Monday, May 30, 2011

ASYA: Singapur - Nereler Gezilir?

Singapur’da dolaşmanın en iyi yolu metro sistemini kullanmaktır. Şehir içi otobüslerle de dilediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Şehirde, tek bir bilet ile aktarmalı olarak her yöne ulaşabilirsiniz.
Neme karşı duyarlıysanız veya güneşten etkileniyorsanız Singapur’a giderken dikkatli olmalısınız. Her mevsim yağışlı bir ülkeye gittiğinizi unutmadan yanınıza mutlaka ince bir yağmurluk ve büyük bir şemsiye almalısınız. Singapur’da tüm kapalı alanlar aşırı derecede soğuk olduğu için her zaman yanınızda kalın bir kazak veya bir şal bulundurmalısınız.
Singapur aynı zamanda dünyanın en temiz ülkelerinden biridir. Temizlik ve düzeni havaalanından itibaren her yerde görebilirsiniz. Singapur kurallar ülkesidir. Başta sakız çiğnemek olmak üzere trafik kurallarına uymamak, çevreyi kirletmek, kapalı yerlerde sigara içmek, hız limitini aşmak, yaya geçitleri dışında karşıdan karşıya geçmek para cezası ile cezalandırılır. Aynı hareketlerin tekrarı bazı kamu hizmetlerini yerine getirmeyi gerektirir. Bu nedenle kurallara uyma konusunda çok dikkatli olmalısınız.
Gidilecek yerler hakkında notlar;
Singapur’da ulaşım olanakları gelişmiştir. Metro sistemi- MRT hızlı, konforlu, kolay bir ulaşım aracıdır. MRT şehir merkezinde yeraltından, şehrin diğer yerlerinde yerüstünden geçer. Şehrin büyük bölümüne ve havaalanına ulaşır. Sabah saat altıdan gece yarısına kadar aralıksız çalışır. MRT hatları ile ilgili şema, istasyonlarda ve araçlarda bulunur. MRT biletlerini istasyonlardan alabilirsiniz. Kaldığınız süre içinde otobüs ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız, kolaylık ve maliyeti dikkate alarak kart (ez link kart) satın almalısınız. Bu kartı aynı zamanda MRT için de kullanabilirsiniz. Singapur’da otobüsler ulaşım için en ucuz seçenektir. Otobüslerin klimalı olanları diğerlerine göre biraz daha pahalıdır. Ancak otobüsler yoğun saatlerde çok kalabalıktır.
Taksiler ucuz ve güvenlidir. Ancak sağanak yağmur sırasında, yoğun saatlerde, gece yarısına doğru taksi bulmakta güçlük çekebilirsiniz. Taksi kullanımı yaygın olduğu için yollarda boş taksi bulma olasılığınız da sınırlıdır. Bu nedenle taksiye otelinizden, alışveriş merkezlerinin yakınlarındaki resmî duraklardan veya havaalanından binmeniz gerekir.
Tur programlarından yararlanmak isterseniz otelinizden özel veya programlı turlar konusunda yardım alabilirsiniz. Ayrıca şehrin birçok yerinde bulunan turizm bürolarından yararlanabilirsiniz. Singapur’a gitmeden önce de http://www.newasia-singapore.com/ web adresinden bu büroların yerleri, tur programları ve diğer etkinlikler hakkında bilgi alabilirsiniz. Bu bilgiler ışığında, içeriklerine bakarak, her birinde farklı seçenekler bulunan, şehir turları, yürüyüş turları, tarih turları, hobi turları, Singapur yaşamı ile ilgili turlar, park ve ada turları, bisikletli çekçek turları gibi tur gruplarından ilginizi çekenleri seçebilirsiniz.
Ayrıca turistleri dolaştıran turist otobüsleri (hop on & hop off) ile şehri dolaşabilirsiniz. Bunlar Orchard Road, Bugis Junction, Suntec City, Boat Quay, Chinatown, Little India ve Singapure Botanic Garden arasında düzenli aralıklarla 9.00 - 18.00 saatleri arasında dolaşır. Otobüs biletleri araçta veya bazı otellerde satılır.
Orchard caddesi (Orchard Road)
1830’larda üzerinde bulunan orkide ağaçlarından adını almış olan bu cadde, Singapur’daki en önemli alışveriş bölgelerindendir. Dev oteller, farklı mimarileriyle çok katlı alışveriş merkezleri, lüks mağazalar, kafe ve restoranlar yan yana sıralanmıştır. Büyük alışveriş merkezlerinin bazıları kırmızı, yeşil ve mavi renkli Çin mimari tarzında çatıları, bazıları heykelleri ve bahçe süslemeleriyle göz alıcıdır.
Yılbaşı süslemeleri ile meşhur olan cadde, cıvıl cıvıl alışveriş yapan insanlarla doludur.

