Thursday, September 2, 2010

AVRUPA: Nice - Ne Yenir

Ne Yenir?

 
Güney Fransa’nın güneşli atmosferini denizle harmanlayarak mutfağına yansıtan, hemen her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği Nice’te, doğal olarak deniz ürünleri de oldukça taze ve boldur. Nice mutfağının özü; domates, sarımsak, soğan, taze otlar ve zeytinyağı gibi taze, leziz ve renkli ürünler üzerine kurulmuştur. Yaz ayları boyunca en gözde yiyecek olan salatalar ve sahiller yöresinin en önemli ürünlerinden biri olan balık, Nice mutfağının 2 ana öğesini oluşturur.

Balık…
Nice’te, sardalya yerel olarak en çok avlanan balıktır ve yaygın olarak kızartılmış şekilde servis edilmektedir. Kılçıklarından ayrılıp, fileto hâlinde kızartılan ve limon kabuğu içerisinde sunulan sardalyaya ise beignets de sardine denilmektedir.
Büyük balıklardan kalan parçaların safran ve domatesle ağır ateşte kaynatılıp daha sonra püre hâline getirilip süzülmesiyle hazırlanan Soupe de poissons çorbası; üzeri sarımsak ve eritilmiş peynir kaplı tost ekmeğine pembe sarımsaklı bir mayonez olan rouille sürülmesi ile birlikte sunulmaktadır.
Nice mutfağının denenmesi gereken balık yemekleri arasında; balık ve sebzelerin aynı tabakta buluşarak iştah açıcı ve sağlıklı bir yemek hâline dönüştüğü, kaynatılmış morina balığı, patates, yeşil fasulye ve sarımsaklı mayonezden oluşan Grand aioli yemeği bulunmaktadır.


Kuşkusuz Nice’in en meşhur yemeklerinden biri Salade Niçoise (Nice salatası)’dır. Üzerine zeytinyağı ve sirke gezdirilerek hazırlanan bu salata, temel olarak domates, hamsi ve siyah zeytinden oluşmaktadır. İsteğe bağlı olarak salataya eklenebilen ekstra malzemeler arasında; katı yumurta, salatalık, tatlı biber, fasulye, turp, enginar, soğan ve ton balığı bulunmaktadır.
Hamsi filetosunun kapari, yeşilbiber, kırmızı pancar, pirinç, pişmiş balık dilimleri ve sirke sosuyla birlikte hazırlanmasıyla elde edilen Salade antiboise, Nice mutfağının bir diğer popüler deniz ürünleri salatasıdır.


Güney Fransa’nın en ünlü balık çorbası bouillabaisse’dir. Kırlangıç, mıgri balığı ve iskorpit başta olmak üzere, birkaç farklı balık çeşidinin, soğan, domates, safran, patates, midye ve pırasa ile ağır ağır kaynatılmasıyla elde edilen bu değerli çorba, 24 saat öncesinden sipariş verilmelidir.


Kentin diğer deniz ürünleri içeren meşhur yemekleri arasında Loup de mer denilen sebzeli levrek, Langouste denilen dikenli ıstakoz ve Moules a la mariniere denilen beyaz şarapla marine edilerek hazırlanan midyeler yer almaktadır. Et ve tavuk…
Aromalı şaraplarla tatlandırılan mantar sosu eşliğinde hazırlanan, yanında taze hazırlanmış eriştelerle birlikte sunulan, geleneksel bir et yahnisi olan daube de boeuf, Nice’e özel oldukça leziz bir yahnidir. Bu tarifle neredeyse aynı şekilde hazırlanan Estouffade adındaki et yahnisinin sosunda ise siyah zeytin de kullanılmaktadır.
Nice mutfağında tavuk; çoğunlukla yeşillikler eşliğinde, şişe geçirilerek poulet roti aux herbes ismiyle sunulmaktadır. Poulet niçois ismindeki yemek ise domates, zeytin, yeşillikler ve beyaz şarap sosuyla hazırlanan bir tavuk yahnisidir.

