Sunday, August 29, 2010

ASYA: Seul - Nereler Gezilir?

Nereler Gezilir?

Seul, her biri ortalama bir şehir nüfusu kadar nüfusa sahip Korece’de “gu” denilen 25 bölgeye ayrılmıştır. Bu 25 bölge de 522 alt bölgeye sahiptir.
Chung-gu, şehir merkezi konumundaki bölgedir. Şehrin güney kısmı Kangnam, en seçkin ve en zengin kesimin ikamet ettiği ama turistik olmayan bir bölgedir. Turistler için çekici olan, tarihî değere sahip yapıtlar daha çok kuzey bölgelerde yer almaktadır.
Şehrin kuzeyinde ve merkezindeki sanat eserleri, Avrupa şehirlerindeki eserlerle yarışır şekildedir. Bütün büyük binaların önlerinde mermer, bronz ve granit heykeller görmeniz mümkündür.
Şehrin kuzey kısımları; eskiden asillerin yaşadığı, kraliyet saraylarının, gösterişli malikânelerin ve antik yapıların bulunduğu oldukça tarihî bölgelerdir. Ahşap oymalı kapılar ve pirinç tokmaklı tarihî evler, özgün mimarileri ile dikkat çekmektedir. Seul’de geleneksel çay dükkânları ve sanat galerilerini keşfedebilir, çağdaş sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. En güneyde ise alışveriş için en güzel dükkânların bulunduğu ve gece hayatının kalbinin attığı Itaewon bulunmaktadır.

Şehrin önemli turistik bölgeleri
 
Jungho
Saraylar ve devlet binalarının olduğu bu bölge, Han Nehri’nin içinden geçmektedir. Çok sevilen bir alışveriş bölgesi olan Insadong caddesinde birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Jungho, Seul’ün tarihî ve kültürel cazibelerine yürüme mesafesinde bulunmaktadır.


Gangham
Nehrin güney kısmında bulunmaktadır. En lüks mağaza ve restoranların, en büyük otellerin olduğu çok modern ve popüler bir bölgedir. Eğlence mekânları ve barların hayli çoğunluklu olduğu bölge, özellikle geceleri canlanır ve ışık gösterilerine sahne olur.

Gyeongju
Küçük bir kasaba olan Gyeongju’nun en önemli özelliği, tüm kasabanın geleneksel yapılar ile inşa edilmiş olmasıdır. Gyenongju’yu keşfetmek için, çeşitli bisikletler ve atv (4 tekerlekli motosiklet)ler kiralanabilmektedir. Bölgede bulunan göl, eşsiz bir manzara sunmaktadır.

Hyehwa
Seul’ün sanat merkezi denilebilecek bu bölgede onlarca dramatik ve komedi tiyatro performanslarının sergilendiği sokak tiyatroları vardır. Burada birçok galeri ve sergi gezebilirsiniz. Yaz aylarında özellikle cuma geceleri, Hyehwa’nın sokakları capcanlı olur.

Itaewon
Namsan dağının güneyinde yer alan turistlerin ve alışveriş yapmak isteyenlerin en çok rağbet ettikleri bölgedir.



Şehrin en önemli cazibeleri

Yi Hanedanlığı Sarayları



500 yıl boyunca hüküm süren Yi Hanedanı, 14. yy sonlarında inanılmaz yükseklikte surlarla çevrili saraylar yaptırmıştır. Zaman içinde yıkılmış ve yok olmuş bazı sarayların dışında bugün hâlen varlığını koruyan saraylar, büyük bir araziye yayılmıştır. Tüm sarayları gezmek bir günden fazla zaman gerektirmektedir. En göz alıcı saraylar; Deoksugung, Changgyeonggung, Gyeonhuigung ve Changdeokgun‘dur.



Saray kapısı önündeki muhafızların gösterisi oldukça ilgi çekicidir. Üstün güvenlik önlemleri altında korunmakta olan Seul’ün en eski sarayı olan Changdeokgung Sarayı’nın içinde 32 hektarlık alana sahip muhteşem bir Gizli Bahçe bulunmaktadır. Bu Gizli Bahçe’nin girişinde bulunan Pullomon Kapısı’nın altından bir kez geçen bir kimsenin sonsuza dek genç kalacağına dair bir inanç vardır.



Adres: Waryong-dong, Jongno-gu, Seul, Kore
Tel: +822 762 8261
Insadong
Antika dükkânlarının ve sanat atölyelerinin bulunduğu Insadong Caddesi, her daim cıvıl cıvıl kalabalık olan işlek bir caddedir. Sıra dışı restoran ve çay bahçelerinin olduğu bu caddede keyifli bir mola verebilirsiniz.



