Wednesday, June 29, 2011

ASYA: Moskova - Nereler Gezilir?

Moskova; tarih kokan sokakları, masalsı dini yapıları, yemyeşil doğal parkları, paha biçilemez eserlerle dolu müzeleri, göz alıcı devlet binaları ve saraylarıyla; tarih, mimari ve sanat meraklıları için cennet gibi bir tatil mekânıdır. Zihninizi şehrin güzelliklerine teslim etmeden önce birkaç küçük noktaya dikkat ederek seyahatinizi sorunsuz ve daha zevkli bir biçimde geçirebilirsiniz.

* Bilhassa kışları kar ve don olaylarının yoğun olarak görüldüğü Moskova sokaklarına adım atmadan; üşümemek için sıkı giyinmeyi ve son derece kaygan olabilen yollarda kayarak, sağlık problemlerine yakalanmamak için ise, su geçirmeyen kar botları giymeyi ihmal etmemelisiniz.
* Rusya genelinde ve Moskova’da bazı polisler rüşvet amaçlı pasaport kontrollerinde zorluk çıkarabilmektedirler. Bu gibi bir durumla karşılaşırsanız ya ülke temsilciliğinize telefon etmek istediğinizi söyleyerek hatta cep telefonunuzdan hemen arayarak ya da 500 ruble kadar rüşvet ödeyerek bu durumdan kurtulabilirsiniz.
* Gece saatlerinde kadınlar tek başlarına tenha sokaklarda bulunmamalı, bar ve restoranların önünde toplanmış olan sarhoş erkek gruplarından özellikle uzak durmalıdırlar.

Kızıl Meydan

Moskova’nın en ünlü tarihi yapılarını çevresinde barındıran Kızıl Meydan; festivaller, devlet duyuruları, mitingler, pazarlar ve çeşitli etkinlikler için şehir halkının popüler toplanma merkezlerinden biri konumunda yer almaktadır. Ayrıca tarih süresince özellikle Korkunç İvan lakaplı Çar IV. İvan yönetimi süresince meydan, halka açık idamlara da sahne olmuştur.

Kızıl Meydan’ın adı, mimarisinde yer alan tuğlaların renginden değil; kırmızı renginin komünizmin simgesi olmasından kaynaklanmaktadır. Sovyetler Birliği yönetimi, egemen oldukları süre zarfında meydanda bulunan birçok tarihi yapıyı yıkmışlardır. Ancak bu yapılar günümüzde, geçmişteki hâllerinin bire bir kopyası olarak yeniden inşa edilmişlerdir. Meydan üzerinde yer alan Lenin’in Mozolesi, Yeniden Diriliş Geçidi ve Şapeli, Kremlin Sarayı ve Aziz Basil Katedrali göze çarpan yapılar arasında bulunmaktadır.

Adres: Şehir Merkezi, Moskova

Lenin’in Mozolesi

1924 yılından beri Kızıl Meydan üzerinde yer alan Lenin’in Mozolesi; gri, siyah ve kırmızı granit taşlardan inşa edilmiş olan piramit şeklinde bir yapıdır. 1924 yılında ölen ve ölümünün 56. gününde mumyalanmış olan Lenin, burada cam bir fanusun içinde yatmaktadır. Mozole, bulunduğu yerden sadece 2. Dünya Savaşı esnasında kısa bir süreliğine kaldırılmıştır.

Pazartesi ve cuma günleri kapalı olan mozole, haftanın diğer günleri 10.00 – 13.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Lenin haricinde Kızıl Meydan üzerinde ayrıca Stalin ve Maksim Gorki gibi önde gelen Rus düşünür, sanatçı, bilim ve devlet adamlarının da anıt mezarları bulunmaktadır.

Adres: Kızıl Meydan, Moskova

Aziz Basil Katedrali

1552 yılında Moğollara karşı kazanmış olduğu zaferi kutlamak amacıyla Çar IV. İvan tarafından yaptırılmış olan Aziz Basil Katedrali, Moskova ve Rusya’nın dünya çapında sembolü hâline gelmiş olan bir yapısıdır. Rengârenk soğan şeklindeki kubbeleri, katedrale masalsı bir hava katmaktadır.

