Sunday, August 29, 2010

ASYA: Seul - Akılda Bulunması Gerekenler

Sağlık ve ilk yardım

Aşağıdaki hastaneler tıbbi donanımı yüksek olup, iyi derecede İngilizce konuşan personele sahip hastanelerdir.

Seul Metropolis Medical Center
Adres: Seul Medical Center 171-1 Samsung-d, Seul, Kore 135-740
Tel: +822 3430 0284
E-posta: webmaster@seoulmc.or.kr
Web: www.seoulmc.or.kr

Samsung Medical International Health Care   
Adres: Samsung Medical Center 50, Ilwon-do, Seul, Kore 135-710
Tel: +822 3410 0201
E-posta: webmaster@seoulmc.or.kr

Eczaneler
Seul’de neredeyse her yerde eczane bulunmaktadır. Birçok eczacı iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Taekwang MediPharm
Adres: 305-1 Gooryon-ri, Byelryang-myeon, Sooncheon-si, Jeollanam-do 540-871, Kore
Tel: +826 1742 0941
Web: www.tkmedi.co.kr
Nkia
Adres: 3 F, Ildong Pharmaceutal Binası,60 Yangjae Dong, Seocho-gu, Seul, Kore
Tel: +822 2957 8724
Web: www.nkia.co.kr

Turist ofisleri

KNTO
Akıcı bir şekilde İngilizce ve Japonca konuşan danışmanların görev aldığı turizm ofisinde, Seul hakkında merak edeceğiniz her şeyin bilgisini alabilirsiniz. Ücretsiz haritalar, broşürler ve posterler birkaç farklı dilde hazırlanmıştır.
Adres: Zemin katı, 10 Ta-dong, Chung-gu, Seul 100-180, Kore
Tel: +02 757 0086
E-posta: knotic@knto.or.kr
Web: www.knto.or.kr

Tourist Complaint Center
Seul’e gittiğinizde bir sorunla karşılaşırsanız, Turist Şikâyet Merkezi’ne şikâyetinizi bildirebilirsiniz. Merkezdekiler gelen şikâyetleri değerlendirerek sorunları çözüme ulaştırır ve aynı şikâyetin bir daha başka bir turist tarafından tekrarlanmaması için çalışırlar.
Adres: K.P.O. 1879 Seul 110-618, Kore
Tel: +822 735 0101
E-posta: tourcom@ knto.or.kr
Web: www.xanadu.co.kr

Para Birimi
Seul’de ve Güney Kore’de kullanılan resmî para birimi won(?) ’dur. Kısaltması KRW Şeklindedir. Won’un alt birimi “jeon”dur. Ancak, günümüzde jeon kullanılmamaktadır, Jeon, yalnızca döviz kurlarında bulunur. Seul’de paranızı direkt wona çevirmeniz, sizin için çok daha hesaplı olacaktır.

Konuşulan diller
Şehirde konuşulan dil Korece’dir ve Seul sokaklarında İngilizce konuşan birini bulmanız oldukça zordur. Bulsanız dahi Korelilerin telaffuz edemedikleri harfler olduğundan İngilizce konuşmalarını anlamanız kolay olmayacaktır.

Elektrik sistemi
Şehrin genelinde elektrik akımı 110 volttur. Bu yüzden yanınıza bir dönüştürücü almanız faydalı olacaktır. Ancak birçok otelde hem 110 volt hem de 220 voltluk elektrik sistemi bulunmaktadır.

Araç kiralama şirketleri

Hertz
Tel: +080 777 0400 (ücretsizdir)
Web: www.hertz.co.kr
E-posta: hertz@hertz.co.kr
Çalışma saatleri: Pzt-Cum 09:00-18:00 Cts:09:00-13:00 Pazar günleri kapalıdır.

Hertz 1 Club Gold
Tel: +822 6839 3388
E-posta: goldasia@hertz.com
Web: www.hertz.com
Çalışma saatleri: Pzt-Cum 09:00-17:30 Cumartesi ve Pazar günleri kapalıdır.

Temsilcilikler

Türkiye Cumhuriyeti Seul Büyükelçiliği
Adres: Türk Konsolosluğu, Vivien Binası, 4. Kat, 4-5 Seonbinggo-dong, Yongsan-gu(140-240) Seul, Kore
Tel: +822 3780 1600
E-posta: turkemb.seoul@hotmail.com
Çalışma günleri: Pazartesi – Cuma 09:30 -18:00

ASYA: Seul - Nerede Kalınır?

Nerede Kalınır?

Seul’de beş yıldızlı ultra lüks otellerden, egzotik pansiyonlara kadar pek çok çeşitli atmosferi olan mekânlarda kalma fırsatı bulabilirsiniz. Şehrin Gwanghwamun, Insadong, Han Nehri çevresi, Namsan, Itaewon, Apguejeong gibi bölgelerinde her bütçeye uygun konaklama alternatifleri bulabilirsiniz.

Acil durum telefonları
Seul’de tüm acil durum telefon numaraları aşağıdaki şekildedir.
Acil, Ambulans, Yangın: 119
Polis: 112
Yabancılar için Yardım Hattı (Helpline for Foreigners): 7906783

ASYa: Seul - Ne Alınır?

Seul’de 7/24 açık olan alışveriş merkezleri vardır. Bunun sebebinin şehirdeki iş yoğunluğu nedeniyle, çalışanların geç saatlere kadar mesai yapması ve bu yüzden ancak gece geç vakitlerde alışveriş yapabildikleri olduğu söylenmektedir.
Kore’nin en büyük balık pazarı Noryangjin’i bünyesinde barındıran şehirde, birçok küçük dükkân da bulunmaktadır. Küçük dükkânların çoğunun işletmesi ise bayanların egemenliğindedir.
Alışveriş sevenler için Seul bulunmaz bir şehirdir. Ayakkabı, çanta, bavul, deri eşya ve giysi, ipek, antika, hediyelikler gibi ürünleri çok cazip fiyatlarla satın alabilirsiniz. Özellikle Namdaemun ve Dongdaemun pazarlarında iyi kalitede ve uygun fiyatlı ipek, gümüş ve takı eşyası satın alabilirsiniz.