Caddede yer alan Singapur Ulusal Müzesi’ni, Singapur Sanat Müzesi’ni ve bazı fotoğraf sergilerini ziyaret edebilirsiniz. İlk olarak yan yana sıralanan Büyük plazaların ardından, elektronik eşyadan giyimde lüks markalara kadar aklınıza gelebilecek her şeyi bulabileceksiniz.
Singapur’un nemli ve sıcak havasında yürümeniz zor olacağından burayı akşam saatlerinde gezmeniz daha iyi olacaktır. Bu saatlerde cadde, parlak ışıklar altında daha güzel görünür. Minyatür masal kahramanları, ışıklandırmalar; insanı hayrete düşürecek kadar güzeldir.
Ulusal Orkide Bahçesi

Cluny Road’da yer alan bu geniş bahçede çok çeşitli orkideler görmeniz mümkün. Orkide, Singapur’un sembolü hâline gelmiş durumdadır. Birbirinden güzel çiçek düzenlemelerini göreceğiniz Botanik Bahçesi’nin içindeki bu cennet, dünyanın en büyük orkide bahçesidir.
Raffles Place
Singapur nehrinin güney ağzında yer alan bu alanda, şehrin en uzun binaları ve mihenk taşı mekânları yer alıyor. 280 metrekarelik üç önemli bina olarak, Republic Plaza, UOB Plaza ve UOP Center’ı sayabiliriz.
Bu dev çelik binaların yan tarafında, North Bridge Road üzerinde, koloni dönemi mimari tarzı ile yapılmış, birbirine şık bahçelerle bağlanan ve iç içe geçmiş yapı topluluğundan oluşan Raffles Otel yer alır. İçini rahatlıkla gezebileceğiniz otelde şık döşenmiş çok sayıda restoran, kafe, bar ve mağazalar bulunur. Bunlardan özellikle Long Bar, Singapore Sling adını taşıyan kokteyli ve bara gelenlerin yedikleri çerezlerin kabuklarını yere atmaları geleneği ile ünlüdür. Bu nedenle barın zemini çerez kabukları ile doludur. Otelin en üst katında ise bir müze bulunur. Raffles City’nin karşısında yer alan ilginç yapı topluluğu Chijmes ise kilise ve çevresindeki evlerin düzenlenmesi ile oluşturulmuş iç içe geçmiş meydanlar, sayısız şık mağazalar, galeri ve restoranlardan oluşur.
Aslan Heykel
Raffles’ta, Singapur nehri’nin kenarında bulunan Merlion ; altı denizatı, üstü aslan şeklinde ilginç bir heykeldir. 60 metre uzunluğundaki bu heykel, nehrin kuzey kısmında bulunur. Merlion, Singapore Turizm Board tarafından 1964 yılında şehrin simgesi olarak belirlenmiştir.
Yarı aslan yarı balık olan bu simgenin, Aslan bölümü Singa Pura – Aslan Şehir’i, balık bölümü Temasek- Deniz Şehri’ni temsil etmektedir. 8.6 m yüksekliğinde, 70 ton ağırlığında olan fıskiyenin bulunduğu alandan karşı tarafa doğru baktığınızda, önde ilginç yapı tarzı ile Esplanada Kültür Merkezi, arkada Marina Square tüm ihtişamı ile gözlerinizin önüne serilir. Fıskiyenin sağ tarafında da körfezin her iki tarafını birbirine bağlayan uzun köprü Benjamin Sheares Bridge yer alır.
Bir not: Körfezin canlı trafiği ile özellikle yılbaşlarında yapılan havai fişek gösterileri muhteşemdir.
Sentosa adası
İngilizlerin askeri üs olarak kullandıkları bölge, 1967 yılında popüler bir tatil tesisi olarak yeniden inşa edilmiş. ‘Underwater World-Sualtı Dünyası’ adlı dev tesis, Kocaman akvaryumlarda sergilenen 250 farklı tür, 2500’den fazla deniz canlısı ile Sentosa’ya hak ettiği ziyaretçiyi topluyor. Ayrıca, okyanusun derinliklerinde 83 metrelik cam tünel, dünyanın en uzun tünelidir. Adada; Kelebek Parkı, Yunus Lagünü ve bir de golf sahası bulunmaktadır.
Sentosa Adası'nın eski adı, Ölüm Adası’dır. Sentosa adasına teleferikle gidilebildiği gibi otobüsle de geçebilmeniz mümkün. Ada içinde sizi yükseklere çıkaran trenle ada turu atmanız en eğlenceli aktivitelerden biri. Harbour front’tan kalkan ücretsiz otobüslerle de Sentosa'ya ulaşmak mümkün. Ama bu durumda teleferiğin müthiş manzarasından yoksun kalıyorsunuz.
Sentosa, dünyanın en ünlü eğlence parklarındandır. Asya'nın en büyük tüp akvaryumu burada bulunur. Burada, çok çeşitli tropikal deniz canlılarının yanında köpekbalıkları, dev kaplumbağalar ve piranaları görebilirsiniz.

