Sunday, August 29, 2010

ASYA: Seul - Ne Yenir?

Ne Yenir?

Düşük kalorili ve besleyici Kore yemekleri, bol vitamin içerirler. Sebze ağırlıklı olan Kore Mutfağı, genellikle kilo aldırmayan doyurucu yemekleri içermektedir. Dünyaca ünlü Kore Mutfağı’nı diğer mutfaklardan ayıran başlıca malzemeler; susam yağı, zencefil, soya sosu, çeşitli baharatlar, kırmızıbiber ve sarımsaktır.
Kırmızıbiberin Kore Mutfağı’na girmesi, oldukça büyük bir değişime neden olmuştur. Korelilerin 17. yy’da kullanmaya başladığı kırmızıbiber sayesinde, balıklar ve sebzelerin günlerce saklanabilmesinin yolu bulunmuştur. Koreliler bu şekilde dünyaca ünlü yemekleri kimchi’yi ortaya çıkarmışlardır.
Koreliler, geleneksel olarak yemekleri art arda servis etmek yerine, hepsini aynı anda masaya koymaktadırlar. Kore Mutfağı’nda ana yemek her zaman çorba olur ve çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır.
Kimchi dışında diğer bir ilgi gören yemek pulgogi yemeğidir. Bu yemek soya sosu, susam yağı, sarımsak ve baharatlarla marine adilmiş ızgara dana etinden yapılmaktadır.
 


Eğer Kore Mutfağı ilginizi çekmiyorsa, Itaetown bölgesindeki Hamilton Hotel’in karşısında Türk yemekleri yapan yerler bulabilirsiniz. Kore’ye gelirken ulaşım ve konaklama için belli bir bütçe ayırmanız gerekecektir ancak yemek masrafları tahmin ettiğinizden çok daha uygundur.

Kimchi
Kore’de adına, festivaller düzenlenen kimchi; içerdiği besin değeri, kendine özgü acılı ve keskin tadıyla dünyaca ün yapmış bir çeşit sebze mezesidir. Koreliler için olmazsa olmaz bir yemek olan kimchi, her öğünde mutlaka bulunur. Ana malzemesi Kore lahanası ve turp olan kimchinin 187 farklı çeşitli yapılış tarzı bulunmaktadır.



Kimchi yapımında kullanılan malzemeler, mevsime ve zevke göre değiştirilebilir. Bu malzemeler, baharatlanır ve mayalanmaya bırakılır. Mayalanma sonucu oluşan mikroorganizmaların ve organik asitlerin, sağlık için çok faydalı olduğu bilinmektedir.  

Yeşil Çay




Ülkenin en çok tercih edilen ve geleneksel içeceği olan yeşil çay, Kore’ye ilk kez Goryeon Hanedanlığı zamanında gelmiştir. Tarihe bakıldığında, yeşil çayın keşişler tarafından meditasyonun vazgeçilmez bir parçası olarak kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde yeşil çayın sağlık açısından çok faydası olduğu bilim adamlarınca söylenmektedir.
Korelilerin yaşam tarzlarına çok köklü bir gelenek olarak yerleşen yeşil çay, onlar için yalnızca keyif değildir. Geçmişte yeşil çayın Budist keşişler tarafından tercih edildiği, meditasyona hazırlanmak için sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Kore’de çayın hazırlanması, sunulması ve içilmesi adeta kutsal bir törendir. Çayın rengi durdukça güzelleştiği için yeşil çay bardaklara çok az konulmaktadır. Bittikçe çay servisini yapan kişi bardakları azar azar doldurur. Yeşil çayın tadını ve rengini iyi alabilmesi için mutlaka iyi demlenmesi gerekmektedir.
Kore’de yeşil çay dışında meyve aromalı bitkisel çaylar da yaygın bir şekilde içilmektedir. Tarçın çayının ateş düşürücü, pirinç çayının soğuk algınlığını önleyici, mısır çayının hazımsızlığı giderici etkisi olduğu bilinmektedir.

Ginseng
Kore kültürü için önemli olan Ginseng bitkisi, Seul’de sıklıkla ve uygun fiyatla bulunmaktadır. Bir Ginseng bitkisinin yetişmesi için 7 yılın gerekli olduğunu belirten Koreliler, ginsengli kurabiyeler ve farklı yiyecekler üretmektedirler.



Soju
Korelilerin milli içecekleri olan soju, pirincin damıtılmasıyla yapılmaktadır. Koreliler sojuyu öğle ve akşam yemeklerinde tüketmektedirler. Soju, Japon içkisi olan sakeye benzese de daha sert bir içkidir.
Soju, özellikle iş toplantılarının vazgeçilmez içeceğidir. Sojunun sunuluşunda ast-üst ilişkisini görebilirsiniz. Yemekte üst, astın iki eliyle tuttuğu kadehi doldurur ve ast bir yudumda içkiyi içer. Astın içkiyi bir yudumda içmemesi saygısızlık ve dayanıksızlık olarak algılanır. Koreliler genellikle içkiye çok dayanıklı insanlardır.


Sıra dışı Çayhaneler
Koreliler meyve, bitki, kökler ve yapraklardan yaptıkları sıcak ve soğuk geleneksel içeceklerini; sıra dışı mekânlarında servis ederler. Her bir dükkânın hafızada kalacak şekilde farklı, özgün ve geleneksel dekorları vardır. Bu dekorlarda değişmeyen şey, akan bir suyun bulunması ve kuş sesleridir. Su ve rahatlatıcı kuş seslerinin yanına etnik müzikler eklenir. Bu unutulmaz ortamda damak hafızanızda kalacak lezzetli çayları yudumlamak size iyi gelecektir.

No comments:

Post a Comment