Kore'nin en büyük pazarlarından biri olan şehir merkezine çok yakın Namdaemun’da 1000’den fazla dükkân, açık tezgâh ve sokak satıcıları vardır. Sokak satıcıları dünya genelinde ve Türkiye’de bakımsız ve kötü giyimli olur. Seul’de ise yiyecek tezgâhlarının başında duran hanımlar ve beyler oldukça şıktır. İyi giyimli, bakımlı satıcıların ellerinde eldivenleri vardır. Bol çeşitli, renkli, iştah açıcı ve temiz yiyecekler hijyenik tezgâhlar üzerindedir.
Han Nehri’nin güneyinde yer alan Apgujeong-dong, Seul'un en zengin semtidir ve şehrin moda merkezidir. Burada en iyi kalite yerli ve ithal ürünleri bulabilir, ünlü modacıların dükkânlarına sık sık rastlayabilirsiniz. Sokakta yürüyenler adeta moda dergilerinden çıkmış, son moda ve şık kıyafetlerini giymiş modelleri andırmaktadır.

Ita’etown
Bölgenin merkezinde bulunan Hamilton Binası, tezgâhların ve satıcıların toplandığı yerdir. Küçük dükkânlardan büyük mağazalara kadar birçok alışveriş alternatifi bulabileceğiniz bu bölgede, aynı zamanda batı tarzı yemekler bulabileceğiniz restoranlar da bulunmaktadır.
Seul’ün eğlence ve alışveriş merkezi olan It’aetown, uygun fiyatlarıyla çok rağbet görmektedir. Koreliler için alışverişte pazarlık yapmak çok olağan bir durum olduğundan, pazarlık yapmaktan çekinmenize gerek yoktur. Hediyelik eşyaları ve deri giysileri pazarlık yaparak çok daha uygun fiyata almanız mümkündür.

Gangnam
Seul’ün en lüks restoran ve mağazalarının bulunduğu, göz kamaştıran ışıltıya sahip bir bölge olan Gangnam, gençlerin vakitlerinin büyük bir kısmını geçirdikleri bir bölgedir. Caddenin paralel sokaklarında ise eğlence mekânları bulunmaktadır.

COEX
Asya’da bulunan en büyük yer altı çarşısı, devasa bir komplekstir.
Coex’in bünyesinde; Hyundai Alışveriş Merkezi, Coex Konferans Merkezi, Kasino,  Kimchi Müzesi ve dev bir akvaryum bulunmaktadır. İçinde sinema salonlarından diskoya kadar her yaşa uygun eğlence mekânını bulunmaktadır.
Web: www.coex.com

Myeondong Caddesi
Şehrin nabzının attığı bu caddede; genellikle gençlerin ilgi gösterdiği lüks mağazalar, restoranlar ve kafeler bulunmaktadır. Namdaemon Pazarı (Market), şehrin en işlek yerlerindendir. Sebze meyveden, elektronik eşyaya kadar çok çeşitli eşyayı uygun fiyata satın alabilirsiniz. Harika desenli porselen tabakların ve gümüş çatal-bıçak takımlarının fiyatlarına hayret edeceksiniz.

Insadong
Insadong bölgesi, içinde yüzlerce küçük ve büyük serginin yer aldığı, orijinal eserlerle birlikte kopyalarının da bulunup satın alındığı bir bölgedir. Bu bölgede geleneksel el sanatları bulabileceğiniz ve turistik amaçlı alışveriş yapabileceğiniz birçok dükkân ve sergi bulunmaktadır. Kore’ye özgü kukla, resim, biblo ve süs eşyaları satın alabilirsiniz. Özellikle “oriental painting” denilen resimli kaligrafi sanatı tarzında yapılan geleneksel sanat eserlerine bolca rastlayabilirsiniz.

ASYA: Seul - Nasıl Eğlenilir?

Nasıl Eğlenilir?

Tiyatro 

Nan Ta Tiyatrosu
Sözsüz anlamına gelen “Nan Ta”, küçük bir tiyatroda sahne alan beş kişi tarafından sergilenen bir şov türüdür. Bu şovlarda söz olmadığı gibi, müzik enstrümanları da yoktur. Bir mutfak dekoruyla sergilenen oyun, kısa bir süre içinde ziyafet sofrası hazırlamak durumunda kalan beş aşçı etrafında dönmektedir. Sahnede bir yandan yemek pişiren oyuncular bir yandan da ellerindeki kepçe, bardak, tencere ve tavalarla müzik yapmaktadır. Broadway’de başarı kazanmış olan Nan Ta oyuncularının her biri; usta oyuncu, usta müzisyen ve mükemmel dansçılardır.
Hafta içi her gün 16:00 ve 20:00 saatlerinde başlamak üzere 2 oyun sergilenmektedir. Cumartesi günleri saat 13:00’te, pazar günleri ve tatil günleri 15:00 ve 20:00’da Nan ta tiyatrosu yapılır. Nan ta tiyatrosuna seyirciler el çırparak eşlik edebilmektedir. Söz olmadan, dil sınırının aşıldığı yalnızca müzik ve mimiklerle komedinin yapıldığı bu özgün sanatı mutlaka görmelisiniz.
Adres: Nanta Tiyatrosu, Gyeonhyang Binası,1. kat, Seul, Kore
Tel: +822 739 8288
Adres: www.nanta.co.kr

Chongdong Tiyatrosu
Geleneksel Kore vurmalı çalgıları; samul nori ile yapılan geleneksel Kore operası; pansori eşliğinde yapılan eğlenceli dans şovları; 70 dakikalık performanslardan oluşmaktadır. Nisan ayından kasıma kadar performanslar saat 20:00’de, Aralık ayından marta kadar ise 16:00’da başlamaktadır. Dansçı ve müzisyenlerin arkasında bulunan büyük ekranda şarkıların İngilizce sözleri gösterilmektedir.