Makarna ve sebzeler…
Nice’te İtalyan mutfağının etkisi oldukça güçlüdür. Sahildeki restoranlarda, özgün bir lezzete sahip İtalyan makarnaları yemek mümkündür.


Güney Fransa civarında; içerisine parmesan peyniri, sarımsak ve fesleğen katılarak elde edilen bir çeşit baharat ezmesine pistou baharatı denilmektedir. Sebzeli makarna çorbası olan Pistou, adını içerisine katılan bu baharattan almaktadır.
Tourte de blettes; hamur işi severlerle, sebze severleri ortak bir noktada buluşturabilecek, çam fıstığı, kuru üzüm, sarımsak ve pazıdan zaman zaman da pazı yerine kabaktan yapılan oldukça lezzetli bir sebzeli turtadır.
İçi ekmek kırıntıları, pirinç, sarımsak, yeşillik otlar, kıyma ve rendelenmiş peynirle doldurularak pişirilen yaz sebzeleriyle hazırlanan tians adındaki güveç de mutlaka denenmesi gereken, sağlıklı ve bir o kadar lezzetli yemekler arasında yer almaktadır.

Peynir ve tatlılar…


Nice bölgesi, koyun ve keçi sütünden yapılan birçok çeşit peynire ev sahipliği yapmaktadır. Mutlaka tadılması gereken dünyaca ünlü peynir çeşitleri arasında tomme de sospel, tomme de chevre de montagne, brousse de la vesubie ve poivre d’ane bulunmaktadır.


Taze meyve diyarı Nice’te; serinletici, taze meyveli dondurmalar, meyveli turta ve çörekler yazın sıkça tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Özellikle Nice Festivali zamanında bolca yapılan, şehre özgü, üzeri pudra şekeri kaplı, portakal aromalı kızartılmış büyük lokmalara ganses denilmektedir. Görünüş ve içerik bakımından Alman pastasını andıran bir diğer meşhur Nice mutfağı tatlısı ise, içi bol kremalı ve üzeri şeker kaplı kek tarte tropezienne’dir.

Atıştırmalıklar…


Nice’te kafelerin çoğunda, büyük Fransız ekmeklerinin arasına konulan salam, peynir ve diğer bilinen
sandviç malzemelerinden oluşan pate adı verilen sandviçleri günün her saati bulmak mümkündür.


Şehrin gözde yerel yiyeceklerinden olan pan bagnat: büyük Fransız somun ekmekleri içerisine konulan domates, çok pişmiş yumurta, hamsi, zeytin, dilimlenmiş soğan ve zeytinyağından oluşan dev bir sandviçtir.


Hafif bir atıştırmalık olarak sayılan croque monsieur ise, ince dilim tost ekmeklerinden oluşan, salamlı peynirli bir tost çeşididir.

Ne içilir?


Nice, sınırları içerisinde yer alan Bellet bağlarında üretilen lezzetli, yüksek kalitedeki şaraplarıyla ünlü bir kenttir. Yerel Güney Fransa şarapları, tat ve renkleriyle ve Fransız mutfağına uyum sağlayan bir hafifliğe sahiptirler. Bölgede üretilen, iyi soğutularak sunulan Roze şarabı gurmelerin zevkine hitap edecek seçkinliktedir. Deniz ürünleriyle iyi giden beyaz şarap ve hemen her yemeğe uyum sağlayan kırmızı şarap da sıklıkla tercih edilen diğer içecek alternatiflerini oluşturmaktadır.
Deniz kıyısında en çok tercih edilen aperatif içkilerden biri ise, su katıldığında beyazlaşan, altın renkli anasonlu içki pastis’dir. Pastis’e bir parça nar likörü katılarak ikram edildiğinde ise bu içeceğe tomate adı verilmektedir. Nice şehrine özgü bir diğer içecek ise Frenk üzümü likörlü ile beyaz şarabın karıştırılmasıyla elde edilen kir adlı içecektir.

No comments:

Post a Comment