Sunday, August 29, 2010

ASYA: Seul - Nasıl Eğlenilir?

Nasıl Eğlenilir?

Tiyatro 

Nan Ta Tiyatrosu
Sözsüz anlamına gelen “Nan Ta”, küçük bir tiyatroda sahne alan beş kişi tarafından sergilenen bir şov türüdür. Bu şovlarda söz olmadığı gibi, müzik enstrümanları da yoktur. Bir mutfak dekoruyla sergilenen oyun, kısa bir süre içinde ziyafet sofrası hazırlamak durumunda kalan beş aşçı etrafında dönmektedir. Sahnede bir yandan yemek pişiren oyuncular bir yandan da ellerindeki kepçe, bardak, tencere ve tavalarla müzik yapmaktadır. Broadway’de başarı kazanmış olan Nan Ta oyuncularının her biri; usta oyuncu, usta müzisyen ve mükemmel dansçılardır.
Hafta içi her gün 16:00 ve 20:00 saatlerinde başlamak üzere 2 oyun sergilenmektedir. Cumartesi günleri saat 13:00’te, pazar günleri ve tatil günleri 15:00 ve 20:00’da Nan ta tiyatrosu yapılır. Nan ta tiyatrosuna seyirciler el çırparak eşlik edebilmektedir. Söz olmadan, dil sınırının aşıldığı yalnızca müzik ve mimiklerle komedinin yapıldığı bu özgün sanatı mutlaka görmelisiniz.
Adres: Nanta Tiyatrosu, Gyeonhyang Binası,1. kat, Seul, Kore
Tel: +822 739 8288
Adres: www.nanta.co.kr

Chongdong Tiyatrosu
Geleneksel Kore vurmalı çalgıları; samul nori ile yapılan geleneksel Kore operası; pansori eşliğinde yapılan eğlenceli dans şovları; 70 dakikalık performanslardan oluşmaktadır. Nisan ayından kasıma kadar performanslar saat 20:00’de, Aralık ayından marta kadar ise 16:00’da başlamaktadır. Dansçı ve müzisyenlerin arkasında bulunan büyük ekranda şarkıların İngilizce sözleri gösterilmektedir.



Adres: Deuksugung W, 8-11 Chong Dong, Chung-gu, Seul, Kore
Tel: +822 751 1500
Web: www.chongdong.com
E-posta: info@chongdong.com
Gece Hayatı
Seul ve tüm Kore oldukça güvenli bir bölgedir. Suç oranının oldukça düşük olduğu ülkede gece geç saatlerde rahatça çıkıp eğlenebilirsiniz ve sokaktaki insanları görebilirsiniz.



Karaoke
Dünyadaki diğer karaoke barlardan farklı olarak, Seul’deki karaoke barlar küçük odalardan oluşmaktadır. Karaoke yapmak isteyenler bir oda kiralıyor ve arkadaşlarıyla eğlenebiliyor. Seul’de oldukça rağbet gören bu eğlenceye katılmak isterseniz İngilizce klasik parçaların tümünü bulabilirsiniz.



Salon de Flora
Caz müziğinin en iyi örneklerinin sergilendiği bu mekânda puro keyfi yapabilirsiniz.
Adres: Zemin 1 Doff Binası. 97-19 Chungdam-dong, Seul, Kore
Tel: +822 3443 9719 
Hard Rock Café 
Adres: 91-2, Chungdam-dong, Gangnam-gu, Seul, Kore
Tel: +822 547 5671
Çalışma saatleri: 00:00 - 02:00
Puree 
Adres: Ewha Üniversitesi karşısı, Seul, Kore
Tel: +822 365 0833


Diğer eğlence alternatifleri

Icheon ve Pocheon II-dong Kaplıcaları
Doğu kültürlerinin geleneksel bir parçası olan kaplıca, hamam ve saunalar, Seul’de çok sayıda bulunmaktadır ve tüm şehre dağılmış durumdadır. Hamamlarda süt, okyanus suyu, yeşil çay ya da çamur banyosu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 



