Monday, May 30, 2011

ASYA: Singapur - Nereler Gezilir?

Singapur’da dolaşmanın en iyi yolu metro sistemini kullanmaktır. Şehir içi otobüslerle de dilediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Şehirde, tek bir bilet ile aktarmalı olarak her yöne ulaşabilirsiniz.
Neme karşı duyarlıysanız veya güneşten etkileniyorsanız Singapur’a giderken dikkatli olmalısınız. Her mevsim yağışlı bir ülkeye gittiğinizi unutmadan yanınıza mutlaka ince bir yağmurluk ve büyük bir şemsiye almalısınız. Singapur’da tüm kapalı alanlar aşırı derecede soğuk olduğu için her zaman yanınızda kalın bir kazak veya bir şal bulundurmalısınız.
Singapur aynı zamanda dünyanın en temiz ülkelerinden biridir. Temizlik ve düzeni havaalanından itibaren her yerde görebilirsiniz. Singapur kurallar ülkesidir. Başta sakız çiğnemek olmak üzere trafik kurallarına uymamak, çevreyi kirletmek, kapalı yerlerde sigara içmek, hız limitini aşmak, yaya geçitleri dışında karşıdan karşıya geçmek para cezası ile cezalandırılır. Aynı hareketlerin tekrarı bazı kamu hizmetlerini yerine getirmeyi gerektirir. Bu nedenle kurallara uyma konusunda çok dikkatli olmalısınız.
Gidilecek yerler hakkında notlar;
Singapur’da ulaşım olanakları gelişmiştir. Metro sistemi- MRT hızlı, konforlu, kolay bir ulaşım aracıdır. MRT şehir merkezinde yeraltından, şehrin diğer yerlerinde yerüstünden geçer. Şehrin büyük bölümüne ve havaalanına ulaşır. Sabah saat altıdan gece yarısına kadar aralıksız çalışır. MRT hatları ile ilgili şema, istasyonlarda ve araçlarda bulunur. MRT biletlerini istasyonlardan alabilirsiniz. Kaldığınız süre içinde otobüs ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız, kolaylık ve maliyeti dikkate alarak kart (ez link kart) satın almalısınız. Bu kartı aynı zamanda MRT için de kullanabilirsiniz. Singapur’da otobüsler ulaşım için en ucuz seçenektir. Otobüslerin klimalı olanları diğerlerine göre biraz daha pahalıdır. Ancak otobüsler yoğun saatlerde çok kalabalıktır.
Taksiler ucuz ve güvenlidir. Ancak sağanak yağmur sırasında, yoğun saatlerde, gece yarısına doğru taksi bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Taksi kullanımı yaygın olduğu için yollarda boş taksi bulma olasılığınız da sınırlıdır. Bu nedenle taksiye otelinizden, alışveriş merkezlerinin yakınlarındaki resmî duraklardan veya havaalanından binmeniz gerekir.
Tur programlarından yararlanmak isterseniz otelinizden özel veya programlı turlar konusunda yardım alabilirsiniz. Ayrıca şehrin birçok yerinde bulunan turizm bürolarından yararlanabilirsiniz. Singapur’a gitmeden önce de http://www.newasia-singapore.com/ web adresinden bu büroların yerleri, tur programları ve diğer etkinlikler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu bilgiler ışığında, içeriklerine bakarak, her birinde farklı seçenekler bulunan, şehir turları, yürüyüş turları, tarih turları, hobi turları, Singapur yaşamı ile ilgili turlar, park ve ada turları, bisikletli çekçek turları gibi tur gruplarından ilginizi çekenleri seçebilirsiniz.
Ayrıca turistleri dolaştıran turist otobüsleri (hop on & hop off) ile şehri dolaşabilirsiniz. Bunlar Orchard Road, Bugis Junction, Suntec City, Boat Quay, Chinatown, Little India ve Singapure Botanic Garden arasında düzenli aralıklarla 9.00 - 18.00 saatleri arasında dolaşır. Otobüs biletleri araçta veya bazı otellerde satılır.
Orchard caddesi (Orchard Road)
1830’larda üzerinde bulunan orkide ağaçlarından adını almış olan bu cadde, Singapur’daki en önemli alışveriş bölgelerindendir. Dev oteller, farklı mimarileriyle çok katlı alışveriş merkezleri, lüks mağazalar, kafe ve restoranlar yan yana sıralanmıştır. Büyük alışveriş merkezlerinin bazıları kırmızı, yeşil ve mavi renkli Çin mimari tarzında çatıları, bazıları heykelleri ve bahçe süslemeleriyle göz alıcıdır.
Yılbaşı süslemeleri ile meşhur olan cadde, cıvıl cıvıl alışveriş yapan insanlarla doludur.

