Monday, May 30, 2011

AVRUPA: Nice - Nasıl Eğlenilir?

Nice, tatilini açık havada geçirmeyi sevenler için tam bir cennettir. Şehirde bulunan çok sayıdaki park ve bahçelerdeki yüzyıllık ağaçların koyu gölgelerinde huzurlu, serin ve eğlenceli vakit geçirilebilir. Carpeaux Square ve Parc de Cimiez özellikle tüm gün süren keyifli piknikler ya da açık havada bohem bir kafede öğleden sonra çayı içmek için tercih edilebilecek en mükemmel yerler arasındadır.
Parc du Chateau ise Nice şehrinin ve harikulade deniz manzarasının panoramik açıdan görülebildiği bir diğer keyifli parktır. İçerisinde güneşli öğleden sonraları ferahlatan, meltem esintisi yaratan yapay bir şelale, çocuklar için büyük bir oyun alanı ve ipten labirentler bulunmaktadır.

Gündüz eğlenceli vakit geçirilebilecek diğer mekânlar arasında; bin bir çeşit meyve ağacıyla dolu Monastery Garden ve binlerce nadir bulunan egzotik kelebeğin bulunduğu The Butterfly Jungle bulunmaktadır.
Nice’te gündüz deniz, güneş ve doğanın tadını çıkarıp, akşam doğal, sağlıklı ve bir o kadar da leziz yemeklerle doyduktan sonra; şehrin ziyaretçilerine vadettiği sayısız kültür sanat aktivitelerine katılabilir ya da sabahın ilk ışıklarına kadar durmak bilmeyen, coşkulu bir eğlencenin yaşandığı kulüp ve barlara giderek partilere katılabilirsiniz.
Müzik

Opera de Nice

Opera tutkunu olmayanlar için dahi Nice Opera binası görülmeye değer masalsı bir yapıdır. 1776 yılında henüz Nice Savoy İmparatorluğu’na bağlıyken şehrin ileri gelen zenginlerinden Alli-Maccarani ailesinin imparatordan izin alarak eski malikânelerini tiyatro binasına dönüştürmek istemeleriyle yolculuğuna başlayan Opera de Nice binası, 1826 yılında şehir meclisi tarafından Alli-Maccarani ailesinden satın alınmıştır.
Bugünkü mimari stiline tam olarak kavuşabilmek için sayısız ekleme ve yenilemelerden geçen görkemli bina, en sonunda 1902 yılında bugünkü ismini alarak resmi olarak faaliyete geçmiştir.1993 yılında tarihi anıt mertebesine yükseltilmiş olan Opera de Nice, her yıl ekim – haziran ayları arası çeşitli konçerto, opera, bale ve dans gösterilerine ev sahipliği yapmaktadır.
Adres: 4 & 6 Rue Saint François De Paule 06300
Tel: (+33) 04 92 17 40 00
Web: www.opera-nice.org
Nikaia Palace
Nice’in en büyük ve en modern konser salonlarından birine sahip Nikaia Palace, şehre gelen ünlü sanatçıların performanslarını sergilemek için tercih ettikleri bir numaralı mekân konumundadır. Bugüne değin Rolling Stones, Sting, Bob Dylan, The Cranberries, Lara Fabian, Elton John gibi birçok dünya starına ev sahipliği yapmış olan mekânda ayrıca oldukça büyük bir bar da bulunmaktadır. Adres: 163, Route de Grenoble 06200
Tel: (+33) 04 92 29 31 29
Web: www.nikaia.fr

Tiyatro
Eski Nice ve Nice olarak 2 bölüme ayrılmış şehrin doğasına ayak uyduran Fransız tiyatrosu performanslarını, şehrin geleneksel yönünü simgeleyen barok stili mimarileriyle göze çarpan klasik tiyatro binalarında olduğu kadar, şehrin içerisine yayılan çok sayıdaki kafe tiyatrolarında da sergilemektedir.
Fransa’nın katılım oranı en yüksek tiyatrolarından biri olan Theatre National de Nice’te sergilenen yüksek performanslı tiyatro oyunları, unutulmaz birer anı olarak akıllarda kalarak ölümsüzleşmektedir.
Theatre National de Nice
Adres: Promenade des Arts
Tel: (+33) 04 93 13 90 90
Web: www.theatredenice.org
Theatre de la Cite
Adres: 3, Rue Paganini, 06000
Tel: (+33) 04 93 16 82 69
Web: www.theatredelacite.fr
Spor Aktiviteleri

Akdenizin güneşi ve birinci sınıf olanaklarla dolu Nice sahilleri birleşince; yüzme, dalış, tekne gezintisi, balık tutma, rüzgâr sörfü, su kayağı gibi aktiviteler en eğlenceli zaman geçirme yöntemleri hâline gelmektedirler.

