Monday, May 30, 2011

ASYA: Makao - Ne Yenir?

Makao; kaliteli restoranları ve otantik barları ile ünlü bir şehirdir. Bunların yanı sıra şehrin uluslararası olarak ünlenmesini sağlayan sebep, Portekiz ve Makao mutfaklarının her ikisini de bünyesinde barındırmasıdır.
Geçmişte Portekiz sömürgesi olması sebebiyle Portekiz mutfağı, Makao’nun en favori mutfaklarından biri hâline gelmiştir. Şehrin içerisinde birçok restoran; orijinal Portekiz mutfağına ait yemekleri servis ettiğini iddia etse de, gerçek Portekiz mutfağına ait en lezzetli yemekler, yarımada bölgesinin güneybatı kanadı üzerinde yer alan ultra lüks restoranlarda tadılabilir.
Makao restoran popülâsyonunun en yoğun olduğu yer yarımada bölgesidir. Bu bölge ve çevresinde her bütçeye uygun farklı kalite standartlarına sahip birçok restoran bulunmaktadır. Şehrin en ünlü ve lüks restoranları Taipa Adası üzerinde yer almaktadır. Coloane Adası üzerinde de birçok yerel restorana rastlanmaktadır
Temel yemekler…
Makao restoranlarında servis edilen en ünlü Portekiz yemeklerinden biri; pato de cabidela adı verilen kanlı ördek yemeğidir. Ördek eti, kan ve çeşitli baharatlarla pişirilen yahninin pilav eşliğinde servis edilmesinden oluşanbu yemek; iyi bir aşçı tarafından pişirildiği takdirde, gastronomik bir şölene dönüşebilmektedir.

Bir diğer ünlü Portekiz yemeği; tuzlu morina balığı yemeğidir. Baharatlar eşliğinde marine edilerek pişirilen morina balığının yanında mevsim sebzeleri ve patatesle birlikte servis edilmesinden oluşan, orijinal adıyla bacalhau denilen bu yemek şehrin en ünlü deniz ürünü spesiyallerinden biridir.

Ünlü bir Portekiz yemeği olan caldo verde; ince kıyılmış lahana, koyu kırmızı renge sahip acılı chourico sosisi ve patatesten oluşan lezzetli ve doyurucu bir çorbadır.
Feiojada adı verilen barbunya yemeği ise Makao’da en sık tüketilen temel Portekiz yemeklerinden biridir.
Soslu Portekiz tavuğu anlamına gelen galinha à Portuguesa; Hindistan cevizi sosu ve köri sosu eşliğinde pişirilen tavuk etlerinden oluşmaktadır. Adında Portekiz geçmesine rağmen bu yemek Makao mutfağının özgün tariflerinden biridir.
Galinha à Africana adı verilen soslu Afrika tavuğu yemeği ise; sirke, limon ve piri piri biberinin karışımından oluşan piri piri sosuyla marine edilmiş tavuk etlerinin barbeküde pişirilmesiyle elde edilmektedir.
Çin mutfağı; Makao’da oldukça popülerdir. Makao’daki sushi ve deniz ürünlerinden oluşan Çin yemeklerinin Hong Kong’dakilerden bile daha lezzetli olduğu kulaktan kulağa yayılmakta olan bir bilgidir.
Makao mutfağı; Çin ve Portekiz mutfaklarının karışımından oluşmaktadır. Makao mutfağına ait yemekler genellikle Afrika’dan ve Güney Doğu Asya’dan getirilen birçok aromatik bitki ve baharatlarla tatlandırılmaktadır.

Makao’daki birçok ultra lüks otelin bünyesinde lezzetli deniz ürünleri yemekleri sunan göz alıcı Çin restoranları bulunmaktadır. Şehirdeki diğer restoranlara oranla çok daha pahalı olan bu mekânlarda, denizkulağı spesiyali yiyebilir ya da köpekbalığı yüzgeci çorbası içebilirsiniz.
Tatlılar…

Makao mutfağının geleneksel tatlılarından biri bademli Makao kurabiyesidir. Çin stili kuru kurabiyelerin bademle tatlandırılmasıyla elde edilen bu kurabiye, Makao’dan alınabilecek en lezzetli hediyelik eşya olarak kabul edilmektedir.
Orijinal kutularında uzun bir süre bayatlamadan muhafaza edilebilen bu tatlıyı, şehrin hemen her köşesinden satın alabilmek mümkündür.

Portekizlilerden Makaolulara miras kalan en ünlü tatlı; pastéis de nata’dır. Yumurtalı bir tart çeşidi olan bu tatlının dışı ince sert bir kabuk oluşturan çıtır çıtır bir hamurla kaplıdır; içi ise yumuşak ve tatlı bir hamurdan oluşmaktadır.
Coloane Adası; Makao bölgesinin en lezzetli yumurtalı tartını ürettiği söylenen ünlü Lord Stow’un Pastanesi’ni barındırmaktadır.
Atıştırmalıklar…
Ekmek arası domuz pirzolası anlamına gelen pork chop bun; hamburgerin Makao mutfağındaki lezzet ikizidir. Taze pişirilmiş sandviç ekmeği arasına kızartılan ve baharatlarla tatlandırılan domuz budu parçalarının yerleştirilmesiyle servis edilen bu çabuk yemeği, şehrin dört bir yanında bulunan büfe ve tezgâhlardan satın alabilmek mümkündür.

Makao’nun en favori atıştırmalıkları; tezgâhlarda bardak içinde satılan Çin pilavı ve noodle çeşitleridir.
Ne içilir?
Makao’da en popüler içecek Portekiz şarabıdır. Şehrin tüm restoranlarında uygun fiyatlı ve kaliteli Portekiz şarapları bulunmaktadır. Portekiz şarapları arasında en öne çıkan tür ise; yeşil şarap olarak bilinen taze üretim beyaz şaraplardır. Özellikle bu şarap türü tuzlu Makao ve Portekiz yemeklerinin yanında oldukça keyifli bir içime sahiptir.

Şarap haricinde Makao halkının en çok tercih ettiği alkollü içkilerin başında ünlü bir Brezilya kokteyli olan caipirinha, viski ve konyak gelmektedir. Yerel üretim Makao birası da şarap kadar popüler olmasa da tercih edilebilecek bir diğer yerel alkollü içki türüdür.
Zencefilli süt ve kahve şehrin en popüler alkolsüz içeceklerindendir. Gizli bir tarife sahip zencefili süt; özel aroması ve sıcaklık derecesiyle yumuşak ve köpüksü bir dokuya sahiptir.

No comments:

Post a Comment