Thursday, September 2, 2010

AVRUPA: Nice - Ne Yenir

Ne Yenir?

 
Güney Fransa’nın güneşli atmosferini denizle harmanlayarak mutfağına yansıtan, hemen her çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği Nice’te, doğal olarak deniz ürünleri de oldukça taze ve boldur. Nice mutfağının özü; domates, sarımsak, soğan, taze otlar ve zeytinyağı gibi taze, leziz ve renkli ürünler üzerine kurulmuştur. Yaz ayları boyunca en gözde yiyecek olan salatalar ve sahiller yöresinin en önemli ürünlerinden biri olan balık, Nice mutfağının 2 ana öğesini oluşturur.

Balık…
Nice’te, sardalya yerel olarak en çok avlanan balıktır ve yaygın olarak kızartılmış şekilde servis edilmektedir. Kılçıklarından ayrılıp, fileto hâlinde kızartılan ve limon kabuğu içerisinde sunulan sardalyaya ise beignets de sardine denilmektedir.
Büyük balıklardan kalan parçaların safran ve domatesle ağır ateşte kaynatılıp daha sonra püre hâline getirilip süzülmesiyle hazırlanan Soupe de poissons çorbası; üzeri sarımsak ve eritilmiş peynir kaplı tost ekmeğine pembe sarımsaklı bir mayonez olan rouille sürülmesi ile birlikte sunulmaktadır.
Nice mutfağının denenmesi gereken balık yemekleri arasında; balık ve sebzelerin aynı tabakta buluşarak iştah açıcı ve sağlıklı bir yemek hâline dönüştüğü, kaynatılmış morina balığı, patates, yeşil fasulye ve sarımsaklı mayonezden oluşan Grand aioli yemeği bulunmaktadır.


Kuşkusuz Nice’in en meşhur yemeklerinden biri Salade Niçoise (Nice salatası)’dır. Üzerine zeytinyağı ve sirke gezdirilerek hazırlanan bu salata, temel olarak domates, hamsi ve siyah zeytinden oluşmaktadır. İsteğe bağlı olarak salataya eklenebilen ekstra malzemeler arasında; katı yumurta, salatalık, tatlı biber, fasulye, turp, enginar, soğan ve ton balığı bulunmaktadır.
Hamsi filetosunun kapari, yeşilbiber, kırmızı pancar, pirinç, pişmiş balık dilimleri ve sirke sosuyla birlikte hazırlanmasıyla elde edilen Salade antiboise, Nice mutfağının bir diğer popüler deniz ürünleri salatasıdır.


Güney Fransa’nın en ünlü balık çorbası bouillabaisse’dir. Kırlangıç, mıgri balığı ve iskorpit başta olmak üzere, birkaç farklı balık çeşidinin, soğan, domates, safran, patates, midye ve pırasa ile ağır ağır kaynatılmasıyla elde edilen bu değerli çorba, 24 saat öncesinden sipariş verilmelidir.


Kentin diğer deniz ürünleri içeren meşhur yemekleri arasında Loup de mer denilen sebzeli levrek, Langouste denilen dikenli ıstakoz ve Moules a la mariniere denilen beyaz şarapla marine edilerek hazırlanan midyeler yer almaktadır. Et ve tavuk…
Aromalı şaraplarla tatlandırılan mantar sosu eşliğinde hazırlanan, yanında taze hazırlanmış eriştelerle birlikte sunulan, geleneksel bir et yahnisi olan daube de boeuf, Nice’e özel oldukça leziz bir yahnidir. Bu tarifle neredeyse aynı şekilde hazırlanan Estouffade adındaki et yahnisinin sosunda ise siyah zeytin de kullanılmaktadır.
Nice mutfağında tavuk; çoğunlukla yeşillikler eşliğinde, şişe geçirilerek poulet roti aux herbes ismiyle sunulmaktadır. Poulet niçois ismindeki yemek ise domates, zeytin, yeşillikler ve beyaz şarap sosuyla hazırlanan bir tavuk yahnisidir.