Bunlar haricinde tenis, golf, at binme, kayak, bisiklet, yürüyüş ve bir çeşit top oyunu olan geleneksel petanque oyunu gibi aktiviteler de yapılabilecek diğer spor aktiviteleri arasında yer almaktadır.
Gece hayatı
Fransa’nın sofistike eğlence anlayışını Akdeniz’in sıcakkanlılığıyla birleştiren Nice şehrinde gece hayatı birçok farklı seçeneği barındırmaktadır. Spontane düzenlenen plaj partileri, lüks kulüpler, canlı müzik dinleme olanağı sunan barlar ve felsefe, müzik ve kabarenin bir karışımı olan frankofon temalı gösterilerin düzenlendiği publar Nice gece hayatının tadının çıkarılabileceği alternatiflerden bazılarıdır. Cours Saleya, popüler kulüp ve barlarıyla öne çıkan bir semttir.
Bu alternatiflerin yanı sıra 19. yüzyıldan beri Fransız Rivierası’nın bir parçası hâline gelen kumarhaneler de adrenalini yüksek bir gece geçirmek isteyenlere ev sahipliği yapmaktadır. En ünlü kumarhaneler Monte Carlo’da bulunmasına karşın, Nice içerisinde dünya standartlarında, barok mimarisi ile göz kamaştıran 1930 yılından beri varlığını sürdürebilmiş, lüks kumarhane Palais de la Mediterranee ve alternatif olarak da Casino de Nice–Ruhl bulunmaktadır.
Festivaller
Güney Fransa’nın incisi Nice, yıl boyunca sanat ve kültüre yönelik çok sayıda festival ve kutlamaya ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin doğası gereği insanın kanını kaynatan yüksek Akdeniz enerjisi, festivallerde tüm canlılığı ve ihtişamıyla kendini göstermektedir.
Carnaval De Nice


Her yıl şubat ayının ortalarına doğru gerçekleştirilmekte olan bu renkli festival boyunca kış ayının uyuşukluğunu atmak ve Fransız Rivierası’nın canlılığına kapılarak eğlenceli vakit geçirmek mümkündür.
Teması her yıl değişen Nice Karnavalı, 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm o yılki temayı içeren renkli dev figürlerin karnaval geçidinden; ikinci bölüm % 90’ı Nice’te yerel olarak yetiştirilen güzellikleri dillere destan çiçeklerin sergilendiği ve katılımcılara dağıtıldığı çiçek geçidinden ve üçüncü bölüm ise renkli figürlerle birlikte gerçekleştirilen ışık gösterilerinden oluşmaktadır.
Nice Caz Festivali
1948 yılından itibaren her yıl temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilmekte olan Nice Caz Festivali, Avrupa’nın en eski ve en prestijli müzik festivallerinden biri olarak görülmektedir.
Nice’in elit semtlerinden Jardins de Cimiez içerisinde yer alan Roma döneminden kalma eski bir amfi tiyatro içersinde gerçekleştirilen caz festivali, ilk kez Luis Armstrong ve grubu All Stars’ın katılımıyla başlamış ve günümüze kadar Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Ella Fitzgerald, Helen Humes, Herbie Hancock, ve Miles Davis gibi usta sanatçılara ev sahipliği yapmıştır.
La Castellada
Her yıl temmuz – ağustos ayları arasında Colline du Château’da (Colline Şatosu’nda) gerçekleştirilen Castellada Festivali, yaz mevsiminin gelişinin barok ve orta çağ müziği konserleri ve kukla gösterileri eşliğinde kutlanmasıyla gerçekleştirilmektedir.
Festivale katılan ziyaretçiler, orta çağ kostümleri giyen aktör ve aktrislerle beraber sarayın bahçelerinde gezinebilmekte ve bu esnada onlardan tiyatral bir biçimde Nice’in tarihi hakkında bilgi edinebilmektedirler.
Nice Christmas Village (Nice Yılbaşı Köyü Fuarı)
Her yıl aralık – ocak ayları arasında Place Massena, büyülü bir yılbaşı fuarına ev sahipliği yapmaktadır. Geleneksel küçük, süslü, köy tipi yılbaşı evlerinden oluşan fuarda büyülü bir atmosferin yanı sıra; birçok el yapımı hediyelik eşya, geleneksel Noel Baba figürleri ve Nice’e özgü yerel üretim lavanta, bal, zeytin, zeytinyağı gibi ürünler sergilenerek satışa sunulmaktadır.
Ayrıca fuar alanı içerisinde halka açık bir kay kay pisti, büyük bir atlıkarınca ve zıplama kalesi gibi eğlenceye yönelik aktivite alanları da bulunmaktadır.

No comments:

Post a Comment