Tuesday, June 28, 2011

ASYA: Osaka - Nasıl Eğlenilir? Ne yapılır?

“Work hard, party hard” yani “Sıkı çalış, sıkı parti yap” sloganını prensip edinen Osakalılar, sıkı çalışmaya önem verdikleri kadar eğlenmeye de zaman ayırırlar. Sosyal yaşamı oldukça hareketli olan Osaka’da çok sayıda kültürel etkinlik ve organizasyon düzenlenmektedir.

Osaka, herkesin aradığını bulacağı bir eğlence dünyasının kapılarını açar. Koseinenkin Kaikan, Izumi, Ishibara ve Recital tiyatro salonları şehrin en önemli konser ve müzik merkezlerindendir. Bu mekânlarda opera, bale ve farklı müzik tarzlarında konserleri izleyebilirsiniz.

Japonya’da sahne sanatlarına büyük önem verilmektedir. Japon sahne sanatları, binlerce yıllık geçmişleriyle batı kültüründen oldukça farklıdır. Japonlara özgü Noh, Kabuki, Shingeki, Rakugo gibi sahne sanatları; birçok sanatsal formun geçmişte farklı dönemlerdeki kökleri ile varlığını sürdürmektedir.

Rakugo

Tarihi 1200’lü yıllara dayanmakta olan Rakugo, komik hikâye anlatma teknikleri kullanılarak yapılan geleneksel bir Japon sahne sanatıdır.

Osaka, kahkahanın başkenti olmasıyla övünmektedir; rakugoyu - bir anlamda kahkahayı - 400 yıl önce sermaye olarak kullanmaya başlamıştır. Geleneksel Japon tarzı mizahi bir monolog olan Rakugo’da, sanatçı bir minderin üzerine oturur ve hiçbir araç kullanmadan komik hikâyeler anlatır ve anlatımıyla hikâyeleri süsler.

Kullanılmakta olan Rakugo metinlerinin bir kısmı, Edo (1868-1912) ve Meiji (1608-1868) dönemlerinde ortaya çıkmıştır. Diğerleri ise Rakugo ustalarının çağdaş yaşama uyarlayarak ürettikleri hikâyelerdir.

Bunraku

Bunraku, Osaka’da 1684 yılında ortaya çıkmış olan geleneksel Japon kukla tiyatrosudur. Hikâye anlatımı, üç telli shamisen (yerel bir çalgı aleti) ve kuklalar; Bunraku’nun üç temel taşıdır.

Bunraku tiyatrosunda yalnızca erkekler rol almaktadır. Başlangıçta yalnızca soylular için sergilenmekte olan oyunlar, Meiji dönemi ile halk arasında hızla yayılmış ve bugüne dek popüleritesini korumuştur.

Bunraku, dünyadaki en gelişmiş kukla tiyatrolarından biridir. Birçok oyunun konusu, tarihi Japon hikâyelerinden gelen “sosyal sınırlamalar” ve “insanlığın çatışmaları” temaları üzerine kurulmuştur.

Minami’de yer alan Ulusal Bunraku (Kukla) Tiyatrosu, bu tür tiyatroların sergilendiği en önemli sahnelerden biridir. Turistlere verilen kulaklıklar sayesinde isteyenler Japonca sergilenen oyunların İngilizce simultane çevirilerini dinleyerek oyunları izleyebilmektedir.

Ulusal Bunraku Tiyatrosu

Adres: 1-12-10 Nipponbashi, Chuo-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6212 2531

Universal Studios Japan

Japon Universal Stüdyoları (USJ), Tokyo Disneyland’e rakip olabilecek büyük bir eğlence merkezidir. Universal Stüdyo ailesinin üçüncü film stüdyosu olan bu yer aynı zamanda, Amerika dışında kurulan ilk stüdyodur. Burada canlı aksiyonları izleyebilir, Universal Stüdyolarının ünlü filmleri Jaws, Geleceğe Dönüş ve Terminatör filmlerinin çekildiği etkileyici stüdyo parklarını gezebilirsiniz. Üstelik parkta ünlü filmlere mekân olmuş sayısız Amerikan Tarzı restoran vardır.

Adres: 2-1-33 Sakurajima Osaka, Japonya

Gece Hayatı

Lois Café

Asya yağmur ormanları manzaralarıyla dekore edilmiş kafe, nefes kesici güzelliktedir. Sunulan yiyecekler düşük kalorilidir ve kullanılan tüm malzemeler organiktir.

Adres: 1-15-21 Shibata, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 4802 2222

Hep Hall

220 metrekarelik alanıyla 200 kişilik kapasitesi olan salon, ışıklandırma ve akustik açısından ileri teknolojiye sahiptir.