Aziz Basil Katedrali, göz alıcı ve özgün bir yapı olarak şehirde yer alan pek çok diğer görkemli katedralden belirgin bir biçimde ayrılmaktadır. Katedral; merkez şapel ve çevresine sıralanmış olan kule biçimindeki 8 küçük şapelin birleşiminden oluşan dini bir komplekstir. Sovyet rejimi sırasında dini yapıların yıkımından mimarisinin farklılığı sayesinde kurtulmuş olan katedral, o yıllarda kapatılarak müzeye dönüştürülmüştür.

Dış dekorasyonunun aşırı görkemli ve renkli oluşu, kimi ziyaretçilerde iç dekorasyon açısından hayal kırıklığı yaratsa da; Aziz Basil Katedrali, birçok değerli dini obje ve tarihi belgeye ev sahipliği yapmaktadır. Katedral, salı günleri haricinde haftanın her günü 11.00 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.

Adres: Kızıl Meydan, No:4, Moskova
Telefon: (+7) 495 298 58 80

Kremlin Sarayı

Moskova şehrinin 1147 yılında kurulmasıyla aynı tarihte inşa edilen Kremlin Sarayı, şehre yüksek bir tepenin üzerinden bakan kırmızı duvarlarla çevrili 20 kuleli dev bir kaledir. Bir kompleks olan Kremlin Sarayı içerisinde; soğan şeklinde altın kubbelere sahip olan birçok kilise, saray, anıt, rezidans ve toplantı salonu bulunmaktadır.

1918 yılından komünizm rejimi gelene değin Çarlık Rusyası’nın kraliyet sarayı, günümüzde ise cumhurbaşkanlığı sarayı konumlarında bulunan Kremlin Sarayı, tarih boyunca Moskova’nın dini merkezi olmuştur.

Kremlin Sarayı içerisinde Rus kraliyet ailelerinin mezarlarını içeren bir mezarlık, kraliyet mensuplarının kullanmış olduğu muhteşem sanat eserleriyle dekore edilmiş olan Hz Meryem’in Göğe Yükselişi Kilisesi, Korkunç İvan’ın tacını muhafaza eden Bildiri Kilisesi, Büyük İvan’ın heykelini içeren Çan Kuleleri Kompleksi, Baş Melekler Katedrali ve Devlet Mücevher Fonu Müzesi bulunmaktadır.

Geçmişte Rusya’nın tüm ganimetlerinin toplandığı merkez olan Kremlin Sarayı, günümüzde bu paha biçilmez mücevherleri ve antika eşyaları bünyesinde yer alan Devlet Mücevher Fonu Müzesi’nde sergilemektedir. Kremlin Sarayı, perşembe günleri hariç haftanın her günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Adres: Kızıl Meydan, Moskova
Telefon: (+7) 495 695 41 87
Web: www.kremlin.museum.ru

Eski Arbat Sokağı

Eski Arbat Sokağı, Moskova’nın en turistik sokaklarından biridir. Sokak üzerinde hediyelik eşya tezgâhları, mağazalar, restoranlar ve kafeler bulunmaktadır ayrıca her taraf sokak sanatçılarıyla doludur.

Canlı, renkli ve hareketli bir sokak olan Eski Arbat üzerinde rastlayacağınız kafe, restoran ve mağazalarda pazarlık yapmak oldukça normal kabul edilmektedir ve pazarlıkla fiyatlar neredeyse yarı yarıya düşürülebilmektedir.

Adres: Smolenskaya semti metro çıkışı, Moskova

Bolshoi Tiyatrosu

1824 yılında inşa edilmiş olan Bolshoi Tiyatrosu, Rusya’nın en ünlü tiyatrosudur. Dünyaca ünlü opera ve bale topluluklarını bünyesinde barındıran Bolshoi Tiyatrosu, 1856 yılında çıkan bir yangının ardından tamamıyla yeniden inşa edilmiştir.