Adres: Deuksugung W, 8-11 Chong Dong, Chung-gu, Seul, Kore
Tel: +822 751 1500
Web: www.chongdong.com
E-posta: info@chongdong.com
Gece Hayatı
Seul ve tüm Kore oldukça güvenli bir bölgedir. Suç oranının oldukça düşük olduğu ülkede gece geç saatlerde rahatça çıkıp eğlenebilirsiniz ve sokaktaki insanları görebilirsiniz.



Karaoke
Dünyadaki diğer karaoke barlardan farklı olarak, Seul’deki karaoke barlar küçük odalardan oluşmaktadır. Karaoke yapmak isteyenler bir oda kiralıyor ve arkadaşlarıyla eğlenebiliyor. Seul’de oldukça rağbet gören bu eğlenceye katılmak isterseniz İngilizce klasik parçaların tümünü bulabilirsiniz.



Salon de Flora
Caz müziğinin en iyi örneklerinin sergilendiği bu mekânda puro keyfi yapabilirsiniz.
Adres: Zemin 1 Doff Binası. 97-19 Chungdam-dong, Seul, Kore
Tel: +822 3443 9719 
Hard Rock Café 
Adres: 91-2, Chungdam-dong, Gangnam-gu, Seul, Kore
Tel: +822 547 5671
Çalışma saatleri: 00:00 - 02:00
Puree 
Adres: Ewha Üniversitesi karşısı, Seul, Kore
Tel: +822 365 0833


Diğer eğlence alternatifleri

Icheon ve Pocheon II-dong Kaplıcaları
Doğu kültürlerinin geleneksel bir parçası olan kaplıca, hamam ve saunalar, Seul’de çok sayıda bulunmaktadır ve tüm şehre dağılmış durumdadır. Hamamlarda süt, okyanus suyu, yeşil çay ya da çamur banyosu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. 



Seul’de kaplıcalar ve hamamlar; yalnızca temizlik ve sağlık için gidilen mekânlar değil, sosyal iletişim kurma mekânlarıdır. Koreli Aileler birlikte vakit geçirmek için, iş adamları ise birbirlerini daha iyi tanımak için bu kaplıca ve hamamlara giderler. Bu mekânlarda sıcak/soğuk jakuziler, saunalar, soğuk oksijen odası ve masaj odaları bulunmaktadır. Bu bölümlerde herkesin çıplak dolaşması olağandır.
Yukarıdaki bölümlerin dışında bazı kaplıcalarda jjimjilbang odaları bulunmaktadır. Bu odalarda televizyon seyredebilir, kitap okuyabilir ya da etrafınızdakilerle sohbet edebilirsiniz. Bu odalarda bol bir jjimjilbang kıyafeti giyilmektedir.
En çok rağbet görenleri; Dongbang Sauna (Tel:+822 332 0481), Seoul Mud (Tel: +822 749 8012), Hurest Spa (Tel: +822 778 8301)’dır.

Spor

Tekvando
Tekvando, Seul’de en sevilen sporların başında gelmektedir. Çünkü Kore tekvando sporunu doğduğu yerdir. Tekvando dört bin yıldır, Kore’nin tarihî mirası ve geleneği olmuştur. Bugün hâlen her gün geliştirilmektedir. Korelilerin çoğu, çocuk yaşta siyah kemer sahibi olmuştur.



Tüm dünyadan tekvando meraklıları tekvandoyu yerinde öğrenmek için Seul’e gelmektedir. Tekvandonun hızla atan kalbi Seul’deki tekvando eğitimine dünyanın hiçbir yerindeki tekvando eğitimi rakip olamaz. Korelilerin tekvandodaki başarısı, tekvandoyu spor olarak görmenin dışında bir yaşam tarzı olarak görmelerinden gelir.

Sang Rok WORLD Taekwondo Acedemy
Adres: 3rd Floor, Sejeong Building, 45-4 Sinwol 3-dong, Yangcheon-gu, Seul, Korea 
Tel: +822 2695 7924
Web: www.sangrokgym.com
E-posta: sangrok@gmail.com

Yürüyüş Parkurları

Inwasgan Şaman Yürüyüşü
Metro ile Dongnimmun istasyonuna gelip 2 numaralı çıkış kapısından çıktığınızda Şaman yolculuğunuza başlamışsınız demektir. Elinizdeki haritada bulunan numaralar size nerede bulunduğunuzu gösterecektir. Karşınızda 1 numaralı tapınak kapısını göreceksiniz. Kapıdan geçip sağa döndüğünüzde 2 numaralı binanın yanından geçeceksiniz. Yolun sonunda bir grup ev ve özgün şekilde dekore edilmiş tapınaklar karşınıza çıkacak. Sağ tarafta ağaçlıklı bir yola çıkan merdivenleri göreceksiniz. Merdivenlerden çıkıp ağaçlıklı yolu geçtiğinizde Bronz Çan’ı ve Inwasgan Kapısı’nı göreceksiniz. Bronz Çan ve kapı arasında içecek ve atıştırmalık yiyecek bulunan bir dükkân mevcuttur.



Dükkânın arkasında dağa doğru çıkan basamaklar vardır. Basamakları beş dakika çıktıktan sonra Guksadang adlı tapınağa ulaşacaksınız. 1925’te savaşta yıkılmış olan bu tapınak, daha sonra Koreli şamanlar tarafından gizlice tekrar inşa edilmiştir. Tapınak küçük olmasına karşın yiyecek ve adaklarla doludur. Şamanlar ruhların yiyecek ve içeceğe ihtiyaç duyduklarına inanmaktadır. Tapınaktan çıkıp merdivenleri tırmanmaya devam ettiğinizde sağ tarafınızda dizilmiş kaya taşları koleksiyonunu göreceksiniz. Erozyon, hayret verici bir şekilde bu Zen Kayalarını yarı insan şekillerine dönüştürmüştür.