Makarna ve sebzeler…
Nice’te İtalyan mutfağının etkisi oldukça güçlüdür. Sahildeki restoranlarda, özgün bir lezzete sahip İtalyan makarnaları yemek mümkündür.


Güney Fransa civarında; içerisine parmesan peyniri, sarımsak ve fesleğen katılarak elde edilen bir çeşit baharat ezmesine pistou baharatı denilmektedir. Sebzeli makarna çorbası olan Pistou, adını içerisine katılan bu baharattan almaktadır.
Tourte de blettes; hamur işi severlerle, sebze severleri ortak bir noktada buluşturabilecek, çam fıstığı, kuru üzüm, sarımsak ve pazıdan zaman zaman da pazı yerine kabaktan yapılan oldukça lezzetli bir sebzeli turtadır.
İçi ekmek kırıntıları, pirinç, sarımsak, yeşillik otlar, kıyma ve rendelenmiş peynirle doldurularak pişirilen yaz sebzeleriyle hazırlanan tians adındaki güveç de mutlaka denenmesi gereken, sağlıklı ve bir o kadar lezzetli yemekler arasında yer almaktadır.

Peynir ve tatlılar…


Nice bölgesi, koyun ve keçi sütünden yapılan birçok çeşit peynire ev sahipliği yapmaktadır. Mutlaka tadılması gereken dünyaca ünlü peynir çeşitleri arasında tomme de sospel, tomme de chevre de montagne, brousse de la vesubie ve poivre d’ane bulunmaktadır.


Taze meyve diyarı Nice’te; serinletici, taze meyveli dondurmalar, meyveli turta ve çörekler yazın sıkça tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Özellikle Nice Festivali zamanında bolca yapılan, şehre özgü, üzeri pudra şekeri kaplı, portakal aromalı kızartılmış büyük lokmalara ganses denilmektedir. Görünüş ve içerik bakımından Alman pastasını andıran bir diğer meşhur Nice mutfağı tatlısı ise, içi bol kremalı ve üzeri şeker kaplı kek tarte tropezienne’dir.

Atıştırmalıklar…


Nice’te kafelerin çoğunda, büyük Fransız ekmeklerinin arasına konulan salam, peynir ve diğer bilinen
sandviç malzemelerinden oluşan pate adı verilen sandviçleri günün her saati bulmak mümkündür.


Şehrin gözde yerel yiyeceklerinden olan pan bagnat: büyük Fransız somun ekmekleri içerisine konulan domates, çok pişmiş yumurta, hamsi, zeytin, dilimlenmiş soğan ve zeytinyağından oluşan dev bir sandviçtir.


Hafif bir atıştırmalık olarak sayılan croque monsieur ise, ince dilim tost ekmeklerinden oluşan, salamlı peynirli bir tost çeşididir.

Ne içilir?


Nice, sınırları içerisinde yer alan Bellet bağlarında üretilen lezzetli, yüksek kalitedeki şaraplarıyla ünlü bir kenttir. Yerel Güney Fransa şarapları, tat ve renkleriyle ve Fransız mutfağına uyum sağlayan bir hafifliğe sahiptirler. Bölgede üretilen, iyi soğutularak sunulan Roze şarabı gurmelerin zevkine hitap edecek seçkinliktedir. Deniz ürünleriyle iyi giden beyaz şarap ve hemen her yemeğe uyum sağlayan kırmızı şarap da sıklıkla tercih edilen diğer içecek alternatiflerini oluşturmaktadır.
Deniz kıyısında en çok tercih edilen aperatif içkilerden biri ise, su katıldığında beyazlaşan, altın renkli anasonlu içki pastis’dir. Pastis’e bir parça nar likörü katılarak ikram edildiğinde ise bu içeceğe tomate adı verilmektedir. Nice şehrine özgü bir diğer içecek ise Frenk üzümü likörlü ile beyaz şarabın karıştırılmasıyla elde edilen kir adlı içecektir.