Rus neoklasisizminin en güzel örneklerinden biri olan Bolshoi Tiyatrosu, 8 kolondan oluşan ve üzerinde sanat tanrısı Apollo’nun ateşini barındıran bir verandaya sahiptir. İç dekorasyonunda kırmızı kadife kumaşlar ve altın renkli dev avizeler kullanılmıştır.

Dünyanın en büyük sahnelerinden birine sahip olan Bolshoi Tiyatrosu bugüne değin, en ünlü opera ve bale eserlerinin dünya premierlerine sahne olmuş ve Richard Wagner gibi değerli müzisyenlerin konserlerine ev sahipliği yapmıştır.

Adres: Teatralnaya Ploshchada, Moskova
Telefon: (+7) 495 292 92 70
Web: www.bolshoi.ru

Tretyakov Galerisi

İsmini kurucusu Pavel Tretyakov’dan alan Tretyakov Galerisi, 11. ve 20. yüzyıl arasında yaşamış dünya çapında ünlü Rus sanat ikonlarının eserlerini ve devrim öncesi zamana ait geleneksel Rus sanat formlarının en muhteşem örneklerini içermektedir.

Oldukça prestijli ve göz alıcı grafik, resim ve heykellerin bulunduğu galeri; Rus sanat koleksiyoncusu Pavel Tretyakov’un koleksiyonu arasından 2000 adet seçkin sanat eserini ve bu eserlerin sergilenmesi amacıyla galeri hâline dönüştürülmek üzere evini Moskova şehrine bağışlaması ile kurulmuştur. Galeri, salı – pazar günleri 10.00 – 17.30 saatleri arasında ziyarete açık bulunmaktadır.

Adres: Lavrushensky Yolu, No: 10/12, Moskova
Telefon: (+7) 495 951 13 62
Web: www.tretyakovgallery.ru

Kurtarıcı İsa Katedrali

1839 yılında Kropotkinskaya bölgesinde inşasına başlanan Kurtarıcı İsa Katedrali, 1883 yılında kutsanarak halka açılmıştır. 1931 yılında savaş nedeniyle bombalanan katedral, savaşın ardından yeniden inşa edilmiştir. Yeniden inşası 2000 yılında tamamlanan altın kubbeli katedral için tam 360 milyon dolar harcanmıştır.

Kurtarıcı İsa Katedrali, dünyadaki en uzun Ortodoks kilisesi olma özelliğini taşımaktadır. Şehir merkezinden metroya binip, Kropotkinskaya durağında inilerek katedrale ulaşabilmek mümkündür.

Adres: Kropotkinskaya semti, Moskova

Pushkin Müzesi

1912 yılında Profesör Ivan Tsvetaev önderliğinde hayırsever milyoner Yuriy Nechaev Maltsov finansörlüğünde, zamanın ünlü mimarı Roman Klein tarafından inşa edilmiş olan Pushkin Müzesi, isminden anlaşıldığı gibi ünlü Rus şair Pushkin anısına değil, Rus İmparatoru 3. Alexander şerefine kurulmuş bir müzedir.

Empresyonist ve post empresyonist döneme ait göz alıcı birçok sanat eserini içerisinde barındıran müze, ayrıca Van Gogh, Gauguin, Picasso, Dufrenoy ve Matisse gibi ünlü ressamların prestijli eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Müze, salı – pazar günleri 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Volkhonka Sokağı, No: 12, Kurtarıcı İsa Katedrali karşısı, Moskova
Telefon: (+7) 495 203 79 98
Web: www.unog.ch

Novodevichy Manastırı

Novodevichy Manastırı, shutterstock, Image ID: 45741415

1500’lü yılların başında göz alıcı dev bir kale olarak inşa edilen, birçok kiliseyi içerisinde barındıran ve 17. yüzyıla ait mimari özellikleriyle ziyaretçilerini büyüleyen manastır, Moskova’daki en iyi korunmuş tarihi yapıların başında gelmektedir.