Ziyaretinizi saat 16.00 civarına denk getirebilirseniz yunusların şovlarını da izleyebilirsiniz. Ayrıca mumya müzesi de ilgi çekicidir. Musical Fountain ise şahane bir ışık ve ses gösterisi sunar.
Çin mahallesi (China Town)
Çin Mahallesi, Singapur’un geçmişteki durumu hakkında fikir vermektedir. 1900’lerin ilk yarısında kurulan Çin Mahallesi’nde, binaların alt katları iş yeri, üst katları ise ev olarak düzenlenmiş. Tapınakları, heykelleri, meydanları ve küçük müzesiyle görülmeye değer. Singapur’un en eski Hint tapınağı sayılan Sri Mariamman da Çin Mahallesi’nde bulunur.
Arap Mahallesi
İslam’ın ve Arap kültürünün etkisini görebileceğiniz ilginç bir yerdir. Bu bölgedeki 5000 kişilik Sultan Cami, Singapur’un en büyük camisidir. Çeşit çeşit dükkânları, otantik kıyafetleri ve leziz yemek çeşitleriyle Arap Mahallesi görülmeye değer bir yerdir.
Botanik Bahçeler ve Gece Safarisi
Adanın kuzeyinde bulunan bu parktaki birinci sınıf hayvanat bahçesinde yaklaşık 3600 çeşit hayvan bulunuyor. Beyaz gergedan, kutup ayısı hatta beyaz Bengal kaplanı görmeniz mümkündür.. 28 hektarlık yağmur ormanlarında göreceğiniz bitki ve hayvanlar sizde ömrünüz boyunca unutamayacağınız hatıralar bırakacaktır.
Hayvanat bahçesinden ayrı olarak tasarlanan gece safarisi, 40 hektarlık orman arazisinden oluşuyor. 120 farklı hayvan türü görebileceğiniz bu safaride kaplanları, aslanları, leoparları, filleri, timsahları vs. görebilirsiniz. 45 dakika süren bu maceranın meraklıları çok olduğundan erken gitmenizde fayda var.
Adres: 80 Mandai Lake Rd.
Web: www.zoo.com.sg
Tel: (65) 6269 3411
Malay mahallesi (Maley Town)
Ülkenin yemekleri, ibadetleri vs kültürleri hakkında bilgi edinebileceğiniz, keyifli mahallelerden biri.
Hint Mahallesi (Little India)
Capcanlı renkleri ve ilginç yemekleri ile apayrı bir dünya gibidir. Burada kendinizi Hindistan’ın bir caddesindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Bu mahallede rengârenk ipek sari’lerin satıldığı dükkânlar, lezzetli Hint yemekleri, etnik takılar, küçük Hint tapınakları görebilirsiniz.
Clarke Quay
Singapur nehrinin iki yakasından biri olan Clarke Quay’de sıralanmış lokantalarda, canlı müzik, özel içkiler ve dondurmacılarla keyif yapabilirsiniz. Clarke Quay, Çinli tüccarların depo evlerinin günümüzde restoran, bar, kafe ve eğlence merkezi hâline getirilmesi ile oluşturulmuş, gece hoş vakit geçirebileceğiniz küçük, şirin bir yerdir.
Adres: 118
Tel: (65) 845 32 68
Web: www.museemafortin.org
Asian Civilisations Museum (Asya Medeniyetleri Müzesi)
1865’te yapılmış olan bu bina, Asya kültürleri ve uygarlıkları temalı on galeriye sahiptir. Burada Güneydoğu Asya, Çin, Hindistan ve Sri Lanka kültürlerini daha yakından tanıma imkânı bulabilirsiniz. Müzenin giriş katında Singapur’la ilgili her türlü kitap ve kartpostalın satıldığı bir mağaza bulunur. Ulusal miras konusunda bu müze kesinlikle Singapur’un incisidir.