Seul’de kaplıcalar ve hamamlar; yalnızca temizlik ve sağlık için gidilen mekânlar değil, sosyal iletişim kurma mekânlarıdır. Koreli Aileler birlikte vakit geçirmek için, iş adamları ise birbirlerini daha iyi tanımak için bu kaplıca ve hamamlara giderler. Bu mekânlarda sıcak/soğuk jakuziler, saunalar, soğuk oksijen odası ve masaj odaları bulunmaktadır. Bu bölümlerde herkesin çıplak dolaşması olağandır.
Yukarıdaki bölümlerin dışında bazı kaplıcalarda jjimjilbang odaları bulunmaktadır. Bu odalarda televizyon seyredebilir, kitap okuyabilir ya da etrafınızdakilerle sohbet edebilirsiniz. Bu odalarda bol bir jjimjilbang kıyafeti giyilmektedir.
En çok rağbet görenleri; Dongbang Sauna (Tel:+822 332 0481), Seoul Mud (Tel: +822 749 8012), Hurest Spa (Tel: +822 778 8301)’dır.

Spor

Tekvando
Tekvando, Seul’de en sevilen sporların başında gelmektedir. Çünkü Kore tekvando sporunu doğduğu yerdir. Tekvando dört bin yıldır, Kore’nin tarihî mirası ve geleneği olmuştur. Bugün hâlen her gün geliştirilmektedir. Korelilerin çoğu, çocuk yaşta siyah kemer sahibi olmuştur.



Tüm dünyadan tekvando meraklıları tekvandoyu yerinde öğrenmek için Seul’e gelmektedir. Tekvandonun hızla atan kalbi Seul’deki tekvando eğitimine dünyanın hiçbir yerindeki tekvando eğitimi rakip olamaz. Korelilerin tekvandodaki başarısı, tekvandoyu spor olarak görmenin dışında bir yaşam tarzı olarak görmelerinden gelir.

Sang Rok WORLD Taekwondo Acedemy
Adres: 3rd Floor, Sejeong Building, 45-4 Sinwol 3-dong, Yangcheon-gu, Seul, Korea 
Tel: +822 2695 7924
Web: www.sangrokgym.com
E-posta: sangrok@gmail.com

Yürüyüş Parkurları

Inwasgan Şaman Yürüyüşü
Metro ile Dongnimmun istasyonuna gelip 2 numaralı çıkış kapısından çıktığınızda Şaman yolculuğunuza başlamışsınız demektir. Elinizdeki haritada bulunan numaralar size nerede bulunduğunuzu gösterecektir. Karşınızda 1 numaralı tapınak kapısını göreceksiniz. Kapıdan geçip sağa döndüğünüzde 2 numaralı binanın yanından geçeceksiniz. Yolun sonunda bir grup ev ve özgün şekilde dekore edilmiş tapınaklar karşınıza çıkacak. Sağ tarafta ağaçlıklı bir yola çıkan merdivenleri göreceksiniz. Merdivenlerden çıkıp ağaçlıklı yolu geçtiğinizde Bronz Çan’ı ve Inwasgan Kapısı’nı göreceksiniz. Bronz Çan ve kapı arasında içecek ve atıştırmalık yiyecek bulunan bir dükkân mevcuttur.



Dükkânın arkasında dağa doğru çıkan basamaklar vardır. Basamakları beş dakika çıktıktan sonra Guksadang adlı tapınağa ulaşacaksınız. 1925’te savaşta yıkılmış olan bu tapınak, daha sonra Koreli şamanlar tarafından gizlice tekrar inşa edilmiştir. Tapınak küçük olmasına karşın yiyecek ve adaklarla doludur. Şamanlar ruhların yiyecek ve içeceğe ihtiyaç duyduklarına inanmaktadır. Tapınaktan çıkıp merdivenleri tırmanmaya devam ettiğinizde sağ tarafınızda dizilmiş kaya taşları koleksiyonunu göreceksiniz. Erozyon, hayret verici bir şekilde bu Zen Kayalarını yarı insan şekillerine dönüştürmüştür.