Bongeunsa Tapınağı

Coex Mağazası karşısında bulunan Bongeunsa Tapınağı, Seul’deki tapınakların en büyüğüdür. Zen meditasyonunda uzmanlaşmak isteyen Budistler için en iyi eğitim merkezi olan Bong-eunsa, M,S. 794’te inşa edilmiştir. 1856 yılında, 200 yıllık kitaplar getirtilerek kütüphane binası eklenmiştir.



Günde 2 kez keşişler 4 enstrümanla perküsyon seremonisi yapmaktadır. Her bir enstrüman, doğanın bir parçasını sembolize etmektedir. Topraktaki canlıların kutsanması için davul, sualtındakiler için tahta bir balık, gökyüzündekiler için gök davulu, yer altındakiler için de gong aleti kullanılarak dini ritüeller gerçekleştirilmektedir.
Tapınakta büyük kaplumbağa resimlerini, budanın hayatını tasvir eden resimleri görebilirsiniz. Dilerseniz tapınakta kalma imkânı ya da 2 saatlik tur imkânlarından faydalanabilirsiniz.
Adres: 73 Samseong-dong, Gangnam-gu, Seul, Kore
Tel: +02 3128 4820
Yeouido Adası
Han Nehri’nin ortasında, çok sayıda iş merkezi ve yönetim binası bulunan Youido, eğlence ve doğal güzellikleri de bünyesinde barındırmaktadır. Kore’nin en yüksek binası olan DLI 63, mükemmel bir panoromik manzara sunmaktadır.



Seul Şaman, Budist ve Hristiyanlık inancına sahip insanların bir arada yaşadığı bir şehirdir. Adadaki Full Gospel Kilisesi’nde yapılan pazar ayinleri, dünyadaki en büyük cemaati oluşturmaktadır. Bu da şehrin kozmopolit yapısının ve hoşgörü sahibi oluşunun bir göstergesidir.
Adanın nehir kıyısındaki parkları, patenciler ve yürüyüş sevenlerin popüler mekânlarıdır. Adada yapılabilecek pek çok aktivite bulunmaktadır. İsterseniz yüzerek suyun keyfini çıkarabilir ya da bisiklet kiralayabilirsiniz. Sualtı Dünyası Akvaryumu’nda su altı canlılarının yanında dalış yapabilir, balıklara yem verebilirsiniz. (Tel: +822 7895663)
Haziran ve ağustos aylarında geceleri her saat düzenlenen nehir turlarına katılabilir, nehrin ve şehrin gece manzarasını keşfe çıkabilirsiniz. İlgi alanınız gökyüzü ise DLI 63 binasının 60. katında bulunan Hava Gözlem Platformu’na giderek yıldızların ışıltısına daha yakından bakabilirsiniz.



Adres: 60 Yeoeuido-dong, Yeongdeungpo-gu, Seul, Kore
Tel: +822 789 5663
Web: www.63.co.kr
Namsan Parkı
Namsan Dağı üzerinde bulunan Namsan Kulesi, şehrin önemli cazibelerindendir. Eski Seul Krallığı’nın güney sınırlarını oluşturan Namsan Dağları, bugün Namsan Doğa Parkı içerisinde bulunmaktadır. Park içerisinde eski surları görebilir, batı kısımdaki botanik bahçeleri gezebilir, tropikal bitki ve çiçekler arasında tertemiz havayı içinize çekerek ferahlayabilirsiniz.
Shutterstock Image ID: 26237254 Botanik Bahçe
Parkın içinde bulunan bir diğer önemli yapı Seul Kulesi’dir. Namsan Dağı’ndan 260 m deniz seviyesinden 480 m yükseklikte olan kuleye asansör ile çıkılmaktadır. Kızıl ve sarı bulutların sisle karışık manzarası eşsiz bir görüntü şöleni sunar. Yeni yapılmış restoranların tümünde masalar halka şeklinde dizilmiştir. Her masa, muhteşem manzaranın seyredilebileceği pencere kenarında hizalanmıştır.



Namsan Parkı’na teleferikle gidilip gelinirken de manzara seyredilebilmektedir. Park içerisinde, Teddy Bear Müzesi bulunmaktadır. Müzede, yüzlerce faklı boyutlarda  oyuncak ayılar bulunmaktadır. İsterseniz stantlarda bulunan oyuncakları satın alabilirsiniz.
Adres: Hoehyeondong 1-ga Jung-gu, Seul, Kore
Tel: +822 3783 5900

Tapgol Parkı
Dinlence ve huzurlu bir ortam arayanlar için birebir olan bu park, doğal güzellikleri ve yeşilin tonlarıyla ferahlatan bir cazibeye sahiptir. Bu parkta çok sevilerek oynanan Baduk adlı bir oyun vardır. Ünlü Japon strateji oyunu “go”ya benzemekte olan bu oyun için hazırlanmış masaları boş bulmak oldukça zordur.

