Sunday, June 26, 2011

ASYA: Makao - Nasıl Eğlenilir? Ne yapılır?

Portekizlilerin ateşli ruhunu Çinlilerin sakin ve huzurlu atmosferiyle birleştiren Makao’da her zevke uygun eğlence seçeneği bulunmaktadır.

Muhteşem doğal güzellikler içinde gerçekleşen spor ve gezi aktivitelerine katılabilir ya da otantik atmosfere sahip dar Makao sokaklarında farklı kültürleri tanımak için hayatın arasına karışarak kahvenizi yudumlayabilir, alışveriş yapabilir ve halkı gözlemleyebilirsiniz.

Asya’nın Las Vegas’ı olarak kabul edilen bu harika şehirdeyken şansınızı deneyebilir, göz alıcı kumarhanelerde hem oyun oynayıp hem de muhteşem sahne şovları izleyebilirsiniz.

Makao ışıltılı gece hayatı ve eğlence konusunda Las Vegas’la yarışmaktadır. Makao içerisindeki pek çok mekânda, göz kamaştırıcı sergi ve etkinlikler düzenlenmektedir.

Makao’da eğlencenin yanı sıra, tarihi ve doğal güzellikleri de deneyimlemenize olanak tanıyan geniş bir seçenekler yelpazesi önünüze serilmektedir.

Müzik

Makao müziği, Çin ve Portekiz müziklerinin bir karışımından oluşmaktadır. Makao müziğini icra eden müzik gruplarına tuna adı verilmektedir.

Bu grupların repertuarları içerisinde İspanyol fado müziğinden, Çin müziği esintileri taşıyan aşk şarkılarına, Brezilya karnaval marşlarından, popüler Portekiz halk şarkılarına ve valslere kadar çok çeşitli ezgiler bulunmaktadır. Genellikle şehrin en lüks mekânlarında etnik şovlar dâhilinde performans gösteren tuna grupları; festivallerde halka açık konserlerde yer almaktadırlar.

Klasik müzik de Makao’da oldukça sevilen bir müzik türüdür. Makao Orkestrası, şehrin ve Güney Doğu Asya’nın en favori müzik gruplarındandır. Orkestra yılda 2 - 3 kez Çin’in birçok bölgesini kapsayan dev bir turneye çıkmaktadır.

Yerel halk müziği haricinde şehirdeki bar ve kulüplerde; Çince, Japonca ve Mandarin dillerinde pop müzikler çalınmaktadır.

Makao Kültür Merkezi

Makao Kültür Merkezi içerisinde, Makao Orkestrası’nın performanslarını sergilediği ana sahne bulunmaktadır. Merkez klasik müzik konserleri haricinde; opera, dans, tiyatro ve konferans gibi etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: Xian Xing Hai Meydanı, Nape semti, Makao
Telefon: (+853) 8797 73 01
Web: www.ccm.gov.mo

Tiyatro

Makao’nun Portekiz ve Çin kültürlerinden esintiler taşıyan yerel füzyon kültürü kendini tiyatro sanatında da belli etmekte, ortaya ilginç eserler çıkmaktadır. Makao içerisindeki birçok tiyatro ve kültür merkezinde; hem yerel tiyatro sanatından hem de uluslararası batı tiyatrosundan kaliteli eserler izlemeniz mümkündür.

V. Dom Pedro Tiyatrosu

1860 yılında Portekizlilerce krallarına ithaf edilerek inşa edilmiş olan V. Dom Pedro Tiyatrosu; neo klasik mimari stiline sahip göz alıcı bir yapıdır.

Bölgede açılmış olan ilk batı stilindeki tiyatro salonu olma özelliğini taşıyan mekân içerisinde, hem yerel hem de uluslararası birçok tiyatro eseri sahnelenmektedir. Tiyatro salonu, UNESCO Dünya Miras Listesi kapsamında yer almaktadır.

Adres: Tarihi Eski Şehir, Makao

Gece hayatı

Makao’da gece hayatı denilince akla ilk gelen, şehrin ünlü olmasını sağlayan kumarhanelerdir. Hem lüks kumarhaneleri hem de dev sahne şovlarını içerisinde barındıran ultra lüks Makao otellerinde, hem şansınızı deneyip hem de ışıltılı gece hayatının keyfini çıkarabilirsiniz.