Dağa çıkan merdivenleri çıkarken aşınmış kayalar ve kaya yarıklarının ardından kaya üzerine oyularak yapılmış Buda tasvirini ve Sansin heykelini göreceksiniz. İhtişamlı Seul Hisar Kalesi duvarını takip ederek Guksagang’a ulaşacaksınız. Dilerseniz kale duvarlarını takip ederek dağın zirvesine çıkabilir ya da soldaki yola dönüp, yerleşim yerlerinin içinden geçerek Dongimmun istasyonuna gelir ve bir/iki saatlik şaman yürüyüşü serüveninizi noktalayabilirsiniz.



Bir not: Yürüyüşünüz esnasında şamanlar ibadet ederken fotoğraf çekmeniz hoş karşılanmamaktadır.

Festivaller
Seul’deki büyük festivallerde; gece yapılan fener alayı, geleneksel çalgılar, havai fişek gösterileri ve sokak performansları yapılmaktadır. Festivallerin yıldan yıla değişiklik gösteren yerlerini ve zamanlarını öğrenmek için www.knto.or.kr adresini ziyaret edebilirsiniz.

Buda’nın Doğum Günü
Geleneksel olarak her sene nisan- mayıs (Çin takvimine göre hesaplanır) aylarında gerçekleştirilen festivalde, Dungdaemon’dan Chogyesa Tapınağı’na yapılan yürüyüşle Buda’nın Doğum günü kutlanır. Dinsel törenler ve seremoniler düzenlenir.

Kore Şükran Günü (Ch’usok)
“Ay festivali” olarak da anılan festival, hasat mevsimlerinde, yani eylül ve ekim aylarında kutlanmaktadır. Koreliler için çok önemli olan bu festivalde herkes ailesiyle bir arada olmaktadır. Festival boyunca geleneksel Kore kıyafetleri giyen insanları görebilir, geleneksel müzikleri dinleyebilirsiniz.

Insa Kore Kültür ve Sanat Festivali
Bir hafta boyunca süren festival, geleneksel müzik ve danslarla, geçitlerle Kore Kültür ve Sanat özelliklerini yansıtırken eğlenceli aktiviteler sunmaktadır. Festival zaman ve mekânları her yıl değişiklik gösterdiğinden www.knto.or.kr adresinden güncel bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kraliyet Törenleri
Chongmyo veya Jongmyo Tapınağı’nda, mayısın ilk pazar günü kraliyet törenleri yapılmaktadır. Chongmyo ve Jongmyo Tapınakları, Chosun Hanedanı’nın (1392-1910) öğretilerinin ve isimlerinin yazılı olduğu tahtadan tabletlerin korunmakta olduğu UNESCO tarih mirası tescilli iki yerdir.
Kraliyet Törenleri, kraliyet ailesini anmak ve onurlandırmak için her yıl yapılmaktadır. Rengârenk geleneksel kıyafetler içindeki uzun beyaz sakallı, güler yüzlü Koreliler sizi kapıda karşılamakta ve yol göstermektedir. Törende melodik sesler, davullar, flütler ve zillerin değişik zamanlarda orkestraya katılmasıyla oluşmaktadır. Törenin en büyük bölümü, kraliyet ailesi temsilcilerinin yaptığı resmî geçit törenidir. Resmî geçitle son bulan tören, izleyicilerde geçmişe yolculuk hissi uyandırır.

Marjinal Seul Festivali
Hongik Üniversitesi çevresindeki galeriler, kulüpler ve sokaklarda, ağustos ayının son iki haftası boyunca pandomim sanatçıları, punkçılar ve çeşitli sanatçılar performanslarını sergilemektedir.
Web: www.seoulfringe.net

ASYA: Seul - Nereler Gezilir?

Nereler Gezilir?

Seul, her biri ortalama bir şehir nüfusu kadar nüfusa sahip Korece’de “gu” denilen 25 bölgeye ayrılmıştır. Bu 25 bölge de 522 alt bölgeye sahiptir.
Chung-gu, şehir merkezi konumundaki bölgedir. Şehrin güney kısmı Kangnam, en seçkin ve en zengin kesimin ikamet ettiği ama turistik olmayan bir bölgedir. Turistler için çekici olan, tarihî değere sahip yapıtlar daha çok kuzey bölgelerde yer almaktadır.
Şehrin kuzeyinde ve merkezindeki sanat eserleri, Avrupa şehirlerindeki eserlerle yarışır şekildedir. Bütün büyük binaların önlerinde mermer, bronz ve granit heykeller görmeniz mümkündür.
Şehrin kuzey kısımları; eskiden asillerin yaşadığı, kraliyet saraylarının, gösterişli malikânelerin ve antik yapıların bulunduğu oldukça tarihî bölgelerdir. Ahşap oymalı kapılar ve pirinç tokmaklı tarihî evler, özgün mimarileri ile dikkat çekmektedir. Seul’de geleneksel çay dükkânları ve sanat galerilerini keşfedebilir, çağdaş sanatçıların eserlerini görebilirsiniz. En güneyde ise alışveriş için en güzel dükkânların bulunduğu ve gece hayatının kalbinin attığı Itaewon bulunmaktadır.

Şehrin önemli turistik bölgeleri
 
Jungho
Saraylar ve devlet binalarının olduğu bu bölge, Han Nehri’nin içinden geçmektedir. Çok sevilen bir alışveriş bölgesi olan Insadong caddesinde birçok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Jungho, Seul’ün tarihî ve kültürel cazibelerine yürüme mesafesinde bulunmaktadır.


Gangham
Nehrin güney kısmında bulunmaktadır. En lüks mağaza ve restoranların, en büyük otellerin olduğu çok modern ve popüler bir bölgedir. Eğlence mekânları ve barların hayli çoğunluklu olduğu bölge, özellikle geceleri canlanır ve ışık gösterilerine sahne olur.

