Tuesday, June 28, 2011

ASYA: Moskova - Ne Yenir?

Birçok restoranın akşam geç saatlere dek açık bulunduğu Moskova, akşam yemeğini dışarıda yemek ve yemek esnasında uzun keyifli sohbetler edilebilmek için en ideal kentlerdendir. Japon, Ermeni, Amerikan, İtalyan ve Ukrayna mutfakları şehirde popüler olan uluslararası mutfaklardandır.

Geleneksel Rus mutfağı konusunda uzmanlaşmış yerel restoranlar Ring Bahçesi, Kitai ve Poklonnaya Tepesi semtleri civarında yer almaktadır. Kızıl Meydan ve Kiev İstasyon Meydanı civarında ise muhteşem deniz ürünleri mönülerine sahip restoranlar bulunmaktadır. Pushkinskaya, Tverskaya ve Teatralny Proezd semtleri ise daha çok uluslararası mutfaklardan örnekler sunan restoranları barındırmaktadır.

Temel yemekler…

Geleneksel Rus mutfağının temel öğeleri arasında yumurta, ekmek, kümes hayvanları ve av hayvanları etleri, balık ve deniz ürünleri, patates, tereyağı, bal, ekşi krema ve mantar bulunmaktadır. Moskova mutfağı uzun süren kış mevsimlerinde insanın içini ısıtıcı ve enerji verici yemekleri içermektedir.

Dünyaca ünlü Rus salatası, Moskova mutfağının vazgeçilmez salataları arasında yer almaktadır. Şehirde popüler olan bir diğer salata ise, ringa balığı, pancar, yumurta ve çeşitli sebzelerden oluşan shuba salatasıdır.

Moskova mutfağında çorbaların özel bir yeri vardır. Birçok sebzenin karıştırılarak ince ince kıyılmasından oluşan soğuk çorbaya okróshka adı verilmektedir.

Balık çeşitleri, patates, sebze çeşitleri, limon ve baharatların karıştırılmasıyla oluşan bir diğer ünlü Rus çorbası ise ukha’dır.

Yoğun bir tada sahip baharatlı ve ekşi bir çorba içmek isteyenlere ise solyanka çorbasını denemeleri tavsiye edilmektedir.

Kış mevsiminin en popüler çorbalarından biri ise ana malzemesi kabak olan ve zaman zaman etle de tatlandırılabilinen shchi çorbasıdır.

Ekşi krema, ekmek ve pancarla hazırlanan çorbaya ise borcsh çorbası adı verilmektedir. Moskova mutfağında etli mantının adı pelmeny, sebzeli mantınınki ise vareniky’dir.

Et parçalarının krema eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanan beef stragonof ve tereyağı eşliğinde pişirilen kiev usülü tavuk; Rus mutfağının dünyaca ünlü spesiyalleri olarak Moskova mutfağında da yer almaktadırlar.

Tatlılar…

Moskova mutfağında tatlılar ya ana yemeğin ardından ya da kahvaltıda tüketilmektedirler. Vatrushka, el büyüklüğünde ortası krema veya tatlı krem peynir ile kaplı çöreklere verilen isimdir. Bu çörekler sıklıkla çay ve kahve eşliğinde tüketilmektedirler.

Ekşi krema, bal ve reçel eşliğinde servis edilen kreplere bliny, bu kreplerin daha kalın ve büyük olanlarına ise oladi adı verilmektedir. Pirozhky adı verilen elmalı pastane ürünleri, bal ve reçel eşliğinde sunulan köy peyniri tvorog ve tvorog peynirinden yapılan kızartılmış tostun üzerine reçel veya bal dökülerek servis edilmesinden oluşan syrniki, Moskova mutfağının favori diğer tatlıları arasında yer almaktadır.

Atıştırmalıklar…

Moskova mutfağında en popüler atıştırmalık havyar ve havyarla hazırlanan mezelerdir. Havyarın lezzeti kalitesine ve çeşidine bağlıdır. En lezzetli havyar, siyah havyar olarak bilinmektedir. Moskova mutfağında havyar genellikle kızartılmış ekmek ve tereyağı eşliğinde tüketilmektedir. Bir diğer geleneksel atıştırmalık ise kabak turşusu ve salatalık turşusudur.

Haşlanmış patates ve havucun mayonez eşliğinde ringa balığı etiyle karıştırılmasıyla oluşturulan seledka pod shuboy adı verilen püre kıvamındaki ezme ise ekmek eşliğinde tüketilen bir diğer popüler atıştırmalıktır. Kaynatılarak parçalara ayrılmış bir şekilde servis edilen dana dili ise daha çok içkiyle birlikte tüketilmesi tavsiye edilen bir meze türüdür.

Ne içilir?

Moskova’nın en meşhur içkisi hiç şüphesiz ki tüm Rusya’da olduğu gibi votkadır. Şehirde en popüler olan votka türleri arasında; stolichnaya adı verilen ballı votka ve pertsovka adı verilen biberli votka bulunmaktadır.

Semaverlerde demlenen ve şekerleri kıtlama yaparak tüketilen siyah çay, Moskova’da en popüler alkolsüz içecektir. Çayla yarış hâlinde olan bir diğer popüler içecek ise Rusların çok eski tarihlerden beri geleneksel alkolsüz içecekleri olan sbiten’dir. Çaya benzeyen sbiten içeceği; bal, nane yaprağı, karanfil, zencefil, tarçın, şarap ve meyve reçellerinin karışımının sıcak suyla demlenmesinden oluşmaktadır. Fermantasyona uğratılmış ekmekten elde edilen kvas, Rusya genelinde oldukça popüler olan bir diğer geleneksel içecektir.

Bir tür böğürtlen şurubu olan mors da şehirde sevilerek tüketilen alkolsüz içeceklerin başında gelmektedir. Ev yapımı votka samogon, komposto anlamına gelen kompot ve süt bazlı asitli bir içecek olan prostokvasha şehirde popüler olan diğer geleneksel içeceklerdir.

No comments:

Post a Comment