Manastırın içinde bulunan ünlü mezarlıkta Nazım Hikmet, Anton Chekhov, Nickolai Gogol, Konstantine Stanislavski, Nikita Khrushchev, Raisa Gorbachev ve Boris Yeltsin gibi dünyaca ünlü kişilerin mezarları bulunmaktadır. İçerisinde ayrıca çok değerli Rus resimlerinin, seramiklerinin ve tahtadan oyma figürlerin sergilendiği bir müze bulunmaktadır.

Manastır haftanın her günü 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilirken; içerisinde bulunan müzeyi salı – perşembe günleri 10.00 – 15.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkündür.

Adres: Novodevichy Sokağı, No:1, Moskova

Miraç Kilisesi

1532 yılında Kolomenskoe Köyü’nde o zamanlar yeni doğmuş olan, gelecekte Korkunç İvan olarak bilinecek olan Çar IV. İvan’ın doğumunun şerefine inşa ettirilen Miraç Kilisesi, Rus kilise mimarisinin Bizans mimarisiyle sentezlenmesiyle ortaya çıkmıştır.

Tahtadan sivri bir kubbeye sahip olan kilise, 1994 yılından bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır. Sade mimarisi ve bembeyaz rengiyle bir kuğu gibi göğe uzanan kilise, Rus kilise mimarisinin kilometre taşlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Adres: Kuzey Bölgesi, Kolomenskoe Köyü, Moskova

Gorky Parkı

Gorky Parkı, Moskova’nın dinlence ve eğlence parklarından en ünlüsü ve prototip olarak ilk inşa edilenidir. Moskova Nehri’nin kıyısında kurulu olan bu büyük park içerisinde lunaparklar, dinlence mekânları, bir göl, bisiklet parkurları, yaz aylarında konser ve tiyatro oyunlarına ev sahipliği yapan, Yeşil Tiyatro adı verilen bir amfi tiyatro, tenis kortları, spor kulüpleri, at binme alanları, çay bahçeleri, kafeler ve çeşitli botanik bahçeler bulunmaktadır.

Kış mevsiminde buz pateni ve buzdan heykel yapma aktivitelerine kucak açan Gorky Parkı’nda yaz mevsiminde daha çok konser ve tiyatro etkinlikleri yer almaktadır. Park, her gün 10.00 – 22.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Krymskiy Val, No: 9, Moskova

Devlet Müzesi ve Tsaritsyno Rezervi

Rusya sınırları içerisinde yer alan en büyük saray kompleksi olan ve mimarisiyle göz dolduran Tsaritsyno, 1775 – 1796 yılları arasında Büyük Katherine’in evi olması amacıyla inşa edilmiştir. Evine yerleşemeden yaşamını kaybeden Büyük Katherine’in ölümünün ardından terk edilen Tsaritsyno Sarayı, aradan geçen yüzyıllar sonunda harabeye dönüşmüştür.

1984 yılında devlet tarafından restore edilmesine karar verilen Tsaritsyno ve çevresini dev bir park gibi kaplayan doğal yaşam rezervinin yenileme çalışmaları 2007 yılında tamamlanmıştır.

Tsaritsyno Saray Kompleksi bünyesinde yer alan Devlet Müzesi; Rus el sanatlarına ait göz alıcı sanat eserlerine, geleneksel Rus resimlerine, heykel ve anıtlara ev sahipliği yapmaktadır.

Kompleksin çevresini saran, kimi kısımları park olarak dekore edilmiş olan doğal yaşam rezervi ise bilhassa botanik bahçeleriyle Moskova’nın bitki örtüsünü ve hayvan çeşitlerini gözler önüne seren dinlendirici bir mekândır.