Gyeongju
Küçük bir kasaba olan Gyeongju’nun en önemli özelliği, tüm kasabanın geleneksel yapılar ile inşa edilmiş olmasıdır. Gyenongju’yu keşfetmek için, çeşitli bisikletler ve atv (4 tekerlekli motosiklet)ler kiralanabilmektedir. Bölgede bulunan göl, eşsiz bir manzara sunmaktadır.

Hyehwa
Seul’ün sanat merkezi denilebilecek bu bölgede onlarca dramatik ve komedi tiyatro performanslarının sergilendiği sokak tiyatroları vardır. Burada birçok galeri ve sergi gezebilirsiniz. Yaz aylarında özellikle cuma geceleri, Hyehwa’nın sokakları capcanlı olur.

Itaewon
Namsan dağının güneyinde yer alan turistlerin ve alışveriş yapmak isteyenlerin en çok rağbet ettikleri bölgedir.



Şehrin en önemli cazibeleri

Yi Hanedanlığı Sarayları



500 yıl boyunca hüküm süren Yi Hanedanı, 14. yy sonlarında inanılmaz yükseklikte surlarla çevrili saraylar yaptırmıştır. Zaman içinde yıkılmış ve yok olmuş bazı sarayların dışında bugün hâlen varlığını koruyan saraylar, büyük bir araziye yayılmıştır. Tüm sarayları gezmek bir günden fazla zaman gerektirmektedir. En göz alıcı saraylar; Deoksugung, Changgyeonggung, Gyeonhuigung ve Changdeokgun‘dur.



Saray kapısı önündeki muhafızların gösterisi oldukça ilgi çekicidir. Üstün güvenlik önlemleri altında korunmakta olan Seul’ün en eski sarayı olan Changdeokgung Sarayı’nın içinde 32 hektarlık alana sahip muhteşem bir Gizli Bahçe bulunmaktadır. Bu Gizli Bahçe’nin girişinde bulunan Pullomon Kapısı’nın altından bir kez geçen bir kimsenin sonsuza dek genç kalacağına dair bir inanç vardır.



Adres: Waryong-dong, Jongno-gu, Seul, Kore
Tel: +822 762 8261
Insadong
Antika dükkânlarının ve sanat atölyelerinin bulunduğu Insadong Caddesi, her daim cıvıl cıvıl kalabalık olan işlek bir caddedir. Sıra dışı restoran ve çay bahçelerinin olduğu bu caddede keyifli bir mola verebilirsiniz.



Bongeunsa Tapınağı

Coex Mağazası karşısında bulunan Bongeunsa Tapınağı, Seul’deki tapınakların en büyüğüdür. Zen meditasyonunda uzmanlaşmak isteyen Budistler için en iyi eğitim merkezi olan Bong-eunsa, M,S. 794’te inşa edilmiştir. 1856 yılında, 200 yıllık kitaplar getirtilerek kütüphane binası eklenmiştir.



Günde 2 kez keşişler 4 enstrümanla perküsyon seremonisi yapmaktadır. Her bir enstrüman, doğanın bir parçasını sembolize etmektedir. Topraktaki canlıların kutsanması için davul, sualtındakiler için tahta bir balık, gökyüzündekiler için gök davulu, yer altındakiler için de gong aleti kullanılarak dini ritüeller gerçekleştirilmektedir.
Tapınakta büyük kaplumbağa resimlerini, budanın hayatını tasvir eden resimleri görebilirsiniz. Dilerseniz tapınakta kalma imkânı ya da 2 saatlik tur imkânlarından faydalanabilirsiniz.
Adres: 73 Samseong-dong, Gangnam-gu, Seul, Kore
Tel: +02 3128 4820
Yeouido Adası
Han Nehri’nin ortasında, çok sayıda iş merkezi ve yönetim binası bulunan Youido, eğlence ve doğal güzellikleri de bünyesinde barındırmaktadır. Kore’nin en yüksek binası olan DLI 63, mükemmel bir panoromik manzara sunmaktadır.



Seul Şaman, Budist ve Hristiyanlık inancına sahip insanların bir arada yaşadığı bir şehirdir. Adadaki Full Gospel Kilisesi’nde yapılan pazar ayinleri, dünyadaki en büyük cemaati oluşturmaktadır. Bu da şehrin kozmopolit yapısının ve hoşgörü sahibi oluşunun bir göstergesidir.
Adanın nehir kıyısındaki parkları, patenciler ve yürüyüş sevenlerin popüler mekânlarıdır. Adada yapılabilecek pek çok aktivite bulunmaktadır. İsterseniz yüzerek suyun keyfini çıkarabilir ya da bisiklet kiralayabilirsiniz. Sualtı Dünyası Akvaryumu’nda su altı canlılarının yanında dalış yapabilir, balıklara yem verebilirsiniz. (Tel: +822 7895663)
Haziran ve ağustos aylarında geceleri her saat düzenlenen nehir turlarına katılabilir, nehrin ve şehrin gece manzarasını keşfe çıkabilirsiniz. İlgi alanınız gökyüzü ise DLI 63 binasının 60. katında bulunan Hava Gözlem Platformu’na giderek yıldızların ışıltısına daha yakından bakabilirsiniz.