Caddede yer alan Singapur Ulusal Müzesi’ni, Singapur Sanat Müzesi’ni ve bazı fotoğraf sergilerini ziyaret edebilirsiniz. İlk olarak yan yana sıralanan Büyük plazaların ardından, elektronik eşyadan giyimde lüks markalara kadar aklınıza gelebilecek her şeyi bulabileceksiniz.
Singapur’un nemli ve sıcak havasında yürümeniz zor olacağından burayı akşam saatlerinde gezmeniz daha iyi olacaktır. Bu saatlerde cadde, parlak ışıklar altında daha güzel görünür. Minyatür masal kahramanları, ışıklandırmalar; insanı hayrete düşürecek kadar güzeldir.
Ulusal Orkide Bahçesi

Cluny Road’da yer alan bu geniş bahçede çok çeşitli orkideler görmeniz mümkün. Orkide, Singapur’un sembolü hâline gelmiş durumdadır. Birbirinden güzel çiçek düzenlemelerini göreceğiniz Botanik Bahçesi’nin içindeki bu cennet, dünyanın en büyük orkide bahçesidir.
Raffles Place
Singapur nehrinin güney ağzında yer alan bu alanda, şehrin en uzun binaları ve mihenk taşı mekânları yer alıyor. 280 metrekarelik üç önemli bina olarak, Republic Plaza, UOB Plaza ve UOP Center’ı sayabiliriz.
Bu dev çelik binaların yan tarafında, North Bridge Road üzerinde, koloni dönemi mimari tarzı ile yapılmış, birbirine şık bahçelerle bağlanan ve iç içe geçmiş yapı topluluğundan oluşan Raffles Otel yer alır. İçini rahatlıkla gezebileceğiniz otelde şık döşenmiş çok sayıda restoran, kafe, bar ve mağazalar bulunur. Bunlardan özellikle Long Bar, Singapore Sling adını taşıyan kokteyli ve bara gelenlerin yedikleri çerezlerin kabuklarını yere atmaları geleneği ile ünlüdür. Bu nedenle barın zemini çerez kabukları ile doludur. Otelin en üst katında ise bir müze bulunur. Raffles City’nin karşısında yer alan ilginç yapı topluluğu Chijmes ise kilise ve çevresindeki evlerin düzenlenmesi ile oluşturulmuş iç içe geçmiş meydanlar, sayısız şık mağazalar, galeri ve restoranlardan oluşur.
Aslan Heykel
Raffles’ta, Singapur nehri’nin kenarında bulunan Merlion ; altı denizatı, üstü aslan şeklinde ilginç bir heykeldir. 60 metre uzunluğundaki bu heykel, nehrin kuzey kısmında bulunur. Merlion, Singapore Turizm Board tarafından 1964 yılında şehrin simgesi olarak belirlenmiştir.
Yarı aslan yarı balık olan bu simgenin, Aslan bölümü Singa Pura – Aslan Şehir’i, balık bölümü Temasek- Deniz Şehri’ni temsil etmektedir. 8.6 m yüksekliğinde, 70 ton ağırlığında olan fıskiyenin bulunduğu alandan karşı tarafa doğru baktığınızda, önde ilginç yapı tarzı ile Esplanada Kültür Merkezi, arkada Marina Square tüm ihtişamı ile gözlerinizin önüne serilir. Fıskiyenin sağ tarafında da körfezin her iki tarafını birbirine bağlayan uzun köprü Benjamin Sheares Bridge yer alır.
Bir not: Körfezin canlı trafiği ile özellikle yılbaşlarında yapılan havai fişek gösterileri muhteşemdir.
Sentosa adası
İngilizlerin askeri üs olarak kullandıkları bölge, 1967 yılında popüler bir tatil tesisi olarak yeniden inşa edilmiş. ‘Underwater World-Sualtı Dünyası’ adlı dev tesis, Kocaman akvaryumlarda sergilenen 250 farklı tür, 2500’den fazla deniz canlısı ile Sentosa’ya hak ettiği ziyaretçiyi topluyor. Ayrıca, okyanusun derinliklerinde 83 metrelik cam tünel, dünyanın en uzun tünelidir. Adada; Kelebek Parkı, Yunus Lagünü ve bir de golf sahası bulunmaktadır.
Sentosa Adası'nın eski adı, Ölüm Adası’dır. Sentosa adasına teleferikle gidilebildiği gibi otobüsle de geçebilmeniz mümkün. Ada içinde sizi yükseklere çıkaran trenle ada turu atmanız en eğlenceli aktivitelerden biri. Harbour front’tan kalkan ücretsiz otobüslerle de Sentosa'ya ulaşmak mümkün. Ama bu durumda teleferiğin müthiş manzarasından yoksun kalıyorsunuz.
Sentosa, dünyanın en ünlü eğlence parklarındandır. Asya'nın en büyük tüp akvaryumu burada bulunur. Burada, çok çeşitli tropikal deniz canlılarının yanında köpekbalıkları, dev kaplumbağalar ve piranaları görebilirsiniz.