3 katlı müzede girişten itibaren duvarlara, yere ve perdeye projeksiyondan yansıtılan görüntüler ile karşılaşıyorsunuz. Galerilere girdiğinizde 18. yy bronz Buda büstü gözlerinizi kamaştıracak. Etnik heykeller, geleneksel kıyafetler, porselenler bulabileceksiniz. Müzede, Batı, Doğu, Güney, Güneydoğu Asya’dan getirilen 1600 parça eşya sergilenmektedir.
Müzenin karşı tarafında ise beyaz kuleli 1862 yılında yapılmış Victoria Theatre ve 1905 yılında yapılmış Victoria Concert Hall yer alır. Bu binada Singapur Senfoni Orkestrası düzenli olarak konserler vermektedir. Tiyatronun bulunduğu Parliament Lane üzerinde Eski Parlamento Binası (Old Parliament House) bulunur. 1826-1827 yılları arasında zengin bir tüccarın konutu olarak yapılan bu bina, daha sonra yüksek mahkeme ve sömürge meclisi olarak kullanılmış, 1962 yılında da Singapur Parlamentosu olmuştur.
Adres: 1 Empress Pl. Raffles Place
Tel: (65) 6332 7798
Fort Canning Park
Eskiden Singapur’da hüküm süren Majapahit İmparatorluğu’nun son imparatoru Sultan İskender Şah’ın türbesi bu parkta bulunmaktadır. O zamanlarda bu tepenin adı Yasak Tepe (Bukit Larangan) olarak biliniyordu. Şimdi ise burası nemli sıcak şehir sokaklarından sonra ferah, serinletici hâliyle ziyaretçilerini bekliyor. İki büyük gotik kapı Hıristiyan Mezarlığı’na açılıyor. Parkta, botanik bahçesi ve baharat bahçeleri bulunuyor. Ağaçlara hangi baharat ağacı oldukları etiketlerle belirtilmiş. Çeşitli baharatların tadına bakmanız mümkün.
Parkın içinde, Raffles’ın evini, onun kurduğu ilk botanik parkı, ilk Hıristiyan mezarlığını, II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Britanya sığınaklarını, iki gotik kapıyı, ASEAN (Association of Southeast Asian Nations - Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği) ülkelerinin her birini simgeleyen modern heykel parkını (ASEAN Sculpture Park) görebilirsiniz.
Burada Majapahit İmparatorluğu döneminden kalan bir çatı göreceksiniz. Singapur’un en büyük yer altı askeri operasyonu burada gerçekleştirilmiş. Bu yerleşim yeri 26 oda ve tünellerden oluşuyor. İleri teknoloji holografik görüntülerle 1942’de Singapur’un düşüşü gösteriliyor. Duvarlarda hâlen Japonların mors alfabesi ile yazdıkları mesajlar görülebiliyor.
Adres: Dhoby Ghaut
Tel: (65) 6333 0510
Singapur Sanat Müzesi (Art Museum)
Raffles Oteli’nin 2 blok batısında bulunan ve sadece çağdaş sanat eserlerini içeren Musée d’Art Contempoain de Montréal; kalıcı sergisinde, şu anda çoğunluğu hâlen hayatta olan binlerce sanatçının binlerce eserini barındırır.
Adres: 71 Bras Basah Rd.
Metro durağı: City hall veya Dhoby Ghaut
Tel: (65) 6332 3222
Web: www.nhb.gov.sg/sam