Adres: 60 Yeoeuido-dong, Yeongdeungpo-gu, Seul, Kore
Tel: +822 789 5663
Web: www.63.co.kr
Namsan Parkı
Namsan Dağı üzerinde bulunan Namsan Kulesi, şehrin önemli cazibelerindendir. Eski Seul Krallığı’nın güney sınırlarını oluşturan Namsan Dağları, bugün Namsan Doğa Parkı içerisinde bulunmaktadır. Park içerisinde eski surları görebilir, batı kısımdaki botanik bahçeleri gezebilir, tropikal bitki ve çiçekler arasında tertemiz havayı içinize çekerek ferahlayabilirsiniz.
Shutterstock Image ID: 26237254 Botanik Bahçe
Parkın içinde bulunan bir diğer önemli yapı Seul Kulesi’dir. Namsan Dağı’ndan 260 m deniz seviyesinden 480 m yükseklikte olan kuleye asansör ile çıkılmaktadır. Kızıl ve sarı bulutların sisle karışık manzarası eşsiz bir görüntü şöleni sunar. Yeni yapılmış restoranların tümünde masalar halka şeklinde dizilmiştir. Her masa, muhteşem manzaranın seyredilebileceği pencere kenarında hizalanmıştır.



Namsan Parkı’na teleferikle gidilip gelinirken de manzara seyredilebilmektedir. Park içerisinde, Teddy Bear Müzesi bulunmaktadır. Müzede, yüzlerce faklı boyutlarda  oyuncak ayılar bulunmaktadır. İsterseniz stantlarda bulunan oyuncakları satın alabilirsiniz.
Adres: Hoehyeondong 1-ga Jung-gu, Seul, Kore
Tel: +822 3783 5900

Tapgol Parkı
Dinlence ve huzurlu bir ortam arayanlar için birebir olan bu park, doğal güzellikleri ve yeşilin tonlarıyla ferahlatan bir cazibeye sahiptir. Bu parkta çok sevilerek oynanan Baduk adlı bir oyun vardır. Ünlü Japon strateji oyunu “go”ya benzemekte olan bu oyun için hazırlanmış masaları boş bulmak oldukça zordur.

Pagoda, parkın en ilgi çekici yerlerinden biridir. 1470 yılında yapılmış, 12 metre yüksekliğindeki bu yapı, tarihî önem taşımaktadır. 1 Mart 1919 tarihinde, Koreliler Japon koloni yönetimine karşı protesto düzenleyerek, Pagoda’dan bildiri yayınlamışlardır. Sam-il hareketi adı verilen bu olay sayesinde, yönetim değişmiştir. Her yıl 1 Mart Güney Kore’de ulusal bayram olarak kutlanılmaktadır.



Han Nehri Gezisi
İlginç ve romantik bir turistik aktivite yapmak isterseniz gelmeniz gereken adres, Han Nehri’dir. Han Nehri’nde tekne ile gezerek romantik gün batımını seyredebilirsiniz. Yeouido, Jamsil, Ttukseom, Yan limanlarına uğrayan tekne ile birçok farklı yeri keşfetme şansına sahip olacaksınız.



Seul Kulesi
Dünyanın üçüncü en büyük kulesi olan Seul Kulesi 483 metre uzunluğundadır. Kule, bulunduğu bölgeden tüm şehrin panoramik manzarasını size sunar. Kulenin zirvesinden Seul’ün dünyanın farklı şehirlerine olan uzaklıklarının yazılı olduğu tabloyu görebilirsiniz.
Manzaranın keyfini çıkarırken rahatça fotoğraf çekebilirsiniz. Kulenin çevresindeki tüm restoranların duvarları, manzarayı engellememek adına camdan yapılmıştır. İsterseniz bu restoranlarda manzara eşliğinde yemek yiyebilir, isterseniz hediyelik eşya satan dükkânlardan sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz. 
Adres: San 1-3 Yongsandong 2-ga, Yongsan gu, Seul, Kore
Tel: +822 3783 5900

Suwon Açık Hava Müzesi
Suwon Açık Hava Müzesi’nde Kore kültürü ve geleneksel yaşam tarzının canlandırmalarla tasvir edildiği, ülkedeki farklı insan profillerinin tanıtıldığı yapay köyleri ve sergileri gezip görebilirsiniz. Müzede geleneksel halk dansları gösterileri de yapılmaktadır. Kore dansları, kadınların ve erkeklerin birlikte dans ettiği egzotik ve ilginç danslardır.



Müzenin diğer bir bölümü ise; Everland’dir. Everland’ın içinde amazon turu şeklinde dizayn edilmiş nehirde rafting yapabilir, 77 derece eğime sahip t-train’e binebilir, Zootopia hayvanat bahçesini gezebilirsiniz. Kısaca, eğlence ve adrenalinin tadını keyfinizce çıkarabilirsiniz.

Busan Şehit Anıtları
Yakın tarihte yapılmış olan Kore Savaşı’nda şehit olan 11 ülkeden 2300 askerden 462’si Türk şehitleridir. Şehitliğin girişinde muazzam bir kapı bulunmaktadır. Şehitliğin çıkışında ise şehitlik hakkındaki düşüncelerinizi yazabileceğiniz bir ziyaretçi defteri bulunmaktadır.
Vietnam Savaşı ve Kore Savaşı’na ait izler bulabileceğiniz şehitlik müzesinde, savaşlarla ilgili belgeselleri ve videoları izleyebilir, 13.000 parçadan oluşan eserleri görebilirsiniz. Müzede Türk askeri ile ilgili birçok fotoğraf, Türk bayrağı ve cam kutu içerisinde Türkiye’den gelen bir avuç toprak bulunmaktadır.

Luem Samsung Sanat Müzesi
Muhteşem bir batılı koleksiyona sahip olan bu müze, gezip görmeye değer eserleri bünyesinde barındırır. Resim ve heykellerin ağırlıklı olarak yer verildiği müzede, 20. yy’ın en önemli isimlerinin en önemli parçaları yer almaktadır.
Adres: Yejon Building, Shinchon-dong, Songpa-gu Seul, Kore
Tel: +02 2143 3600
Yakın çevre



Seul’ün çevresinde aşağı yukarı bir saatlik mesafede ilginç deneyimler yaşayabileceğiniz güzel yerler bulunmaktadır.
  • Icheon Seramik Köyü’nde elinize çamur alıp kendi eserlerinizi yaratabilir,
  • Chiaksan Ulusal Park’ında kamp yapabilir, ormanın derinliklerindeki pagoda ve tapınakları keşfedebilir,
  • Eulwangni plajından denize girebilir,
  • Inje’de çılgınca rafting yapabilir,
  • Gankhwado’da bulunan Manisan Dağı’na tırmanabilir, oradaki antik taş heykellerini görebilirsiniz.
Kısacası, Seul ve çevresinde her zevke hitap edecek şekilde imkânlar mevcuttur.