Ziyaretinizi saat 16.00 civarına denk getirebilirseniz yunusların şovlarını da izleyebilirsiniz. Ayrıca mumya müzesi de ilgi çekicidir. Musical Fountain ise şahane bir ışık ve ses gösterisi sunar.
Çin mahallesi (China Town)
Çin Mahallesi, Singapur’un geçmişteki durumu hakkında fikir vermektedir. 1900’lerin ilk yarısında kurulan Çin Mahallesi’nde, binaların alt katları iş yeri, üst katları ise ev olarak düzenlenmiş. Tapınakları, heykelleri, meydanları ve küçük müzesiyle görülmeye değer. Singapur’un en eski Hint tapınağı sayılan Sri Mariamman da Çin Mahallesi’nde bulunur.
Arap Mahallesi
İslam’ın ve Arap kültürünün etkisini görebileceğiniz ilginç bir yerdir. Bu bölgedeki 5000 kişilik Sultan Cami, Singapur’un en büyük camisidir. Çeşit çeşit dükkânları, otantik kıyafetleri ve leziz yemek çeşitleriyle Arap Mahallesi görülmeye değer bir yerdir.
Botanik Bahçeler ve Gece Safarisi
Adanın kuzeyinde bulunan bu parktaki birinci sınıf hayvanat bahçesinde yaklaşık 3600 çeşit hayvan bulunuyor. Beyaz gergedan, kutup ayısı hatta beyaz Bengal kaplanı görmeniz mümkündür.. 28 hektarlık yağmur ormanlarında göreceğiniz bitki ve hayvanlar sizde ömrünüz boyunca unutamayacağınız hatıralar bırakacaktır.
Hayvanat bahçesinden ayrı olarak tasarlanan gece safarisi, 40 hektarlık orman arazisinden oluşuyor. 120 farklı hayvan türü görebileceğiniz bu safaride kaplanları, aslanları, leoparları, filleri, timsahları vs. görebilirsiniz. 45 dakika süren bu maceranın meraklıları çok olduğundan erken gitmenizde fayda var.
Adres: 80 Mandai Lake Rd.
Web: www.zoo.com.sg
Tel: (65) 6269 3411
Malay mahallesi (Maley Town)
Ülkenin yemekleri, ibadetleri vs kültürleri hakkında bilgi edinebileceğiniz, keyifli mahallelerden biri.
Hint Mahallesi (Little India)
Capcanlı renkleri ve ilginç yemekleri ile apayrı bir dünya gibidir. Burada kendinizi Hindistan’ın bir caddesindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Bu mahallede rengârenk ipek sari’lerin satıldığı dükkânlar, lezzetli Hint yemekleri, etnik takılar, küçük Hint tapınakları görebilirsiniz.
Clarke Quay
Singapur nehrinin iki yakasından biri olan Clarke Quay’de sıralanmış lokantalarda, canlı müzik, özel içkiler ve dondurmacılarla keyif yapabilirsiniz. Clarke Quay, Çinli tüccarların depo evlerinin günümüzde restoran, bar, kafe ve eğlence merkezi hâline getirilmesi ile oluşturulmuş, gece hoş vakit geçirebileceğiniz küçük, şirin bir yerdir.
Adres: 118
Tel: (65) 845 32 68
Web: www.museemafortin.org
Asian Civilisations Museum (Asya Medeniyetleri Müzesi)
1865’te yapılmış olan bu bina, Asya kültürleri ve uygarlıkları temalı on galeriye sahiptir. Burada Güneydoğu Asya, Çin, Hindistan ve Sri Lanka kültürlerini daha yakından tanıma imkânı bulabilirsiniz. Müzenin giriş katında Singapur’la ilgili her türlü kitap ve kartpostalın satıldığı bir mağaza bulunur. Ulusal miras konusunda bu müze kesinlikle Singapur’un incisidir.