AVRUPA: Nice - Nereler Gezilir

 Nereler Gezilir?

Nice tüm dünya turistlerince tercih edilen çekici bir tatil mekânıdır. Bunun yanı sıra bilinmeyen bir diğer yönü ise, Nice’in aslında bilimsel, teknolojik ve endüstriyel araştırmalar konusunda bir merkez konumunda olduğudur. Şehrin hemen dışında kurulmuş olan Acropolis ve Sophia Antipolis merkezleri bilim adamları ve araştırmacılar için oldukça popüler bir buluşma noktasıdır.
Nice şehri hem yalın hem de anlık göze çarpan enstantaneleriyle bir o kadar göz alıcıdır. Şehrin dört bir yanında göze çarpan mükemmel mimari, resimlerden fırlamış gibi duran kafeler, yumuşak Akdeniz iklimi ve berrak turkuaz denizi şehrin büyüsünü oluşturan etmenlerden bazılarıdır. Nisanekim ayları arası Nice’in en yoğun olduğu tatil sezonudur.


Nice plajları taşlık plajlardır ve ancak şezlonglarla güneşlenmek mümkün olabilmektedir. Bu ayrıntının sizi hayal kırıklığına uğratmasına izin vermemeli ve otelinizin önünde kolaylıkla bulabileceğiniz şezlongları plaja giderken almayı unutmamalısınız.
Nice, çoğu batı ülkelerine göre çok daha güvenli bir şehirdir ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
  • Cote d’Azur bölgesinin tamamı için ciddi bir problem hâline gelen yankesicilere mutlaka dikkat edilmelidir. Özellikle otobüs, tren ve turistlerin yoğun olduğu kalabalık mekânlarda cüzdan çalınması ve restoranlarda sandalyenin arkasından çanta çalınması gibi durumlar Nice’te sıklıkla yaşanmaktadır.
  • Eğer yüzmeye yalnız gidecekseniz yanınıza çalınmasından korkacağınız hiçbir şey almayın. Nice plajlarında kapkaççılık maalesef oldukça sık görülen bir durumdur.
  • Trafik esnasında kapıyı açarak arabadan yolcuların değerli eşyalarını çalmak da son yıllarda artan, turistlerin dikkat etmesi gereken bir diğer can sıkıcı durumdur. Seyir esnasında arabanın kapılarını kilitlemek ve değerli eşyaları açık bir şekilde göz önünde bulundurmamak bu konuda alınabilecek önlemler arasında yer almaktadır.
  • Kiralık araba anahtarlarını muhafaza etmek konusuna özellikle çok dikkat edilmelidir. Son yıllarda kiraladıkları ev ya da otel odasının soyulması ve özellikle araba anahtarlarının çalınması durumunda kalan birçok kişinin, araba kiralama firmalarının kuralları gereğince 15.000 – 25.000 Euro arası bir para ödeyip, çalınan arabayı yenilemek durumunda kaldıkları belirtilmektedir.
  • Les Moulins ve L’Ariane gibi Nice’in varoş mahallesi sayılan yerlerde sabah çok erken ya da gece geç saatlerde bulunmak güvenli değildir.
Vieux Nice (Eski Nice)


Barok mimarisi, ipe asılmış çamaşırları, el sanatları atölyeleri, dar sokaklara yan yana dizilmiş küçük dükkânları ve yemek tezgâhlarından yayılan nefis kokularıyla samimi ve nostaljik bir atmosfere sahip Eski Nice, fotoğraf tutkunlarının enteresan kareler yakalayabileceği yaşayan ve renkli bir semttir.
Adeta bir kilise cenneti olan Eski Nice’te barok mimarinin en ünlü ve göz alıcı eserlerinden biri olan Chapelle de la Misericorde mutlaka ziyaret edilmesi gereken etkileyici bir şapeldir.
Ayrıca dünyanın en ünlü çiçek pazarını ve renkli antika pazarlarını içeren Cours Saleya, gösterişli mimarisi ve etkileyici performanslarıyla ünlü opera binası Opera de Nice, her ne kadar büyük bir bölümü yıkılmış olsa da hâlâ ortaçağ havasını yakalatan ve nefes kesici Nice manzaraları sunan Colline du Chateau (Kale tepesi) de ziyaret edilmesi gereken diğer mekânlar arasında yer almaktadır.