Adres: 5-15 Kakuda-cho, Osaka, Japonya

Karma

Hafta sonları genellikle tekno partiler düzenlenen kulüpte, gençlerin beğendiği kaliteli müzikler çalmaktadır. Hem Japonlar hem de turistler arasında çok popüler olan bu mekânda dilediğiniz gibi dans edebilir, eğlenebilirsiniz.

Adres: 5-15 Kakuda-cho, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6344 6181

Club Joule

Hip-hop, blues ve ritim gibi popüler müzikleri dinleyebileceğiniz modern mekân, ünlü Amerikan Mura’ya çok yakındır.

Adres: 5-15 Kakuda-cho, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6214 1223

Triangle

“Bar & cafe”, “chill out cafe” ve “Heaven’s Salon” şeklinde üç katı olan mekânın her bir katında kendinizi farklı bir eğlence içinde bulacaksınız.

Adres: 3F, 5F, 2-18-5 Ribia, Nishi-Shinbashi, Chuo-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6212 2264

Diğer eğlence alternatifleri

SPA World

Bedeninizi rahatlatacak, yenileyecek bir arayış içerisindeyseniz, SPA World sizin tam da istediğiniz mekân. 24 saat açık olan bu yer, adeta bir tatil mekânını andırmaktadır. 16 farklı çeşit SPA masajı ve 11 farklı ülkeye ait banyoların olduğu SPA merkezi, turistlerin ve şehir sakinlerinin uğrak yeridir.

Adres: 3-4-24, Ebisu Higashi, Naniwa-ku, Osaka 556-0002, Japonya
Tel: 81 6 6631 00 01

Spor

Osaka, dünyadaki spor bilinci en yüksek şehirlerden biridir. Spor merkezlerinde bulunan son teknoloji ürünü spor aletleri, spora duyulan ilgiyi artırmaktadır. Her yaştan kesimin yapabileceği çok çeşitli spor alternatifleri bulunmaktadır.

Şehirde birçok spor kulübü, stadyum, park ve spor alanları bulunmaktadır. 2008 Yaz Olimpiyatları’nın Osaka’da yapılması sonucunda geleneksel sporların yanı sıra; golf, tenis ve kış sporları da yaygınlaşmıştır.

Geleneksel dövüş sanatları

Kendini savunma sanatı olarak oldukça ünlü olan karate, kendo, Japon eskrimi, yaycılık gibi yüz yıldan fazla süredir Japonya’da yapılmakta olan geleneksel sporların Osaka’da çeşitli okul ve kulüpleri bulunmaktadır.

Sumo ve judo, Japonya’nın ulusal sporlarıdır. Osaka’ya gelen ziyaretçiler; sumo ve judo kıyafetleri alıp bu spor merkezlerinde, dövüş sanatlarının bazı püf noktalarını öğrenebilir. Kadınlar ve erkekler için ayrı sınıflarda dersler verilmektedir.

Senede altı defa, 15 gün süren sumo turnuvaları düzenlenmektedir. Her yıl mart ayının ikinci pazarında başlayan turnuvalar, oldukça rağbet görmektedir. Ön sıralardan bilet bulabilmek için önceden yerinizi ayırtmalısınız.

Adres: Osaka Municipial Gymnasium, 3-4-36, Nanbaka, Naiwa-ku, Osaka, Japonya
Web: www.sumo.or.jp/eng

Kış sporları

50’den fazla büyük kayak merkezi bulunan Osaka’da, kış sporlarına duyulan ilgi yoğundur. Özellikle Japon Alpleri, kayakçılar için oldukça büyük alan sağlamaktadır.
Nagana Kayak Merkezi’nde gece kayağı sporu, nisan ayında ise Miyazaki Bölgesi’nde çim kayağı yapılmaktadır. Kayak mevsiminde kendinize uygun kayak takımlarını bulabilmek için erken rezervasyon yaptırmalısınız.

