Thursday, June 30, 2011

ASYA: Moskova - Ne Yapılır? Nasıl Eğlenilir?

Moskova, hem doğal güzellikleri hem de popüler eğlence aktiviteleriyle keyifli zaman geçirmenizi garantileyen bir şehirdir. Açık havada gerçekleştirilen eğlence faaliyetlerinden hoşlananlar; buzlar şehri Moskova’da kar turlarına çıkabilir, yakınlardaki kayak merkezlerini ziyaret edebilir ya da yemyeşil parklarda eğlenceli piknik aktivitelerine katılabilirler.

Eğlence için kapalı mekânları tercih edenler ise; Carnival ya da Casino Desperado gibi ünlü kumarhaneleri ziyaret ederek şanslarını deneyebilir ya da dünyaca ünlü Rus balesinin performanslarını görme şansı elde edebilirler.

Müzik

Rus müziği; Ortodoks kilisesi müzikleriyle Ukrayna müzik tınılarının, Çingene müziklerinin, Yahudi müziğinin ve klasik müziğin karışımından oluşmaktadır. Moskova içerisindeki popüler eğlence mekânlarında daha çok DJ’lerin performans sergiledikleri club müzik türleri, hip hop ve pop müzik çalınmaktadır.

Klasik müzik, Moskova’da popüler bir müzik türüdür. Moskova Uluslararası Sahne Sanatları Merkezi, şehirdeki en iyi klasik müzik performanslarının izlenebileceği mekânların başında gelmektedir.

Adres: Kosmodamianskaya Rıhtımı, No:8, Moskova
Tel: (+7) 495 730 10 11
Web: www.mmdm.ru

Tiyatro

Dünyaca ünlü Rus balesine ev sahipliği yapan şehir Moskova’da, sahne sanatları oldukça gelişmiştir. Sinema, bale ve tiyatro etkinlikleri; şehirde başı çeken eğlence aktiviteleri arasında yer almaktadır. Şehrin en ünlü tiyatroları arasında Bolshoi Tiyatrosu, Malyi Tiyatrosu, Vakhtangov Tiyatrosu ve Moskova Sanat Tiyatrosu bulunmaktadır.

Tiyatro, dans ve müziğin birleştiği sirk gösterileri, şehirde popüler olan bir diğer sahne sanatları gösterisi olarak kabul edilmektedir. Moskova’da bulunan sirkler, ciddi prodüksiyonlar eşliğinde hazırlanan görkemli gösteriler sergilemektedirler. Bu sirklerin en ünlüleri Moskova Devlet Sirki ve Tvestnoy Meydanı üzerinde yer alan Moskova Sirki’dir.

Vakhtangov Tiyatrosu

Moskova’nın mimarisiyle göz dolduran geleneksel tiyatro salonlarından birine sahip olan Vakhtangov Tiyatrosu, şehrin en iyi tiyatro performanslarına ev sahipliği yapmaktadır. Tiyatro binası içerisinde Moskova’nın 850. yıldönümü kutlamaları için yaptırılmış olan taştan bir çeşme ve Prenses Turandot’un altından bir heykeli bulunmaktadır.

Adres: Arbat Caddesi, No: 26, Moskova
Tel: (+7) 495 241 16 79
Web: www.vakhtangov.ru

Gece hayatı

Moskova, oldukça renkli bir gece hayatına sahiptir. Kitai Gorod semti, Arbat Sokağı ve Ring Bahçesi semtleri ve çevrelerinde farklı eğlence alternatifleri sunan birçok mekân bulunmaktadır.

Moskova’da gece hayatının kalbinin attığı bir diğer nokta ise, Tverskaya Sokağı ve çevresidir. Tverskaya Sokağı’nın güney bölgesinde yer alan Manege Meydanı’na ve Kızıl Meydan’a doğru şehrin en lüks ve en pahalı restoran, bar ve kulüpleri bulunmaktadır.

Festivaller

Moskova’da yerel kültürü yansıtan dini ve etnik festivallerin yanı sıra göz kamaştırıcı ve ışıltılı moda ve lüks yaşam festivalleri de gerçekleştirilmektedir.

