Thursday, September 2, 2010

AVRUPA: Nice - Hakkında Bilgiler



Güney Fransa’nın Akdeniz kıyılarında yer almakta olan Nice şehrinin takma adı Nice la belle (Güzel Nice)’dir. Fransız Rivierası Cote d’Azur’un başkenti olan şehir, Fransa’nın en büyük 5. kenti konumundadır.
Nice şehrinin bugün üzerinde kurulu olduğu toprakların, dünyadaki ilk yerleşim birimi olduğuna inanılmaktadır. Terra Amata arkeoloji projesince yapılan kazılar, bölgede ateşin ilk kullanımına yönelik bulgular olduğunu doğrulamıştır. M.Ö. 350 yılında Yunanlılarca ele geçirilen şehir, zafer tanrısı Nika’dan ilham alınarak Nikaia olarak isimlendirilmiş ve zaman içerisinde Nice’e dönüşmüştür.
Stratejik konumu ve deniz güçlerini destekleyen doğal limanı dolayısıyla, çağlar boyu çok kez el değiştiren şehir, 1543’te Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması tarafından kuşatılmışsa da ele geçirilememiştir. Nice yerel halkından çamaşırcılık yapan Catherine Segurane’nin kahramanlıklarının bu yenilgide payı olduğuna inanılmaktadır. O günlerin anısı, liman duvarındaki top güllesinde ve liman yakınlarında bulunan Catherine Segurane anıtında yaşamaktadır. Her yıl Nice şehrinde, 25 Kasım günü St. Catherine (Aziz Catherine) günü olarak kutlanmaktadır.
En son İtalyan hâkimiyeti altındayken,1860 yılında Fransız topraklarına katılan, zaman içerisinde değişik medeniyetlerce ele geçirilmesinin bir sonucu olarak çok kültürlülüğü ve mimari zenginliğiyle değerlenen Nice, bugünün önemli kozmopolit turizm merkezlerinden biridir.
 Çarpıcı doğal güzelliği ve ılıman Akdeniz iklimi dolayısıyla, 18. yüzyılın 2. yarısında İngiliz aristokratlarının ilgisini çeken Nice, o yıllarda aristokrasi mensuplarının kışlarını geçirmek için tercih ettiği bir numaralı şehir konumuna yükselmiştir. Dünün aristokratları bugün yerlerini ünlü sinema ve müzik yıldızlarına bırakmışlardır. Yüksek tabaka ile oldukça yakın bağları bulunan Nice şehri, buna rağmen sakinlik, huzur, berrak bir deniz ve dağ havası almak isteyen herkese kapılarını açmaktadır.

No comments:

Post a Comment