Adres: Dolskaya Sokağı, No: 1, Moskova

Romanov Boyars Sarayı

Restore edilerek korunmuş bir yapı olan Romanov Boyars Sarayı, Romanov ailesinin Rusya yönetiminin başına geçmeden önce yaşadıkları ev konumundaydı. 16. yüzyılda Çar Michael Romanov’un dedesi, Korkunç İvan’ın eniştesi Nikita Romanov tarafından inşa ettirilmiş olan saray, 19. yüzyılda restore edilmiş ve müze olarak kullanıma açılmıştır.

Çarlık dönemi Rusya’sında aristokratların nasıl yaşadıklarını gösteren ve son dönem çarların hayatına ışık tutan bir müze olan Romanov Boyars Sarayı, 2 kattan oluşmaktadır. Sarayın alt katı, koyu renklerle ve derilerle bezeli erkeklerin zaman geçirmeleri için tasarlanmış bir alandır, ikinci kat ise o dönem zamanlarının büyük bir çoğunluğunu el işleriyle geçiren kadınlara yönelik daha ferah ve aydınlık bir atmosfere sahiptir. Saray, perşembe günleri haricinde haftanın her günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Adres: Ulitsa Varvarka Sokağı, No: 10, Moskova
Tel: (+7) 2495 298 37 06

Ostankino Sarayı

Ostankino Televizyon Merkezi ve VVT Fuar Alanı arasında yer alan 18. yüzyıl dönemine ait Ostankino Parkı ve içerisinde bulunan Ostankino Sarayı, bir zamanlar Rus Prenses Cherkassky’nin gayrimenkulleri arasında yer almaktaydı. 1743 yılında evlilik yoluyla aristokrat Sheremetev ailesine geçen saray ve çevresindeki park, uzun yıllar bu ailenin evi konumunda yer almıştır. Sheremetev ailesi park içerisine bugün dahi parkın göz bebeği durumunda olan bir açık hava tiyatrosu yaptırmıştır.

Neoklasik mimarisiyle göz kamaştıran saray binası, tamamen tahtadan inşa edilmiştir. Saray içerisinde Rusya’nın iki ünlü ailesi Sheremetev ve Cherkassky’lerden kalma sanat eserleri, değerli mücevherler, çiniler, seramikler ve altın yaldızlı mobilyalar yer almaktadır.

Saray ve park, 1918 yılında devletin himayesi altına geçerek müze olarak halka açılmıştır. Park içerisinde birçok klasik heykele, İtalyan ve Mısır dönemine ait heykellere, açık hava tiyatrosuna ve küçük bir kiliseye rastlanılmaktadır. Sarayı, haftanın her günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkündür.

Adres: Ostankinskaya semti, No: 5, VDNKh metro durağı, Moskova

Devlet Mücevher Fonu Müzesi

Kremlin Sarayı içerisinde yer alan Devlet Mücevher Fonu Müzesi, 1719 yılında Rus Çarı Büyük Peter tarafından kraliyet ailelerinin taç ve mücevherlerinin kendilerine ait değil de devlete ait olmasını ve Rusya sınırları içerisinde kalmasını sağlamak amacıyla kurulmuş bir devlet fonu müzesidir.

Rus kraliyet ailelerinin eşsiz mücevherlerine ev sahipliği yapmakta olan müze, daha önceki yıllarda Mücevher Odası adı ile St. Petersburg’daki Kış Sarayı içerisinde yer almaktaydı. Ancak 1914 yılında Alman istilasının baş göstermesi üzerine mücevherlerin daha emniyetli olan Kremlin Sarayı içerisinde barındırılmasına karar verilerek Moskova’ya taşındı.

Göz kamaştırıcı ve büyüleyici mücevher koleksiyonu içerisinde en çok göze çarpan parçalar arasında; Rusya’nın Büyük Kraliyet Tacı, mine işlemeleri ve mücevher süslemeleriyle ünlü birçok Faberge yumurtası, dünyanın en büyük safir taşı ve ünlü Orlov elması bulunmaktadır. Müze, perşembe günleri haricinde haftanın her günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Adres: Sobornaya Ploshad Sokağı, Kremlin Sarayı, Moskova
Tel: (+7) 495 229 20 36
Web: www1.minfin.ru

Şehrin dışında kalan yerler

Şehir merkezinden uzaklaşıp doğanın kalbinde bir gün geçirebilmek için şehrin hemen yakınında yer alan, huzurlu atmosferlerini korumayı başarmış yakın gezi alanlarından birini tercih edebilirsiniz.