Adres: 19, Nagaike-cho, Abeno-ku Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6691 7290

Tenis

Şehirde sayısız tenis sahası bulunmaktadır. En ünlüleri olan Utsubo Tenis Merkezi, Utsubo Parkı’nda bulunmaktadır. Beş bin kişilik seyirci kapasitesiyle önemli karşılaşmalara sahne olan saha, uluslarası şampiyonluk maçlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

Adres: 2 Utsubohommachi, Nishi-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 441 6748

Popüler tenis sahalarının bulunduğu bir diğer park Tsurumiryokuchi Parkı’dır

Adres: Ryokuchikoen, Tsurumi-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 691 0650

Bisiklet

Tüm şehirde Osakalıların da yaptığı gibi bisiklet kullanabilirsiniz. Spor olarak bisiklet kullanmayı düşünüyorsanız Osaka’nın kuzey kısmında özel bir bisiklet yolu hazırlanmıştır. Tenjimbashi Köprüsü’nün kuzey ucundan başlayan yol, Okawa Nehri boyunca devam eder, Temmabashi ve Kemabashi köprülerinden geçer, nehrin bir kolu olan Yodogawa Nehri sonundaki Torikai-Ohashi köprüsünde son bulur. Bisiklet yolunun uzunluğu tam olarak 12,5 km’dir.

Festivaller

Hanami

Kiraz ağaçlarının çiçek açma sezonu olan mart ve nisan aylarında, Osaka Şatosu’nun kiraz bahçelerini görmelisiniz. Pembe ve beyazla örtülü ağaç ve yollar, sizi hayal âleminize götürecek. Masalsı güzellikteki şatonun muazzam bahçelerinde, kutlama ve törenlerle çiçek açma sezonu oldukça hareketli geçmektedir. Pembe ve beyaz çiçeklerin arasında çiçekli kimonolarını giyen Osakalılar, ağaçlara hazırladıkları fenerleri asar ve dileklerde bulunur.

Adres: Tenma, Kita-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6351 5361

Pirinç Ekme Ritüeli

14 Haziran’da kutlanılan festivalde; geleneksel kıyafetlerini giyen kızlar, tarlalara gelerek pirinç ekerken bir yandan pirinç ekme şarkıları söyler. Yaotomenomai ve Mitoshiromai dansları, özel olarak yapılmış bir sahne üzerinde yapılmaktadır. Daha sonra temsili savaşçılar, mizansen olarak bir savaş düzenler. Bu tören, Sumiyoshi dansını da kapsamaktadır.

Adres: Sumiyoshi-taisha Shrine 558-0045, 2-9-89 Sumiyoshi, Sumiyoshi-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 2 789 5663

Aizen-san

İmparator Suiko tarafından 593 yılında parası olmayanlar için umumi hastane olarak kurulan Aizen-San tapınağı, aynı dönemde yapılan 4 tapınaktan biridir. Sekayuin Budizm inanışına göre yapılan ve bağışlarla kalkınan hastanenin bahçesinde şifalı bitkiler yetiştirilmiş ve bu bitkiler yoksul kişileri iyileştirmek için kullanılmıştır.

Tapınak; aynı zamanda, mutlu evlilikler ve çöpçatanlık tanrısının evi olarak bilinmektedir. Ayrıca tapınaktaki suyun, içenlere aşk bahşettiği söylenmektedir. Osaka’daki en büyük üç festivalden biri olan Aizen festivali, her yıl 30 Haziran, 1-2 Temmuz tarihleri arasında kutlanılmaktadır.

Adres: 543-0075 5-36 Yuhigaoka-cho, Tennoji-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 2 3443 9719

Tenjin Festivali

Osaka’daki en eğlenceli ve heyecan verici festivallerden biri Tenjin Festivali’dir. Her yıl Temmuz’un 24. ve 25. günleri kutlanan festivalin tarihi çok eskilere; tarih öncesine dayanmaktadır. Osaka Temmangu Tapınağı tanrısının; bu tarihlerde tapınağı ziyaret edip kilise cemiyeti üyelerinin her birinin beraberce huzurlu bir şekilde yaşayıp yaşamadıklarını kontrol ettiği söylenmektedir.

Festivalde 3000’den fazla katılımcı, çeşitli kostümler giyerek, geleneksel müzik eşliğinde geçitler düzenlenmektedir. Aşağı yukarı 100 tekne, nehir boyunca yukarı ve aşağı yüzerken; birbirinden güzel havai fişek gösterileri, geceyi ve nehrin üstünü aydınlatmaktadır.

Japonya’daki başlıca 3 festivale ilham veren, 1000 yıldan fazla yıllık tarihi olan festivalin Japonya tarihi ve kültüründe oldukça büyük etkisi bulunmaktadır. Tenjin Festivali’nde Osaka tarihi hakkında epey fikir edinebilirsiniz. Tenmangu tapınağında düzenlenen festival, “öğrenim ve sanat” tanrısı olan Sugawara-no-Michizane’ye adanmıştır.

Gündüzleri Japonların geleneksel müzik, tiyatro ve kostümlerinin; akşamları ise Dojima nehri üzerinde meşaleler ile gezici mabetleri taşıyan botların ve havai fişeklerin keyfine varabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment