Sunday, June 26, 2011

ASYA: Osaka - Nereler Gezilir?

Mimarisi, doğal güzellikleri ve mistik tarihi ile büyüleyici bir şehir olan Osaka, başlıca bölgelere ayrılmıştır.

Kita ve Minami bölgeleri; muazzam alışveriş olanakları sunmaktadır. Körfez bölgesi, Osaka’nın en enerjik bölgesidir. Japan Universal Studios, Osaka Akvaryumu, Ferris Wheel (dünyanın en büyük dönme dolaplarından biri), çok sayıda lunapark ve alışveriş mekânına sahip bu bölge, tam bir eğlence merkezidir.

Nakanoshima bölgesi; Dojimagawa ve Tosaborigawa nehirleri arasında yer alır. Nakanoshima Parkı, Naniwabashi Köprüsü, Naniwa Kilisesi ve Neo- Rönesans tarzı mimari yapılar; turistik cazibelerdir.

Minami bölgesi, dans mekânları ve kültür merkezleriyle Osaka’nın eğlence merkezidir.

Osaka Kalesi

Osaka’nın sembolü olarak nitelendirilen Osaka-jo, kaleyi yaptıran kişi Toyotomi Hideyoshi kadar ünlüdür. Toyotomi Hideyoshi, öncesinde beylikler hâlinde yönetilen Japonya’yı tek bayrak altında birleştiren ve tüm ülkeye hükmeden ilk kişidir.

16. yüzyılda inşa edilmiş olan Osaka Kalesi, Japonya'da bulunan en ünlü kalelerden biridir. Japonya'da ilk büyük Budist tapınağı olarak inşa edilen kale, bugün gökyüzüne uzanan görüntüsüyle görenleri büyülemektedir. Ancak bu görüntü, kalenin orijinal şekli değildir. Kale yapıldığından bu yana pek çok kez yıkılmış, ancak her seferinde tekrar yenilerek daha da görkemli olan bugünkü hâlini almıştır.

Osaka kent tarihinin merkezinde olan kale, çok sayıda tarihi esere ev sahipliği yapmaktadır. Etrafındaki yeşil alanlar oldukça etkileyicidir. 1955 yılından beri Japon Hükümeti tarafından özel tarihi sit alanı olarak korunmaktadır. Her mevsim, birbirinden güzel renklerle muhteşem manzaralar sunan büyük bir doğa parkı içinde bulunan kale, kesinlikle görülmeye değer bir yerdir.

Osaka Kalesi Bölgesi (Tsurumiryokuchi), kentin kurulduğu noktaya ev sahipliği yapmaktadır. Burada bulunan çok sayıda tarihi eser ve yeşil vaha, fazlasıyla etkileyicidir. Osaka Kalesi; Naniwanomiya Sarayı kalıntıları, Ikutama Tapınağı, Osaka İş Parkı, Tsurumiryokuchi Parkı gibi daha birçok cazibeyi bünyesinde barındırmaktadır.

Adres: 1-1 Osaka-jo, Chuo-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 9411 1144

Tsutenkaku Kulesi

Modern Osaka’nın simgesi olan Tsutenkaku; “cennete uzanan kule” anlamına gelmektedir. 1912’de yapılan orijinal kule, Eyfel Kulesi model alınarak yapılmıştır. 2. Dünya Savaşı’nda yıkılan kule; 1956 yılında tekrar inşa edilmiş ve 103 metre yükseltilmiştir.

Kulenin 5. katında bir gözlem merkezi ve Billiken heykeli bulunmaktadır. Kule, binayı çevreleyen yuvarlak asansörün kullanıldığı ilk binadır. Kulenin üzerindeki şeritler, renk değiştirerek ertesi günkü havanın nasıl olacağı bilgisini verir.

Adres: 1-18-6 Ebisuhigashi, Naniwa-ku, Osaka, Kinki, Japan
Tel: +81 6 6641 9555

Sumiyoshi Taisha Tapınağı

Japonya’nın en ünlü tapınaklarından biri olan Sumiyoshi Taisha Tapınağı, şehrin geçmişte dini bir merkez olduğu günleri yansıtmaktadır. Ünü sayesinde Japonya’nın birçok farklı yerinde aynı isimle anılan tapınaklar görebilirsiniz. Çok eski bir tarihe sahip olan tapınağın denizcilerin koruyucu tanrısının evi olduğuna inanılmaktadır.

Tapınağın ihtişamlı kapısından sonra en ünlü yeri, Taikobashi (çember) Köprüsü’dür. Köprüye yılın ilk günlerinde ve özel günlerde adaklar bırakılır ve burada dilekler dilenir. Yeni yıl ve yaz festivali gibi büyük kutlama ve seremonilerin adresi, bu kutsal mekândır.

Adres: 3-4-24, Ebisu Higashi, Naniwa-ku, Osaka 556-0002, Japonya
Tel: +81 6 6631 0001

Osaka Dome Stadyumu

Eskiden bufalo arenası olarak kullanılan mekân, 1997 yılında stadyum hâline getirilmiştir. Uzay aracına benzeyen stadyum, çok çeşitli iç ve dış mekân spor seçeneklerine olanak sağlamaktadır.

Rolling Stones, Eagles, Madonna ve Mariah Carey gibi birçok dünya yıldızı Dome Stadyumu’nda konser vermiştir. Hem spor hem de kültürel aktiviteler için kullanılabilen stadyumun içerisinde restoranlar ve dükkânlar da bulunmaktadır. Etkinlik olmayan günlerde bile stadyumdaki restoran ve dükkânlar açıktır.

Aynı zamanda Hirapa ve Simland Q eğlence parkları burada bulunmaktadır. Yüksek teknolojili roller-coasterlarla adrenalinin doruklarına ulaşabilirsiniz.

Adres: 3-naka-2-1, Chiyozaki, Nishi-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6586 0106
Web: www.kyoceradome-osaka.jp

Umeda Gökyüzü Binası

Doğu ve Batı kanadını birleştiren solaryum iskelesi ve 170 metre uzunluğundaki Umeda gökdelenleri, Osaka’nın en muhteşem manzaralarını gözler önüne sermektedir. Gözlem katında bulunan halka şeklindeki açık hava platformu sayesinde 360 derecelik açıyla Osaka’nın hayranlık uyandıran panoramik manzarasını izleyebilirsiniz. Yapı, dışarıdan bakıldığında da bir mimari mucize olarak görünmektedir.

Adres: 1-1-18 Ohyodo-naka, Osaka 40, Japonya
Tel: +81 2 3128 4820

Osaka Akvaryumu

Pasifik Okyanusu’ndaki Ateş Halkası’nın doğal çevresinin yeniden şekillendirildiği Osaka Akvaryumu’nda, 14 farklı sergi ve 308 türden 35000 canlı bulunmaktadır. Pasifik Okyanusu’nun 5400 metreküp’lük kopyası olan su tankı, akvaryumun merkezinde bulunmaktadır. Serginin en önemli ve nadide parçası, dev vejeteryan köpekbalığıdır.

Adres: 1-1-10 Kaigandori, Osaka, Japonya
Tel: +81 2 27 552 0022

Adres: 542-0086, Nishi-Shinbashi, Chuo-ku, Osaka, Japonya

Tennoji Parkı

Tennoji Parkı içerisinde; Osaka Hayvanat Bahçesi, Isshinji Tapınağı, Yasuyuki Takakuchi Tapnağı, en eski Budist tapınağı Shitennoji, saatte 100 kilometre hızla giden roller-coester’a sahip Festivalgate eğlence merkezi ve daha fazlası bulunmaktadır.

Adres: 1-108 Chausuyamacho, Tennoji-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 771 8401

Müzeler

Açık Hava Müzesi

Tüm Japonya’nın farklı yerlerinden getirilmiş 11 geleneksel Japon evi, çağlarına uygun alet ve malzemeler ile yeniden inşa edilmiştir. İngilizce açıklamaların bulunduğu ve rehberlerin İngilizce konuştuğu müzenin en etkileyici yapısı; Gifu-ken’den getirtilmiş olan muazzam büyüklükteki Gassho-zukuri çiftlik evidir.

Oldukça geniş alandaki çeşitli ağaç ve bambular arasındaki evler; büyük bir şehirden çok, kırsal bir bölgede olduğunuz hissini yaşatır. Özellikle kasım aylarında kızıl ve sarı tonlardaki yapraklar ile geleneksel Japon mimarisinin birleşimi, eşsiz bir manzara sunar.

Görenlerde hayranlık uyandıran müzeye son giriş saati 16:00’dır.

Adres: 1-2 Hattori Ryokuchi, Toyonaka-shi, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6862 3137

Suntory Müzesi

1994 yılında açılan Suntory Müzesi; “kolay anlaşılır ve eğlenceli” olmayı kendine hedef edinmiştir. Müzedeki eserler, sanatsal değerlerine ve eşsiz oluşlarına göre seçilmiştir. Ünlü mimar Tadao Ando tarafından yapılan müze, bir küre etrafında inşa edilmiştir.

Suntory Müzesi’nin en önemli özelliklerinden biri, dünyadaki en büyük IMAX(3D) tiyatro salonlarından birine sahip olmasıdır. 20 metre yüksekliğinde ve 28 metre genişliğindeki 3D ekranın karşısında 445 kişilik seyirci kapasitesi bulunmaktadır. 15000 Watt’luk dijital ses sistemi ile oldukça gerçekçi film deneyimi yaşatmaktadır.

Daha fazla eğlence için müzenin alışveriş mekânlarından orijinal ve dekoratif parçalar satın alabilirsiniz. Müzedeki Cafe Solar ve Sky Lounge’da bir mola verebilir, gün batarken körfezden geçen gemilerin ve şehrin manzarasını seyredebilirsiniz.

Adres: 1-5-10 Kaigandori, Minato-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 577 0001
Web: www.suntory.com/culture-sports/smt/
Çalışma saatleri: 10:30 – 19:30

Osaka İnsan Hakları Müzesi

Osaka İnsan Hakları Müzesi, Japonların bastırılmış azınlıklarına - burakumin (yoksul ailelerden gelen), Koreliler, bedensel engelliler, Aynular (Hokkaido’da yaşayan bir kabile) ve kadınlara - ithaf edilmiştir. Savaş ve çevre kirliliği hakkında da sergiler ve gösterimler düzenlenmektedir. Video gösterimleri ve materyallerin bir kısmı, İngilizce açıklama da içermektedir.

Adres: 1-1 Osaka-jo, Chuo-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6941 7177

Osamu Tezuka Manga Müzesi

Manga tanrısı olarak anılan yerel sanatçı Tezuka Osamu’nun Tezuka Osamu Manga Müzesi’ndeki eserlerini inceleyebilirsiniz. Osaka’nın Takarazuka semtinde dünyaya gelen sanatçı, Beyaz Aslan Kimba ve Astro Boy çizgi filmleriyle dünya çapında üne sahip olmuştur. Bu çizgi filmler ülkemizde de gösterilmiş, çocuklar tarafından çok sevilmiştir. Ölümünden yıllar sonra bile saygıyla anılan manga sanatçısının eserleri büyük ilgi görmektedir.

Adres: 7-65, Mukogawa-cho, Takarazuka, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 9781 2970
Çalışma saatleri: 09:30 – 17:00

Takarazuka Grand Tiyatrosu

Müzikal dram gruplarına ev sahipliği yapan Takarakuza, tamamı bayanlardan oluşan dans gruplarının gösterileriyle çok rağbet görmektedir. Renkli kostümleri, göz alıcı makyajları ve etkileyici sahne dekorları ile gösteri yapan dans grupları; birçok geleneksel ve batı tarzı performansa imza atar. Gösterilerde erkek rollerini de kadınlar oynar. Gösteri grupları temel olarak 5 bölüme ayrılır. Bunlar; ay, kar, kozmos, yıldız ve çiçektir.

Takarakuza Grand Tiyatrosu’nun sahnesi, özenli dekorasyona ve yüksek kalite sahne imkânlarına sahiptir. 2550 kişilik kapasiteye sahip salonun her yerinden sahne rahatlıkla görülmektedir. Tiyatroda aynı zamanda Takarazuka yıldızlarının kıyafetleri ve eşyalarının sergilendiği bir müze bulunmaktadır. Üstelik burada, isterseniz Takarazuka kıyafetleri giyip fotoğraf çektirebilirsiniz.

Adres: 1-1-57 Sakemachi, Takarazuka, Hyogo 665-8558, Osaka, Japonya
Tel: +81 5 7000 5100

Uzakdoğu Seramikleri Müzesi

Uzakdoğu Seramikleri Müzesi, çoğunlukla Çin ve Kore yapımı dünya sınıfı koleksiyonları elinde bulundurmaktadır.

Adres: 1-1-26 Nakanoshima, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6223 0055
Çalışma saatleri: 09:30 – 17:00

Osaka Şehir Müzesi

Morinomiya istasyonundan gidebileceğiniz müze, Japonya’nın en eski dönemlerine ait tarihi eserlerini bünyesinde barındırmaktadır. Osaka’nın tarih ve kültürünü merak ediyorsanız müze, başlıca görülmesi gereken yerlerindendir.

Adres: 1-1 Osaka-jo, Chuo-ku, Osaka, Japonya
Tel: +81 6 6941 7177
Bir not: Pazartesi günleri kapalıdır.

Yakın çevre

Tarihi açıdan oldukça zengin olan Kyoto, Nara ve Tokyo şehirlerine günlük geziler düzenlenmektedir. Japonya’nın sembollerinden biri ve güvenli oluşları ile bilinen Shinkansen hızlı trenleri ile seyahat edebilirsiniz.

No comments:

Post a Comment