ASYA: Osaka - Ne Yenir?

Osaka, kuidaore deyimiyle ünlüdür. Kuidaore, “bayılana kadar ye” anlamına gelmektedir. Bu deyim, Osakalıların yemek yemeğe olan sevgilerini göstermektedir. Uzak Doğu’nun en zengin ve popüler mutfaklarından birine sahip olan şehrin her noktasında; Japon, Batı, Asya, etnik ve daha birçok farklı mutfaktan lezzetlerin bulunduğu kaliteli restoranlar bulabilirsiniz.
Japonya’nın gurme başkenti olarak bilinen Osaka’da, tatlıların ayrı bir önemi vardır. Tatlılar hazırlanırken lezzetleri kadar görünümlerine de önem verilmektedir. Biblo ya da oyuncağa benzeyen küçük pastalar ve kurabiyeler, sanat eserlerini andırmaktadır.

Osakalılar; en iyi malzemeleri kullanarak, en iyi bıçakları ve tavaları üreterek, en yetenekli şef aşçılar ile en kaliteli Japon yemeklerini hazırlamaktadır. Düşük kalorili, yüksek besin değerli ve bağımlılık yapacak derecede lezzetli yiyecekleri mutlaka denemelisiniz.
Okonomiyaki

Okonomiyaki, genellikle “Japon pastası” ya da “Japon pizzası” olarak bilinmektedir. Yuvarlak bir hamurun üzerine birçok malzeme eklenerek yapılmaktadır. Bu malzemeler; karides, tarçın, ahtapot, pırasa, yeşil soğan ve çeşitli sebzelerdir. Okonomiyakinin anlamı “nasıl istersen” yani; “istediğin şekilde pişirildi” anlamında kullanılmaktadır. Okonomiyakinin çok çeşitli pişirme yöntemi bulunmaktadır ve misafirin arzu ettiği malzemeler katılarak hazırlanır.
Takoyaki

Takoyaki, kelime anlamı olarak “kızarmış ahtapot” anlamına gelmektedir. Takoyakinin malzemeleri aşağı yukarı okonomiyaki ile aynı şekildedir. Yemeğin ana malzemesi tereyağı ve küp şeklinde kesilmiş ahtapottur. Pinpon topu büyüklüğünde köfteler yapılır ve özel hazırlanmış bakır kaplarda pişirilir. Son olarak üzerine mayonez, aonori ve katsuobushi konulur.
Osaka’da Takoyaki aile yemeği olarak görülmekteyken, Japonya’da atıştırmalık yiyecek olarak algılanmaktadır. Osaka’da bu yemek, tekne gezilerinde dahi bulunabilmektedir.
Udon Noodles

Udon, tüm Japonya’da severek yenilen buğday eriştesidir. Genellikle sıcak olarak çorba içerisinde servis edilmektedir. Üzerine çok çeşitli soslar konularak lezzeti zenginleştirilebilmektedir. Örneğin tempura ve onigiri (pirinç köfteleri) gibi.
Dotombori
Minami Bölgesi’nin sembolü olan Dotombori, Kuidore yemek kültürünün beşiği olan bir yerdir. Düzinelerce restoran ve bar, Dotomborigawa Nehri boyunca yer almaktadır. Nehrin kuzey kısmında eskiden geyşaların hizmet verdiği restoranlar bulunmaktadır. Osaka’nın en mükemmel lezzetlerini en uygun fiyata burada bulabilirsiniz.

Dotombori’nin arka sokaklarının atmosferi, eski Osaka’yı gösteren yerlerdir. Dotombori’nin dar ve uzun sokakları, çeşitli desen ve renklerdeki resim ve şekillerle süslenmiştir. Sokak duvarlarında gördüğünüz renklerin senfonisi, sizi kendine hayran bırakacaktır

ASYA: Makao - Ne Yenir?

Makao; kaliteli restoranları ve otantik barları ile ünlü bir şehirdir. Bunların yanı sıra şehrin uluslararası olarak ünlenmesini sağlayan sebep, Portekiz ve Makao mutfaklarının her ikisini de bünyesinde barındırmasıdır.
Geçmişte Portekiz sömürgesi olması sebebiyle Portekiz mutfağı, Makao’nun en favori mutfaklarından biri hâline gelmiştir. Şehrin içerisinde birçok restoran; orijinal Portekiz mutfağına ait yemekleri servis ettiğini iddia etse de, gerçek Portekiz mutfağına ait en lezzetli yemekler, yarımada bölgesinin güneybatı kanadı üzerinde yer alan ultra lüks restoranlarda tadılabilir.
Makao restoran popülâsyonunun en yoğun olduğu yer yarımada bölgesidir. Bu bölge ve çevresinde her bütçeye uygun farklı kalite standartlarına sahip birçok restoran bulunmaktadır. Şehrin en ünlü ve lüks restoranları Taipa Adası üzerinde yer almaktadır. Coloane Adası üzerinde de birçok yerel restorana rastlanmaktadır
Temel yemekler…
Makao restoranlarında servis edilen en ünlü Portekiz yemeklerinden biri; pato de cabidela adı verilen kanlı ördek yemeğidir. Ördek eti, kan ve çeşitli baharatlarla pişirilen yahninin pilav eşliğinde servis edilmesinden oluşanbu yemek; iyi bir aşçı tarafından pişirildiği takdirde, gastronomik bir şölene dönüşebilmektedir.

Bir diğer ünlü Portekiz yemeği; tuzlu morina balığı yemeğidir. Baharatlar eşliğinde marine edilerek pişirilen morina balığının yanında mevsim sebzeleri ve patatesle birlikte servis edilmesinden oluşan, orijinal adıyla bacalhau denilen bu yemek şehrin en ünlü deniz ürünü spesiyallerinden biridir.