Kış Festivali

Her yıl, aralık ayında başlayan ve yılbaşı gününe değin süren Kış Festivali kutlamaları İzmailovo Parkı içerisinde gerçekleştirilmektedir. Rus kültürünü ve yerel adetleri tanımak için en ideal festivallerden biri olan Kış Festivali kutlamaları; av etkinliklerinden, halk dansları ve yerel müzik gösterilerinden, kızak kayma yarışlarından ve Rus mitlerinde yer alan fantastik yaratıkların kılıklarına giren tiyatrocuların açık hava performanslarından oluşmaktadır.

Tüm halk tarafından coşkuyla kutlanan festival süresince festival alanında yerel Rus yiyecek ve içecekleri servis edilmektedir. Yerel halkın arasına karışmak, Rus kültürünü yakından tanımak ve yerel tatları denemek için iyi bir fırsat sunan Kış Festivali; yeni yılı karşılamak için değişik bir eğlence alternatifi oluşturmaktadır.

Maslenitsa Festivali

Her yıl mart ayı içerisinde düzenlenen Maslenitsa Festivali, Ortodoks Kilisesi’nin büyük perhizi Lent öncesinde kutlanan bir festivakdir. Lent perhizi, yumurta ve süt ürünlerinin tüketilmemesini amaçlayan bir oruç sürecidir. Krep Festivali olarak da bilinen Maslenitsa Festivali’nde amaç; perhiz öncesi yasaklı bu iki yiyeceği içeren kreplerden bolca tadabilmektir. Bir hafta boyunca tüm halkın doyasıya farklı şekillerdeki krepleri tükettiği bu festival Moskova’da gerçekleştirilen en lezzetli festivallerden biridir.

Festival kapsamında şehrin dört bir yanında bilek güreşi, geleneksel kıyafetli dansçıların gösterileri, ikonaların şenlik ateşinde yakılması ve kukla oyunları gibi farklı eğlence aktiviteleri düzenlenmektedir.

Milyonerler Fuarı

Her yıl 22 – 24 Ekim tarihleri arasında Crocus Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Milyonerler Fuarı, Moskova’nın en göz kamaştırıcı fuarlarından biridir. Milyonerler Fuarı, her yıl birbirinden ilginç ve lüks astronomik fiyatlı ürünlere ev sahipliği yapmakta ve bu ürünlerin tanıtım şovları sayesinde ziyaretçilerine eğlenceli zaman geçirmelerini vadetmektedir.

Fuarda geçmiş yıllarda sergilenmiş ürünler arasında; altından yapılmış kahve makinesi, dünyaca ünlü 1,300,000 Euro’luk Bugatti arabaları ve elmaslarla süslü cep telefonları bulunmaktadır. Bu göz alıcı fuarı gezerek yeni lüks tüketim ürünlerinden haberdar olabilir, bu ürünlerin en az kendileri kadar çarpıcı tanıtım şovlarını izleyebilir ve bütçeniz dâhilindeyse biraz alışveriş yaparak keyifli zaman geçirebilirsiniz.

Spor

Moskova şehrinde en popüler olan spor dalı buz patenidir. Şehir içerisinde çok sayıda buz patenine yönelik spor tesisi bulunmaktadır. Bu yerlerden en ünlüsü Gorky Park’ta bulunan buz pistidir ancak burası aşırı kalabalık olabilmektedir. Kızıl Meydan üzerinde yer alan Bosco Rink, elit bir müşteri kitlesine hitap eder ve fiyatları daha yüksektir. Luzhniki buz pisti ise, şehrin profesyonel anlamda en donanımlı ve en iyi pistidir ancak burada da uygun çalışma saati bulmak genelde zordur. Buz pateni yapmak için diğer pist alternatifleri ise Izmaylovsky Parkı ve Chistye Prudy Parkı içerisinde bulunmaktadır.

Moskova şehrinde yer alan en büyük stadyum Luzhniki Stadyumu’dur.Luzhniki Stadyumu, aynı zamanda Avrupa’nın da 4. en büyük stadyumu olma özelliğine sahiptir. Luzhniki Stadyumu; günümüze değin 1998 – 1999 UEFA Kupası maçlarına, 2007 – 2008 UEFA Şampiyonlar Ligi finallerine ve 1980 Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmıştır.

Kulüp sporları haricinde şehirde yapılabilecek diğer spor faaliyetleri arasında golf, bowling, rafting, at binme, kayak ve snowboard bulunmaktadır. Kayak ve snowboard için şehrin hemen dışında yakınlarda yer alan birçok kayak tesisi bulunmaktadır. Tren veya metro kullanarak bu tesislere ulaşabilmek mümkündür.

No comments:

Post a Comment