımı; etrafı göz alıcı yüksek duvarlarla çevrili, büyük bir yaşam alanını içerisinde barındıran temalı bir eğlence parkıdır. Şehrin en lüks alışveriş merkezlerini, otellerini, fuar alanlarını, disko, bar ve kulüplerini içerisinde barındıran bu dev kompleks adeta başlı başına büyük bir semttir.

Makao Balıkçı Rıhtımı içerisinde 3 ana tema merkezi bulunmaktadır. Bunlardan ilki; Çin tarihi ve kültürü temalı, içerisinde Çin kültürünü yansıtan restoran, eğlence parkı, mağaza ve otellerin yer aldığı Hanedanlık Rıhtımı’dır.

Makao Balıkçı Rıhtımı, shutterstock, Image ID: 9655165, Makao Doğu ve Batı Buluşuyor Parkı içerisinde yer alan yapay volkan

İkinci temalı park; Makao Doğu ve Batı Buluşuyor Parkı’dır. Bu park içerisinde Afrika, Yunan, doğu ve Asya kültürlerinden örnekler sunan yapılar; ziyaretçilere muhteşem güzellikteki yapay volkanlar eşliğinde bir Indiana Jones macerası yaşatmayı hedefleyen eğlence parkları bulunmaktadır. 3. tema parkı ise içerisinde dünyanın ünlü yapılarının minyatür mimarilerine sahip restoran ve eğlence merkezleriyle dolu Efsaneler Rıhtımı’dır.

Bir pusulayı andıran orta meydanda dikildiğinizde etrafınız Makao’nun ışıltılı dünyası içerisinde ne isterseniz bulabileceğiniz büyülü bir atmosferle çevrilidir. Makao’nun renkli ve hareketli ruhunu en iyi yansıtan mekânları içerisinde barındıran, hem alışverişin hem de eğlencenin merkezlerinden biri olarak görülen bu dev kompleksi gezmeden hiçbir Makao seyahati tamamlanmış sayılmamaktadır.

Adres: Makao Gemi Terminali Yanı, şehir merkezi, Makao
Web: www.fishermanswharf.com.mo

Tap Seac Galerisi

2003 yılında, 1920’li yıllarda inşa edilmiş olan görkemli bir koloni dönemi binası içerisinde kurulan Tap Seac Galerisi; Makao’nun en prestijli sanat galerilerinden biridir. Neo klasik mimari stilindeki galeri binası, koloni döneminin üst tabaka mensuplarının yaşam stilleri hakkında değerli ipuçları vermektedir.

Toplam 400 metrekarelik 2 sergi alanına sahip olan galeri; Makao dışında da uluslararası bir üne sahiptir. Yabancı ve yerel sanatçıların eserlerinin görülebileceği galeri; haftanın her günü 10.00 – 19.00 saatleri arasında açık bulunmaktadır.

Adres: Conselheiro Ferreira de Almeida Meydanı, No: 95, Makao
Telefon: (+853) 2836 68 66
Web: www.macauart.net/ts

Şehrin dışında kalan yerler

Farklı kültürlerin buluştuğu hareketli bir şehir olan Makao içinde; tatilinizi dolu dolu geçirmenizi sağlayacak birçok yer barındırmaktadır. Çin’e kadar gelmişken, biraz daha doğal ve daha sakin bir deneyimi de seyahatine eklemek isteyenler Makao’dan kısa yolculuklarla ulaşabilecekleri alternatif birçok seyahat rotası bulabilirler.

Lantau Adası

Hong Kong Uluslararası Havaalanı’na ev sahipliği yapan Lantau Adası, Hong Kong’un en egzotik tatil bölgelerinden biridir. Havaalanından Makao’ya gelişinizdeki güzergâhı izleyerek deniz otobüsü ile 1 saatte Makao’dan havaalanına vardıktan sonra, metro ile 5 dakikada havaalanının hemen karşı kıyısında yer alan Tung Chung semtine gitmeli ve metro çıkışının az ilerisinde yer alan otobüs durağından 23 numaralı Lantau Adası otobüsüne binmelisiniz.

Makao’dan toplam 1,5 saatlik bir yolculuk sonunda ulaşılabilen Lantau Adası; el değmemiş doğal güzellikleri ve küçük balıkçı köyleriyle size Çin’in farklı bir yüzünü görme fırsatı sunmaktadır.

Lantau Adası’na gitmişken 1400’lü yıllarda kurulmuş olan Tai O Balıkçı Köyü’nü ve Po Lin Manastırı’nda bulunan dünyanın en uzun açık havada oturan bronz Buddha heykelini ziyaret etmeyi unutmayın.

Lantau Adası; Pasifik Okyanusu’na has bir tür olan kambur yunusların en sık görüldüğü mekânlardan biri olma özelliğine sahiptir. Bu şansa sahip olabilmek için; adada geçirdiğiniz süre boyunca sahil şeridini sık sık gözlerinizle taramanız önerilmektedir.

Adres: Lantau Adası, Hong Kong

No comments:

Post a Comment