Ünlü bir Portekiz yemeği olan caldo verde; ince kıyılmış lahana, koyu kırmızı renge sahip acılı chourico sosisi ve patatesten oluşan lezzetli ve doyurucu bir çorbadır.
Feiojada adı verilen barbunya yemeği ise Makao’da en sık tüketilen temel Portekiz yemeklerinden biridir.
Soslu Portekiz tavuğu anlamına gelen galinha à Portuguesa; Hindistan cevizi sosu ve köri sosu eşliğinde pişirilen tavuk etlerinden oluşmaktadır. Adında Portekiz geçmesine rağmen bu yemek Makao mutfağının özgün tariflerinden biridir.
Galinha à Africana adı verilen soslu Afrika tavuğu yemeği ise; sirke, limon ve piri piri biberinin karışımından oluşan piri piri sosuyla marine edilmiş tavuk etlerinin barbeküde pişirilmesiyle elde edilmektedir.
Çin mutfağı; Makao’da oldukça popülerdir. Makao’daki sushi ve deniz ürünlerinden oluşan Çin yemeklerinin Hong Kong’dakilerden bile daha lezzetli olduğu kulaktan kulağa yayılmakta olan bir bilgidir.
Makao mutfağı; Çin ve Portekiz mutfaklarının karışımından oluşmaktadır. Makao mutfağına ait yemekler genellikle Afrika’dan ve Güney Doğu Asya’dan getirilen birçok aromatik bitki ve baharatlarla tatlandırılmaktadır.

Makao’daki birçok ultra lüks otelin bünyesinde lezzetli deniz ürünleri yemekleri sunan göz alıcı Çin restoranları bulunmaktadır. Şehirdeki diğer restoranlara oranla çok daha pahalı olan bu mekânlarda, denizkulağı spesiyali yiyebilir ya da köpekbalığı yüzgeci çorbası içebilirsiniz.
Tatlılar…

Makao mutfağının geleneksel tatlılarından biri bademli Makao kurabiyesidir. Çin stili kuru kurabiyelerin bademle tatlandırılmasıyla elde edilen bu kurabiye, Makao’dan alınabilecek en lezzetli hediyelik eşya olarak kabul edilmektedir.
Orijinal kutularında uzun bir süre bayatlamadan muhafaza edilebilen bu tatlıyı, şehrin hemen her köşesinden satın alabilmek mümkündür.

Portekizlilerden Makaolulara miras kalan en ünlü tatlı; pastéis de nata’dır. Yumurtalı bir tart çeşidi olan bu tatlının dışı ince sert bir kabuk oluşturan çıtır çıtır bir hamurla kaplıdır; içi ise yumuşak ve tatlı bir hamurdan oluşmaktadır.
Coloane Adası; Makao bölgesinin en lezzetli yumurtalı tartını ürettiği söylenen ünlü Lord Stow’un Pastanesi’ni barındırmaktadır.
Atıştırmalıklar…
Ekmek arası domuz pirzolası anlamına gelen pork chop bun; hamburgerin Makao mutfağındaki lezzet ikizidir. Taze pişirilmiş sandviç ekmeği arasına kızartılan ve baharatlarla tatlandırılan domuz budu parçalarının yerleştirilmesiyle servis edilen bu çabuk yemeği, şehrin dört bir yanında bulunan büfe ve tezgâhlardan satın alabilmek mümkündür.

Makao’nun en favori atıştırmalıkları; tezgâhlarda bardak içinde satılan Çin pilavı ve noodle çeşitleridir.
Ne içilir?
Makao’da en popüler içecek Portekiz şarabıdır. Şehrin tüm restoranlarında uygun fiyatlı ve kaliteli Portekiz şarapları bulunmaktadır. Portekiz şarapları arasında en öne çıkan tür ise; yeşil şarap olarak bilinen taze üretim beyaz şaraplardır. Özellikle bu şarap türü tuzlu Makao ve Portekiz yemeklerinin yanında oldukça keyifli bir içime sahiptir.

Şarap haricinde Makao halkının en çok tercih ettiği alkollü içkilerin başında ünlü bir Brezilya kokteyli olan caipirinha, viski ve konyak gelmektedir. Yerel üretim Makao birası da şarap kadar popüler olmasa da tercih edilebilecek bir diğer yerel alkollü içki türüdür.
Zencefilli süt ve kahve şehrin en popüler alkolsüz içeceklerindendir. Gizli bir tarife sahip zencefili süt; özel aroması ve sıcaklık derecesiyle yumuşak ve köpüksü bir dokuya sahiptir.

AVRUPA: Nice - Nasıl Eğlenilir?