ASYA: Seul - Nasıl Gidilir?

Nasıl Gidilir?

THY, Korea Airlines Güney Kore’ye direkt seferler düzenlemektedir. Uçuş yaklaşık 10 saat sürmektedir. Emirates ise Dubai aktarmalı olarak Seul’e seferler düzenlemektedir. Ancak bu aktarmada 3 saat beklemek gerekli olduğu için gidiş saatiniz uzamaktadır. Bir not: Güney Kore, Türk vatandaşlarından 90 güne kadar vize istememektedir.

Seul Havaalanları
Seul'de Incheon ve Gimpo olmak üzere iki adet havaalanı bulunmaktadır.



Incheon Havaalanı
Uluslararası Incheon Havaalanı, bir adanın üstüne kurulmuştur. Havaalanının birinci katında bagaj kabul yerinin karşısında turizm ofisleri, ATM’ler, döviz exchange merkezleri bulunmaktadır. Bu katta aynı zamanda şehirde kullanabilmek için telefon kiralayabileceğiniz LG Telekom ve KT merkezleri bulunmaktadır. Havaalanının zemin katında Incha Üniversite Hastanesi (Tel:032 473 3119) 24 saat hizmet vermektedir.
Web: www.airport.or.kr

Incheon Havaalanı’ndan ulaşım
Otobüs ile
Havaalanının bulunduğu ada, Seul'e bir asma köprüyle bağlıdır. Bu asma köprünün ayakları "H" şeklinde değil, uzak doğu mimarisine uygun olarak "A" şeklinde inşa edilmiştir. Havaalanı ile şehir merkezi arasındaki mesafe yaklaşık bir saattir. KAL Limousine Buses, Deluxe ve şehir otobüsleri olmak üzere havaalanından şehir merkezine giden 3 tip otobüs bulunmaktadır.
KAL Limousine Buses adlı otobüsler, havaalanından direkt şehir merkezine gitmektedir. Ancak buradaki “limuzin” kelimesi, Seul’de normal lüks otobüs anlamına gelmektedir. Otobüslerin her birinde tüm yolculara şehrin ayrıntılı bir haritası sunulmaktadır. Haritadan ineceğiniz durak ismini bulup, durağın adını duyduğunuzda kırmızı düğmeye basarak istediğiniz yerde inebilirsiniz.
Metro ile
Havaalanından şehir merkezine metro ile ulaşılamamaktadır. Ancak şehir içinde mükemmel bir metro ağı kurulmuştur. Incheon Havaalanı’ndan Gimpho Havaalanı’na metro ile geçerek yolunuzu kısaltabilirsiniz. Gimpo Havaalanı durağında indikten sonra, aynı duraktan 5 ya da 9 no’lu metro ile şehir merkezine, şehir trafiğine girmeden, ulaşabilirsiniz. Aşağıdaki adresten Seul Metrosu hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Web: www.seoulsubway.co.kr

Gimpo Airport
Seul’ün batısında bulunan Gimpo Havaalanı, 1939 yılında inşa edilmiştir. 1939 yılından bu yana sürekli geliştirilmiş havaalanı, ziyaretçilerine alışveriş ve konaklama imkânları sunmaktadır.
Web: www.airport.co.kr

Gimpo Havaalanı’ndan ulaşım
Gimpo Havaalanı’ndan KTX hızlı trenleriyle şehir merkezine inebilirsiniz. Otobüsler, Incheon Havaalanı’ndaki otobüslerle aynı sisteme sahiptir.

ASYA: Seul - Ne Yenir?

Ne Yenir?

Düşük kalorili ve besleyici Kore yemekleri, bol vitamin içerirler. Sebze ağırlıklı olan Kore Mutfağı, genellikle kilo aldırmayan doyurucu yemekleri içermektedir. Dünyaca ünlü Kore Mutfağı’nı diğer mutfaklardan ayıran başlıca malzemeler; susam yağı, zencefil, soya sosu, çeşitli baharatlar, kırmızıbiber ve sarımsaktır.
Kırmızıbiberin Kore Mutfağı’na girmesi, oldukça büyük bir değişime neden olmuştur. Korelilerin 17. yy’da kullanmaya başladığı kırmızıbiber sayesinde, balıklar ve sebzelerin günlerce saklanabilmesinin yolu bulunmuştur. Koreliler bu şekilde dünyaca ünlü yemekleri kimchi’yi ortaya çıkarmışlardır.
Koreliler, geleneksel olarak yemekleri art arda servis etmek yerine, hepsini aynı anda masaya koymaktadırlar. Kore Mutfağı’nda ana yemek her zaman çorba olur ve çorba, pilav ve kimchi ile tamamlanır.
Kimchi dışında diğer bir ilgi gören yemek pulgogi yemeğidir. Bu yemek soya sosu, susam yağı, sarımsak ve baharatlarla marine adilmiş ızgara dana etinden yapılmaktadır.
 


Eğer Kore Mutfağı ilginizi çekmiyorsa, Itaetown bölgesindeki Hamilton Hotel’in karşısında Türk yemekleri yapan yerler bulabilirsiniz. Kore’ye gelirken ulaşım ve konaklama için belli bir bütçe ayırmanız gerekecektir ancak yemek masrafları tahmin ettiğinizden çok daha uygundur.