Promenade des Anglais


Havaalanından Kale Tepesi’ne (Colline du Chateau) kadar bir uçtan diğer bir uca Nice’in Akdeniz sahili boyunca uzanan ünlü gezinti yolu Pormenade des Anglais, palmiye ağaçları ve çiçek bahçeleriyle süslenmiştir.

Melekler Koyu’nu (la Baie des Anges) içeren muhteşem deniz manzarası eşliğinde uzun yürüyüşler yapmayı sevenler için eşsiz bir gezinti yeri olan ve kısaca Prom denilen bu yol üzerinde, belle epoque mimari tarzının en iyi örneklerini oluşturan otel ve villalar, göz alıcı butikler, her an bir etkinliğe sahne olabilen güzellikleri dillere destan parklar, yiyecek ve içecek satan açık hava tezgâhları bulunmaktadır.

Musee Matisse
Ünlü sanatçı Matisse’nin eserlerinin ve günlük kullanım eşyalarının sergilendiği ve hayatından kesitlerin sunulduğu bu müze, şirin kıpkırmızı bir villa içerisinde yer almaktadır.
1917 - 1954 yılları arası Cimiez tepelerindeki evinde yaşamış olan ve burada ölen ünlü ressam Matisse, ölmeden önce en güzel eserlerinden oluşan büyük bir koleksiyonu çok sevdiği bir şehir olan Nice’e hediye etmiştir. Bağışlarla da giderek zenginleşen müze, ünlü ressamın 1890 yılından itibaren yaptığı tüm çalışmaların bir özeti niteliğinde oldukça ayrıntılı bir koleksiyona sahip olmuştur. Ayrıca sanatçının, daha az bilinen heykeltıraş yönünü sergileyen heykel eserlerini de müzede ziyaret etmek mümkündür.
Adres: 164, Avenue des Arenes de Cimiez
Telefon: (+33) 04 93 81 08 08
Web: www.musee-matisse-nice.org

Musee des Beaux – Arts (Modern Sanatlar Müzesi)
Güney Fransa’nın 17. yüzyıl ile 20. yüzyıl arası en iyi sanat koleksiyonlarından birini barındırmakta olan, neo-klasik mimarinin göz alıcı örneklerinden Musee des Beaux – Arts, 19. yüzyılda bir Ukrayna prensesine malikâne olarak inşa edilmiştir.
Fransız sanatının empresyonistlerden post empresyonistlere değin bir panoramasını sunan müzede Rodin heykellerine rastlamak da mümkündür.
Adres: 33, avenue des Baumettes 06000
Tel: (+33) 04 92 15 28 28
Web: www.musee-beaux-arts-nice.org

Cimiez Tepesi
Şehir merkezinin kuzeyinde yer alan Cimiez tepeleri, en gözde etkinliklere ev sahipliği yapan göz alıcı geniş bahçeleri ve mimari harikası malikâne ve villalarıyla eski aristokrasi günlerinden beri Nice’in en gözde semtlerinden biri olarak bilinmektedir.
Ünlü mimar Andre Hermant tarafından dizayn edilmiş olan, İncil temalarının heykel, cam boyama ve mozaik gibi değişik eserlerle ifadelerinden oluşan sanat eserlerinin sergilendiği Musee Message Biblique Marc Chagall ve 17. yüzyıla ait 350’den fazla fresk, sanat eseri ve tarihi kalıntıyı içeren Musee Franciscain Cimiez’de ziyaret edilebilecek mekânlar arasında yer almaktadırlar.
Musee Message Biblique Marc Chagall
Adres: Avenue Docteur Menard 06000
Tel: (+33) 04 93 53 87 20
Web: www.musee-chagall.fr
Musee Franciscain
Adres: Place du Monastere 06000
Tel: (+33) 04 93 81 00 04