Nice, tatilini açık havada geçirmeyi sevenler için tam bir cennettir. Şehirde bulunan çok sayıdaki park ve bahçelerdeki yüzyıllık ağaçların koyu gölgelerinde huzurlu, serin ve eğlenceli vakit geçirilebilir. Carpeaux Square ve Parc de Cimiez özellikle tüm gün süren keyifli piknikler ya da açık havada bohem bir kafede öğleden sonra çayı içmek için tercih edilebilecek en mükemmel yerler arasındadır.
Parc du Chateau ise Nice şehrinin ve harikulade deniz manzarasının panoramik açıdan görülebildiği bir diğer keyifli parktır. İçerisinde güneşli öğleden sonraları ferahlatan, meltem esintisi yaratan yapay bir şelale, çocuklar için büyük bir oyun alanı ve ipten labirentler bulunmaktadır.

Gündüz eğlenceli vakit geçirilebilecek diğer mekânlar arasında; bin bir çeşit meyve ağacıyla dolu Monastery Garden ve binlerce nadir bulunan egzotik kelebeğin bulunduğu The Butterfly Jungle bulunmaktadır.
Nice’te gündüz deniz, güneş ve doğanın tadını çıkarıp, akşam doğal, sağlıklı ve bir o kadar da leziz yemeklerle doyduktan sonra; şehrin ziyaretçilerine vadettiği sayısız kültür sanat aktivitelerine katılabilir ya da sabahın ilk ışıklarına kadar durmak bilmeyen, coşkulu bir eğlencenin yaşandığı kulüp ve barlara giderek partilere katılabilirsiniz.
Müzik

Opera de Nice

Opera tutkunu olmayanlar için dahi Nice Opera binası görülmeye değer masalsı bir yapıdır. 1776 yılında henüz Nice Savoy İmparatorluğu’na bağlıyken şehrin ileri gelen zenginlerinden Alli-Maccarani ailesinin imparatordan izin alarak eski malikânelerini tiyatro binasına dönüştürmek istemeleriyle yolculuğuna başlayan Opera de Nice binası, 1826 yılında şehir meclisi tarafından Alli-Maccarani ailesinden satın alınmıştır.
Bugünkü mimari stiline tam olarak kavuşabilmek için sayısız ekleme ve yenilemelerden geçen görkemli bina, en sonunda 1902 yılında bugünkü ismini alarak resmi olarak faaliyete geçmiştir.1993 yılında tarihi anıt mertebesine yükseltilmiş olan Opera de Nice, her yıl ekim – haziran ayları arası çeşitli konçerto, opera, bale ve dans gösterilerine ev sahipliği yapmaktadır.
Adres: 4 & 6 Rue Saint François De Paule 06300
Tel: (+33) 04 92 17 40 00
Web: www.opera-nice.org
Nikaia Palace
Nice’in en büyük ve en modern konser salonlarından birine sahip Nikaia Palace, şehre gelen ünlü sanatçıların performanslarını sergilemek için tercih ettikleri bir numaralı mekân konumundadır. Bugüne değin Rolling Stones, Sting, Bob Dylan, The Cranberries, Lara Fabian, Elton John gibi birçok dünya starına ev sahipliği yapmış olan mekânda ayrıca oldukça büyük bir bar da bulunmaktadır. Adres: 163, Route de Grenoble 06200
Tel: (+33) 04 92 29 31 29
Web: www.nikaia.fr

Tiyatro
Eski Nice ve Nice olarak 2 bölüme ayrılmış şehrin doğasına ayak uyduran Fransız tiyatrosu performanslarını, şehrin geleneksel yönünü simgeleyen barok stili mimarileriyle göze çarpan klasik tiyatro binalarında olduğu kadar, şehrin içerisine yayılan çok sayıdaki kafe tiyatrolarında da sergilemektedir.
Fransa’nın katılım oranı en yüksek tiyatrolarından biri olan Theatre National de Nice’te sergilenen yüksek performanslı tiyatro oyunları, unutulmaz birer anı olarak akıllarda kalarak ölümsüzleşmektedir.
Theatre National de Nice
Adres: Promenade des Arts
Tel: (+33) 04 93 13 90 90
Web: www.theatredenice.org
Theatre de la Cite
Adres: 3, Rue Paganini, 06000
Tel: (+33) 04 93 16 82 69
Web: www.theatredelacite.fr
Spor Aktiviteleri

Akdenizin güneşi ve birinci sınıf olanaklarla dolu Nice sahilleri birleşince; yüzme, dalış, tekne gezintisi, balık tutma, rüzgâr sörfü, su kayağı gibi aktiviteler en eğlenceli zaman geçirme yöntemleri hâline gelmektedirler.