Dağa çıkan merdivenleri çıkarken aşınmış kayalar ve kaya yarıklarının ardından kaya üzerine oyularak yapılmış Buda tasvirini ve Sansin heykelini göreceksiniz. İhtişamlı Seul Hisar Kalesi duvarını takip ederek Guksagang’a ulaşacaksınız. Dilerseniz kale duvarlarını takip ederek dağın zirvesine çıkabilir ya da soldaki yola dönüp, yerleşim yerlerinin içinden geçerek Dongimmun istasyonuna gelir ve bir/iki saatlik şaman yürüyüşü serüveninizi noktalayabilirsiniz.



Bir not: Yürüyüşünüz esnasında şamanlar ibadet ederken fotoğraf çekmeniz hoş karşılanmamaktadır.

Festivaller
Seul’deki büyük festivallerde; gece yapılan fener alayı, geleneksel çalgılar, havai fişek gösterileri ve sokak performansları yapılmaktadır. Festivallerin yıldan yıla değişiklik gösteren yerlerini ve zamanlarını öğrenmek için www.knto.or.kr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Buda’nın Doğum Günü
Geleneksel olarak her sene nisan- mayıs (Çin takvimine göre hesaplanır) aylarında gerçekleştirilen festivalde, Dungdaemon’dan Chogyesa Tapınağı’na yapılan yürüyüşle Buda’nın Doğum günü kutlanır. Dinsel törenler ve seremoniler düzenlenir.

Kore Şükran Günü (Ch’usok)
“Ay festivali” olarak da anılan festival, hasat mevsimlerinde, yani eylül ve ekim aylarında kutlanmaktadır. Koreliler için çok önemli olan bu festivalde herkes ailesiyle bir arada olmaktadır. Festival boyunca geleneksel Kore kıyafetleri giyen insanları görebilir, geleneksel müzikleri dinleyebilirsiniz.

Insa Kore Kültür ve Sanat Festivali
Bir hafta boyunca süren festival, geleneksel müzik ve danslarla, geçitlerle Kore Kültür ve Sanat özelliklerini yansıtırken eğlenceli aktiviteler sunmaktadır. Festival zaman ve mekânları her yıl değişiklik gösterdiğinden www.knto.or.kr adresinden güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kraliyet Törenleri
Chongmyo veya Jongmyo Tapınağı’nda, mayısın ilk pazar günü kraliyet törenleri yapılmaktadır. Chongmyo ve Jongmyo Tapınakları, Chosun Hanedanı’nın (1392-1910) öğretilerinin ve isimlerinin yazılı olduğu tahtadan tabletlerin korunmakta olduğu UNESCO tarih mirası tescilli iki yerdir.
Kraliyet Törenleri, kraliyet ailesini anmak ve onurlandırmak için her yıl yapılmaktadır. Rengârenk geleneksel kıyafetler içindeki uzun beyaz sakallı, güler yüzlü Koreliler sizi kapıda karşılamakta ve yol göstermektedir. Törende melodik sesler, davullar, flütler ve zillerin değişik zamanlarda orkestraya katılmasıyla oluşmaktadır. Törenin en büyük bölümü, kraliyet ailesi temsilcilerinin yaptığı resmî geçit törenidir. Resmî geçitle son bulan tören, izleyicilerde geçmişe yolculuk hissi uyandırır.

Marjinal Seul Festivali
Hongik Üniversitesi çevresindeki galeriler, kulüpler ve sokaklarda, ağustos ayının son iki haftası boyunca pandomim sanatçıları, punkçılar ve çeşitli sanatçılar performanslarını sergilemektedir.
Web: www.seoulfringe.net

No comments:

Post a Comment