Cotai Strip semti, şehirdeki en popüler kumarhaneleri ve kulüpleri içerisinde barındıran ultra lüks otellerle doludur.

Kumar oynamayı sevmeyen ve daha sakin bir gece hayatını tercih edenler için ise Taipa ve Coloane adalarında otantik atmosfere sahip birçok keyifli bar ve gece kulübü bulunmaktadır. Buralardaki mekânlarda daha çok karaoke geceleri ve canlı müzik dinletileri gerçekleştirilmektedir.

Adalar haricinde, en popüler karaoke kulüpleri; Yarımada bölgesi üzerindeki Rua dos Pescadores ve Estrada do Repouso sokaklarında bulunmaktadır.

Keyifli bir yemeğin ardından hafif bir müzik eşliğinde sohbet edip içkisini yudumlamak isteyenler; Makao Limanı çevresinde yer alan Sun Yat Sen Meydanı ve civarında birçok kafe bara ve chil out loungelara rastlayabilirler.

Festivaller

Makao birbirinden renkli ve canlı kültürel festivale ev sahipliği yapmaktadır. Festivallere katılarak şehrin kültürünü ve halkını daha yakından tanıma olanağına sahip olabilirsiniz.

Ay Festivali

Çin ay takvimine göre her yıl hesaplanan 8. ayın 15. gününde yeni ayın çıkması ile birlikte kutlanan Ay Festivali, Sonbahar Festivali olarak da bilinmektedir. Makao halkı bu festival için özel ay kekleri ve renkli lambalar hazırlamaktadırlar.

Ay keklerinin yapımında kullanılan yumurtalar, o gün dualar edilerek pozitif enerjilerle elde sallanmaktadır. Bu ayin sonrası pozitif enerjilerle dolduğuna inanılan yumurtalarla özel ay kekleri pişirilmekte ve festivale katılanlara sunulmaktadır.

Akşam saatleri çöktüğünde şehrin sokaklarına dökülen halk, coşku içinde yeni doğan ayı gözlemlemek için ellerinde rengârenk lambalarla dolaşmaktadır. Muhteşem bir görsel güzellikle kaplanan Makao sokakları, Ay Festivali süresince fotoğraf çekmeyi sevenler için adeta bir cennete dönüşmektedir.

Spor

Makao halkı arasında en popüler olan sporlar; futbol, basketbol, voleybol, Dragon Boat, koşu, yüzme, sörf, masa tenisi, rugby ve golf’tür.

1999 yılına kadar Portekiz sömürgesi olan Makao’da favori olan bir diğer spor Portekizlilerden miras kalan pist hokeyidir. Makao Ulusal Pist Hokeyi Takımı, Asya Pist Hokeyi Şampiyonası’nda çok sayıda birincilik elde etmiştir.

Şehirde gerçekleşen en popüler uluslararası spor etkinliği Makao Grand Prixi’dir. Formula 3, Motorcycle Road Racing ve Touring Car etkinlikleri Makao Grand Prixi adı altında gerçekleştirilmektedir.

Dragon Boat sporu, Makao’da 100 yılı aşkındır yapılan milli bir spordur. Ejderha şeklindeki kanolarda gerçekleştirilen bir tür kürekçilik sporu olan Dragon Boat yarışları; her yıl Çin ay takvimine göre 5. ayın 5. gününde düzenlenen Duanwu Festivali kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Resmi tatil olarak kabul edilen ve tüm Çin’de kutlanan bu festival içerisinde düzenlenen Dragon Boat yarışları için tüm sene hummalı hazırlıklar ve antrenmanlar yapılmaktadır. Dragon Boat sporu için şehirdeki en ideal mekân, Makao Yarımadası’nın güney ucunda bulunan yapay Sai Van Gölü’dür.

Makao’da keyifle izlenen spor kapsamına giren etkinliklerden bir diğeri de tazı yarışlarıdır. Tazı yarışları; haftanın her günü 19.30 – 21.00 saatleri arasında General Casteno Blanco Meydanı üzerinde yer alan Canidrome Yarış Alanı’nda düzenlenmektedir.

No comments:

Post a Comment