Bunlar haricinde tenis, golf, at binme, kayak, bisiklet, yürüyüş ve bir çeşit top oyunu olan geleneksel petanque oyunu gibi aktiviteler de yapılabilecek diğer spor aktiviteleri arasında yer almaktadır.
Gece hayatı
Fransa’nın sofistike eğlence anlayışını Akdeniz’in sıcakkanlılığıyla birleştiren Nice şehrinde gece hayatı birçok farklı seçeneği barındırmaktadır. Spontane düzenlenen plaj partileri, lüks kulüpler, canlı müzik dinleme olanağı sunan barlar ve felsefe, müzik ve kabarenin bir karışımı olan frankofon temalı gösterilerin düzenlendiği publar Nice gece hayatının tadının çıkarılabileceği alternatiflerden bazılarıdır. Cours Saleya, popüler kulüp ve barlarıyla öne çıkan bir semttir.
Bu alternatiflerin yanı sıra 19. yüzyıldan beri Fransız Rivierası’nın bir parçası hâline gelen kumarhaneler de adrenalini yüksek bir gece geçirmek isteyenlere ev sahipliği yapmaktadır. En ünlü kumarhaneler Monte Carlo’da bulunmasına karşın, Nice içerisinde dünya standartlarında, barok mimarisi ile göz kamaştıran 1930 yılından beri varlığını sürdürebilmiş, lüks kumarhane Palais de la Mediterranee ve alternatif olarak da Casino de Nice–Ruhl bulunmaktadır.
Festivaller
Güney Fransa’nın incisi Nice, yıl boyunca sanat ve kültüre yönelik çok sayıda festival ve kutlamaya ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin doğası gereği insanın kanını kaynatan yüksek Akdeniz enerjisi, festivallerde tüm canlılığı ve ihtişamıyla kendini göstermektedir.
Carnaval De Nice


Her yıl şubat ayının ortalarına doğru gerçekleştirilmekte olan bu renkli festival boyunca kış ayının uyuşukluğunu atmak ve Fransız Rivierası’nın canlılığına kapılarak eğlenceli vakit geçirmek mümkündür.
Teması her yıl değişen Nice Karnavalı, 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm o yılki temayı içeren renkli dev figürlerin karnaval geçidinden; ikinci bölüm % 90’ı Nice’te yerel olarak yetiştirilen güzellikleri dillere destan çiçeklerin sergilendiği ve katılımcılara dağıtıldığı çiçek geçidinden ve üçüncü bölüm ise renkli figürlerle birlikte gerçekleştirilen ışık gösterilerinden oluşmaktadır.
Nice Caz Festivali
1948 yılından itibaren her yıl temmuz ayı içerisinde gerçekleştirilmekte olan Nice Caz Festivali, Avrupa’nın en eski ve en prestijli müzik festivallerinden biri olarak görülmektedir.
Nice’in elit semtlerinden Jardins de Cimiez içerisinde yer alan Roma döneminden kalma eski bir amfi tiyatro içersinde gerçekleştirilen caz festivali, ilk kez Luis Armstrong ve grubu All Stars’ın katılımıyla başlamış ve günümüze kadar Lionel Hampton, Dizzy Gillespie, Ray Charles, Ella Fitzgerald, Helen Humes, Herbie Hancock, ve Miles Davis gibi usta sanatçılara ev sahipliği yapmıştır.
La Castellada
Her yıl temmuz – ağustos ayları arasında Colline du Château’da (Colline Şatosu’nda) gerçekleştirilen Castellada Festivali, yaz mevsiminin gelişinin barok ve orta çağ müziği konserleri ve kukla gösterileri eşliğinde kutlanmasıyla gerçekleştirilmektedir.
Festivale katılan ziyaretçiler, orta çağ kostümleri giyen aktör ve aktrislerle beraber sarayın bahçelerinde gezinebilmekte ve bu esnada onlardan tiyatral bir biçimde Nice’in tarihi hakkında bilgi edinebilmektedirler.
Nice Christmas Village (Nice Yılbaşı Köyü Fuarı)
Her yıl aralık – ocak ayları arasında Place Massena, büyülü bir yılbaşı fuarına ev sahipliği yapmaktadır. Geleneksel küçük, süslü, köy tipi yılbaşı evlerinden oluşan fuarda büyülü bir atmosferin yanı sıra; birçok el yapımı hediyelik eşya, geleneksel Noel Baba figürleri ve Nice’e özgü yerel üretim lavanta, bal, zeytin, zeytinyağı gibi ürünler sergilenerek satışa sunulmaktadır.
Ayrıca fuar alanı içerisinde halka açık bir kay kay pisti, büyük bir atlıkarınca ve zıplama kalesi gibi eğlenceye yönelik aktivite alanları da bulunmaktadır.