Parc Floral du Phoenix ve Musee des Arts Asiatiques


1990 yılında açılmış olan Parc Floral du Phoenix, bir hazineyi andıran doğası ile Nice şehrinin övünç kaynaklarından biridir. 7 hektarlık bir alan üzerine kurulu olan Parc Floral du Phoenix üzerinde dünyanın en büyük camdan evi; paha biçilemez “Diamant Vert” (yeşil elmas) bulunmaktadır.
Duvarları 7 tropik iklimi oluşturan bir yapıya sahip olan bu camdan ev içerisinde dünyanın en nadir bitkileri, ayrı iklim çeşitlerine ait olsalar da tek çatının altında yetiştirilebilmektedir.
Adeta bir doğa hazinesi olan bu dev parkın içerisinde bir hazine daha yer almaktadır: Ünlü Japon mimar Kenzo Tange tarafından dizayn edilmiş Asya Sanatları Müzesi (Musee des Arts Asiatiques), yapay bir göl üzerinde yüzer bir hâlde inşa edilmiştir. Sayısız tropik kuşa ev sahipliği yapan müzede, kabile dönemi ilk insanlarından kalan el yapımı çanak, çömlek ve savaş aletleri, çağdaş sanat eserleriyle birlikte harmanlanarak sergilenmektedir.
Her cuma gününün “Asya günü” olarak kabul edildiği müze içerisinde o günlerde Asya kültürüne yönelik adetler yaşatılmakta ve enstantaneler oluşturulmaktadır.
Musee des Arts Asiatiques
Adres: 405, Promenade des Anglais Arenas
Tel: (+33) 04 92 29 37 00
Web: www.arts-asiatiques.com
Parc Floral Phoenix
Adres: 405, Promenade des Anglais Arenas
Tel: (+33) 04 92 29 77 00

Cathedrale St. Nicholas

Göz alıcı mimarisiyle ziyaretçilerini adeta bir masal dünyasına götüren St. Nicholas Katedrali, 1912 yılında Çar II. Nikola’nın desteği ile Nice’te yaşamakta olan Rus cemaatine yönelik olarak inşa edilmiştir ve Rusya dışında yer alan en büyük Rus Ortodoks Katedrali olma özelliğine sahiptir.
Adres: Avenue Nicholas II.,06000
Tel: (+33) 04 93 96 88 02
Web: www.acor-nice.com

Monument aux Morts


Akdeniz’in masmavi sularının yanında bir kuğu gibi bembeyaz göğe doğru yükselen bu görkemli anıt, 

Birinci Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden 4000 Nice vatandaşının anısını yaşatmak için inşa edilmiştir.
Tamamı beyaz taş kullanılarak ve kabartmalar eşliğinde süslenerek inşa edilen göz alıcı anıt, Fransa’da bulunan bu tarz anıtların en büyüklerinden biri konumundadır. Anıtın ortasında yer alan küllerin bulunması gereken vazoda, hayatını kaybeden askerlerin kayıt numaraları yer almaktadır.
Adres: Place Guynemer

Musee International d'Art Naif (Uluslararası Naif Sanat Müzesi)
1973 yılında Fourny Max ve ressam eşi Francoise Adnet tarafından kurulan müze, uluslararası birçok naif sanatçının eserlerinden oluşan çok değerli dev bir naif sanat eseri koleksiyonuna sahiptir.
Eğitim görmemiş amatör ressamların eserilerine verilen isim olan naif sanat eserlerine karşı olan tutkusu Fourny Max’i Fransa’nın sayılı sanat koleksiyonerlerinden biri hâline getirmiştir.
Müzelerde genellikle rastlanılan sanat eserlerinin aksine Fourny Max, naif sanatçıların özgürce yarattığı Nuh’un gemisi, halk şarkıları, atasözleri, ağaç heykelleri gibi sanatın çok çeşitli dallarına ait öğeleri koleksiyonuna katmıştır.
Adres: Chateau Ste Helene av Val Marie
Tel: (+33) 04 93 71 78 33
Web: www.midan.org