3 katlı müzede girişten itibaren duvarlara, yere ve perdeye projeksiyondan yansıtılan görüntüler ile karşılaşıyorsunuz. Galerilere girdiğinizde 18. yy bronz Buda büstü gözlerinizi kamaştıracak. Etnik heykeller, geleneksel kıyafetler, porselenler bulabileceksiniz. Müzede, Batı, Doğu, Güney, Güneydoğu Asya’dan getirilen 1600 parça eşya sergilenmektedir.
Müzenin karşı tarafında ise beyaz kuleli 1862 yılında yapılmış Victoria Theatre ve 1905 yılında yapılmış Victoria Concert Hall yer alır. Bu binada Singapur Senfoni Orkestrası düzenli olarak konserler vermektedir. Tiyatronun bulunduğu Parliament Lane üzerinde Eski Parlamento Binası (Old Parliament House) bulunur. 1826-1827 yılları arasında zengin bir tüccarın konutu olarak yapılan bu bina, daha sonra yüksek mahkeme ve sömürge meclisi olarak kullanılmış, 1962 yılında da Singapur Parlamentosu olmuştur.
Adres: 1 Empress Pl. Raffles Place
Tel: (65) 6332 7798
Fort Canning Park
Eskiden Singapur’da hüküm süren Majapahit İmparatorluğu’nun son imparatoru Sultan İskender Şah’ın türbesi bu parkta bulunmaktadır. O zamanlarda bu tepenin adı Yasak Tepe (Bukit Larangan) olarak biliniyordu. Şimdi ise burası nemli sıcak şehir sokaklarından sonra ferah, serinletici hâliyle ziyaretçilerini bekliyor. İki büyük gotik kapı Hıristiyan Mezarlığı’na açılıyor. Parkta, botanik bahçesi ve baharat bahçeleri bulunuyor. Ağaçlara hangi baharat ağacı oldukları etiketlerle belirtilmiş. Çeşitli baharatların tadına bakmanız mümkün.
Parkın içinde, Raffles’ın evini, onun kurduğu ilk botanik parkı, ilk Hıristiyan mezarlığını, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Britanya sığınaklarını, iki gotik kapıyı, ASEAN (Association of Southeast Asian Nations - Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ülkelerinin her birini simgeleyen modern heykel parkını (ASEAN Sculpture Park) görebilirsiniz.
Burada Majapahit İmparatorluğu döneminden kalan bir çatı göreceksiniz. Singapur’un en büyük yer altı askeri operasyonu burada gerçekleştirilmiş. Bu yerleşim yeri 26 oda ve tünellerden oluşuyor. İleri teknoloji holografik görüntülerle 1942’de Singapur’un düşüşü gösteriliyor. Duvarlarda hâlen Japonların mors alfabesi ile yazdıkları mesajlar görülebiliyor.
Adres: Dhoby Ghaut
Tel: (65) 6333 0510
Singapur Sanat Müzesi (Art Museum)
Raffles Oteli’nin 2 blok batısında bulunan ve sadece çağdaş sanat eserlerini içeren Musée d’Art Contempoain de Montréal; kalıcı sergisinde, şu anda çoğunluğu hâlen hayatta olan binlerce sanatçının binlerce eserini barındırır.
Adres: 71 Bras Basah Rd.
Metro durağı: City hall veya Dhoby Ghaut
Tel: (65) 6332 3222
Web: www.nhb.gov.sg/sam

No comments:

Post a Comment