Aziz Sergiev Teslis Manastırı

Moskova’nın 70 km kuzey doğusunda Sergiyev Posad ilçesinde yer alan Aziz Sergiyev Teslis Manastırı, Rusya’nın en büyük manastırı ve Rus Ortodoks Kilisesi’nin kutsal ruhani merkezi konumundadır.

1345 yılında dindarlığı ve sofuluğuyla ünlenen ve çevresine birçok insanı çeken Aziz Sergius ve cemaati tarafından inşa edilmiş olan manastır, zaman içerisinde Rus Çarları tarafından hep el üstünde tutulmuştur. Çarlar tarafından, hediye mahiyetinde manastıra dâhil edilen; eklemeler, kubbeler ve binalar manastırın 15. ve 18. yüzyıldan yansımalar sunan bugünkü mimari yapısının ortaya çıkmasına yardımcı olmuştur.

UNESCO tarafından 1993 yılında Dünya Miras Listesi kapsamına alınan manastır, Rusya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken mekânların ilk sıralarında yer almaktadır. İçerisinde dini ve ikonik resimlerin yer aldığı bir de müzeyi içerisinde barındıran manastır, hafta içi her gün 08.00 – 18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Sergiyev Posad ilçesine; Moskova şehir merkezinde yer alan Yaroslavl İstasyonu’ndan, her 20 dakikada bir kalkan trenler aracılığı ile 30 dakikalık bir yolculuk sonunda ulaşılabilmektedir.

Adres: Moskova şehir merkezinin 70 km kuzey doğusu

Arkhangelskoe

Moskova şehir merkezinin 22 km batısında yer alan Arkhangelskoe, göz alıcı mimarisiyle ziyaretçilerini büyüleyen malikânesi ve onu çevreleyen dev parkıyla Moskova’nın gürültü ve kalabalığından kaçmak için en ideal mekânlardan biridir. 1670 yılında inşa edilen yapı, tarih boyunca birçok kez Rus aristokratları arasında el değiştirmiş ve son olarak Rusya’nın toprak zengini Prens Nikolai Yusupov’un evi konumunda bulunmuştur.

Yaşadığı dönemin önde gelen entelektüellerinden ve çapkınlarından biri olarak bilinen Yusuphov’un; Arkhangelskoe malikânesi içerisinde haremiyle birlikte yaşadığı, bu ev içerisinde sayısız kez felsefi tartışmalar yapmak için Voltaire’i ağırladığı ve ünlü şair Pushkin’e evinin kütüphanesini açtığı ve malikâne duvarlarında önde gelen Rus ressamlarından Anthony Van Dyck’in birçok eserine yer verdiği bilinmektedir.

Arkhangelskoe malikânesi, Rus aristokratlarının yaşam biçimleri hakkında derinlikli bilgi edinmenize olanak veren ve tüm tarihi yaşanmışlıkları hissetmenizi sağlayan büyüleyici ve huzurlu bir mekândır. Malikânenin etrafını saran Moskova Nehri’ne uzanan yemyeşil çiçeklerle dolu park ise, açık havada zaman geçirmeyi sevenler için adeta bir cennettir.

Moskova şehir merkezinde yer alan Tushkinskaya İstasyonu’ndan metroya binerek Arkhangelskoe durağında inip, indiğiniz noktadan her 20 dakikada bir kalkan 594 numaralı otobüse binerek malikâneye ulaşabilirsiniz. Arkhangelskoe kompleksi, pazartesi günleri hariç haftanın her günü 10.00 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Moskova şehir merkezinin 22 km batısı, Arkhangelskoe ilçesi

No comments:

Post a Comment