Pagoda, parkın en ilgi çekici yerlerinden biridir. 1470 yılında yapılmış, 12 metre yüksekliğindeki bu yapı, tarihî önem taşımaktadır. 1 Mart 1919 tarihinde, Koreliler Japon koloni yönetimine karşı protesto düzenleyerek, Pagoda’dan bildiri yayınlamışlardır. Sam-il hareketi adı verilen bu olay sayesinde, yönetim değişmiştir. Her yıl 1 Mart Güney Kore’de ulusal bayram olarak kutlanılmaktadır.



Han Nehri Gezisi
İlginç ve romantik bir turistik aktivite yapmak isterseniz gelmeniz gereken adres, Han Nehri’dir. Han Nehri’nde tekne ile gezerek romantik gün batımını seyredebilirsiniz. Yeouido, Jamsil, Ttukseom, Yan limanlarına uğrayan tekne ile birçok farklı yeri keşfetme şansına sahip olacaksınız.



Seul Kulesi
Dünyanın üçüncü en büyük kulesi olan Seul Kulesi 483 metre uzunluğundadır. Kule, bulunduğu bölgeden tüm şehrin panoramik manzarasını size sunar. Kulenin zirvesinden Seul’ün dünyanın farklı şehirlerine olan uzaklıklarının yazılı olduğu tabloyu görebilirsiniz.
Manzaranın keyfini çıkarırken rahatça fotoğraf çekebilirsiniz. Kulenin çevresindeki tüm restoranların duvarları, manzarayı engellememek adına camdan yapılmıştır. İsterseniz bu restoranlarda manzara eşliğinde yemek yiyebilir, isterseniz hediyelik eşya satan dükkânlardan sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. 
Adres: San 1-3 Yongsandong 2-ga, Yongsan gu, Seul, Kore
Tel: +822 3783 5900

Suwon Açık Hava Müzesi
Suwon Açık Hava Müzesi’nde Kore kültürü ve geleneksel yaşam tarzının canlandırmalarla tasvir edildiği, ülkedeki farklı insan profillerinin tanıtıldığı yapay köyleri ve sergileri gezip görebilirsiniz. Müzede geleneksel halk dansları gösterileri de yapılmaktadır. Kore dansları, kadınların ve erkeklerin birlikte dans ettiği egzotik ve ilginç danslardır.



Müzenin diğer bir bölümü ise; Everland’dir. Everland’ın içinde amazon turu şeklinde dizayn edilmiş nehirde rafting yapabilir, 77 derece eğime sahip t-train’e binebilir, Zootopia hayvanat bahçesini gezebilirsiniz. Kısaca, eğlence ve adrenalinin tadını keyfinizce çıkarabilirsiniz.

Busan Şehit Anıtları
Yakın tarihte yapılmış olan Kore Savaşı’nda şehit olan 11 ülkeden 2300 askerden 462’si Türk şehitleridir. Şehitliğin girişinde muazzam bir kapı bulunmaktadır. Şehitliğin çıkışında ise şehitlik hakkındaki düşüncelerinizi yazabileceğiniz bir ziyaretçi defteri bulunmaktadır.
Vietnam Savaşı ve Kore Savaşı’na ait izler bulabileceğiniz şehitlik müzesinde, savaşlarla ilgili belgeselleri ve videoları izleyebilir, 13.000 parçadan oluşan eserleri görebilirsiniz. Müzede Türk askeri ile ilgili birçok fotoğraf, Türk bayrağı ve cam kutu içerisinde Türkiye’den gelen bir avuç toprak bulunmaktadır.

Luem Samsung Sanat Müzesi
Muhteşem bir batılı koleksiyona sahip olan bu müze, gezip görmeye değer eserleri bünyesinde barındırır. Resim ve heykellerin ağırlıklı olarak yer verildiği müzede, 20. yy’ın en önemli isimlerinin en önemli parçaları yer almaktadır.
Adres: Yejon Building, Shinchon-dong, Songpa-gu Seul, Kore
Tel: +02 2143 3600
Yakın çevre



Seul’ün çevresinde aşağı yukarı bir saatlik mesafede ilginç deneyimler yaşayabileceğiniz güzel yerler bulunmaktadır.
  • Icheon Seramik Köyü’nde elinize çamur alıp kendi eserlerinizi yaratabilir,
  • Chiaksan Ulusal Park’ında kamp yapabilir, ormanın derinliklerindeki pagoda ve tapınakları keşfedebilir,
  • Eulwangni plajından denize girebilir,
  • Inje’de çılgınca rafting yapabilir,
  • Gankhwado’da bulunan Manisan Dağı’na tırmanabilir, oradaki antik taş heykellerini görebilirsiniz.
Kısacası, Seul ve çevresinde her zevke hitap edecek şekilde imkânlar mevcuttur.

No comments:

Post a Comment