Kimchi
Kore’de adına, festivaller düzenlenen kimchi; içerdiği besin değeri, kendine özgü acılı ve keskin tadıyla dünyaca ün yapmış bir çeşit sebze mezesidir. Koreliler için olmazsa olmaz bir yemek olan kimchi, her öğünde mutlaka bulunur. Ana malzemesi Kore lahanası ve turp olan kimchinin 187 farklı çeşitli yapılış tarzı bulunmaktadır.



Kimchi yapımında kullanılan malzemeler, mevsime ve zevke göre değiştirilebilir. Bu malzemeler, baharatlanır ve mayalanmaya bırakılır. Mayalanma sonucu oluşan mikroorganizmaların ve organik asitlerin, sağlık için çok faydalı olduğu bilinmektedir.  

Yeşil Çay




Ülkenin en çok tercih edilen ve geleneksel içeceği olan yeşil çay, Kore’ye ilk kez Goryeon Hanedanlığı zamanında gelmiştir. Tarihe bakıldığında, yeşil çayın keşişler tarafından meditasyonun vazgeçilmez bir parçası olarak kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde yeşil çayın sağlık açısından çok faydası olduğu bilim adamlarınca söylenmektedir.
Korelilerin yaşam tarzlarına çok köklü bir gelenek olarak yerleşen yeşil çay, onlar için yalnızca keyif değildir. Geçmişte yeşil çayın Budist keşişler tarafından tercih edildiği, meditasyona hazırlanmak için sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Kore’de çayın hazırlanması, sunulması ve içilmesi adeta kutsal bir törendir. Çayın rengi durdukça güzelleştiği için yeşil çay bardaklara çok az konulmaktadır. Bittikçe çay servisini yapan kişi bardakları azar azar doldurur. Yeşil çayın tadını ve rengini iyi alabilmesi için mutlaka iyi demlenmesi gerekmektedir.
Kore’de yeşil çay dışında meyve aromalı bitkisel çaylar da yaygın bir şekilde içilmektedir. Tarçın çayının ateş düşürücü, pirinç çayının soğuk algınlığını önleyici, mısır çayının hazımsızlığı giderici etkisi olduğu bilinmektedir.

Ginseng
Kore kültürü için önemli olan Ginseng bitkisi, Seul’de sıklıkla ve uygun fiyatla bulunmaktadır. Bir Ginseng bitkisinin yetişmesi için 7 yılın gerekli olduğunu belirten Koreliler, ginsengli kurabiyeler ve farklı yiyecekler üretmektedirler.



Soju
Korelilerin milli içecekleri olan soju, pirincin damıtılmasıyla yapılmaktadır. Koreliler sojuyu öğle ve akşam yemeklerinde tüketmektedirler. Soju, Japon içkisi olan sakeye benzese de daha sert bir içkidir.
Soju, özellikle iş toplantılarının vazgeçilmez içeceğidir. Sojunun sunuluşunda ast-üst ilişkisini görebilirsiniz. Yemekte üst, astın iki eliyle tuttuğu kadehi doldurur ve ast bir yudumda içkiyi içer. Astın içkiyi bir yudumda içmemesi saygısızlık ve dayanıksızlık olarak algılanır. Koreliler genellikle içkiye çok dayanıklı insanlardır.


Sıra dışı Çayhaneler
Koreliler meyve, bitki, kökler ve yapraklardan yaptıkları sıcak ve soğuk geleneksel içeceklerini; sıra dışı mekânlarında servis ederler. Her bir dükkânın hafızada kalacak şekilde farklı, özgün ve geleneksel dekorları vardır. Bu dekorlarda değişmeyen şey, akan bir suyun bulunması ve kuş sesleridir. Su ve rahatlatıcı kuş seslerinin yanına etnik müzikler eklenir. Bu unutulmaz ortamda damak hafızanızda kalacak lezzetli çayları yudumlamak size iyi gelecektir.

ASYA: Seul Hakkında Bilgiler

Şehre Bakış
Dünyanın en büyük şehirlerinden olan Seul, Güney Kore’nin sanatsal, kültürel ve ekonomik merkezidir. Hükümet binaları, bankaları, iş merkezleri ve üniversiteleri ile şehirde hiç bitmeyen bir telaş vardır. Seul için şakayla karışık “Seul Cumhuriyeti” denmektedir. “Soul of Asia (Asya’nın Ruhu)” sloganıyla tanıtılmakta olan Seul; güzel plajların, tepelik alanların, botanik bahçelerin, tuhaf kokulu ağaçların, tarihî sarayların ve gizli bahçelerin şehridir.



Hem modern hem de tarihî bir metropol olan Seul, bir çok savaş görmüştür. Özellikle Kore Savaşı’nda şehrin neredeyse tamamı yok edilmiştir. Tüm bunlara rağmen,1950’li yıllarda kent yeniden yapılanmış ve tasarım harikası yapılar inşa edilmiştir. 2010 dünya tasarım kenti ödülünü alan ve bunu fazlasıyla hak eden şehir hâlen tapınaklarını, pagodalarını, muhteşem saraylarını ve doğal güzelliklerini korumaktadır.

Güney Kore’nin en büyük kenti olan Seul dağların arasında bulunan, içinden Han Nehri geçen gizemli bir şehirdir. Ünlü Han Nehri’nin üzerinde ışıl ışıl 23 köprü bulunur. Şehrin sınırları 16 kilometre uzunluktaki hisar surlarıyla çevrilmiştir. İnsana estetik bir haz yaşatan güzel mimarisiyle ziyaretçilerini büyüleyen şehir, tarihî dokusu ve can alıcı gece yaşantısıyla dikkat çekmektedir.
Şehri güzelleştiren Koreliler; çok güler yüzlü, yardımsever ve tarihlerine değer veren insanlardır. Tarihî yerlerin korunmasına oldukça ilgi göstermektedirler. Modern yapılanmanın yanı sıra her köşede tarihten bir ize rastlayabilirsiniz. Koreliler, tarihlerini iyi bildikleri için sizin Türk olduğunuzu öğrendiklerinde inanılmaz sevgi ve saygı göstereceklerdir.