Musee d'Art Moderne et d'Art Contemporain (Modern Sanatlar Müzesi)
1990 yılında devletin teşvikiyle kurulmuş olan Modern Sanatlar Müzesi, “yeni Avrupa realizmi” ve “Amerikan pop art” sanat yaklaşımlarından izler taşıyan eserleri barındırmaktadır.
Birbirine zıt görünen bu iki yaklaşımın suç ortaklığını ortaya çıkaran bir perspektife sahip sanat programı ile özellikle Parisli “yeni gerçekçi” akımına sahip sanatçıları öne çıkaran müzede ayrıca New Yorklu pop art sanatçılarının da ilgi çeken eserlerine rastlanılabilir.
Adres: Promenade des Arts 06364 Nice Cedex 4
Tel: (+33) 04 97 13 42 01
Web: www.mamac-nice.org

Şehrin dışında kalan yerler
Nice’te eğlenceli vakit geçirebilmenizi sağlayan çok fazla yer ve çok fazla yapılacak aktivite vardır ancak, Nice’in hemen dışında da birçok farklı alternatif sizi beklemektedir.



Eğer bir süreliğine şehirden ayrılıp doğada zaman geçirmek isterseniz; Avrupa’nın en büyük kanyonlarına sahip, Ardeche nehri boyunca yamaçların ve mağaraların yer aldığı kamp ve rafting tutkunları için bir cennet olan Ardeche’yi ziyaret edebilirsiniz.





Ayrıca turkuaz sulara sahip St Croix Gölü ve dağ manzaralı Cevennes Ulusal Parkı tavsiye edilen diğer gidilecek yerlerdir. Şayet denizi gözünüzün önünden ayırmak istemiyorsanız; Nice’ten 15 dakikalık motor yolculuğu uzaklıktaki Sainte Marguerite Adası’na gidebilir, 17. yüzyılda adadaki Fort Royal hapishanesinde kalan dünyaca ünlü “demir maskeli adam”ın içerisinde tutulduğu hücreyi ziyaret edebilirsiniz.

Regional Park of Auvergne Volcanoes


Eşsiz jeolojik oluşumları içerisinde barındıran Auvergne Volkanları Ulusal Parkı’nın kuruluş fikri, ilk olarak 1967 yılında dile getirildi. O zamandan beri Fransa’da, çeşitli doğal oluşum alanlarını kapsayan dev ulusal parkların sayısı 44’e çıktı.
395,000 hektarlık bir alanı kapsayan bu dev park içerisinde the Chaîne des Puys (Monts Dômes), Massif du Sancy (Monts Dore), Monts du Cézlier ve Monts du Cantal isimlerinde 4 volkanik dağ bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde değişik çok sayıda türde hayvan ve bitkiçeşitlerinin barındığı platolar, vadiler ve göllerden oluşan bu dev park tam bir habitat örneğidir.
Adres: Chateau Montlosier
Tel: (+33) 04 73 65 64 00
Web: www.auvergne-tourisme.info

Yakın Şehirler

Monte Carlo


Monte Carlo, Nice’in otobüsle veya trenle birkaç dakika mesafelik doğusunda yer alan, Monako Prensliği’ne bağlı oldukça renkli bir şehirdir. Monte Carlo, dünyaca ünlü kumarhane Grand Casino’yu içerisinde barındırmaktadır.
 Monte Carlo’da ziyaret edilebilecek diğer mekânlar arasında; The Palais Princier (Prenslik Sarayı), The Musee Ocenanographique ( Okyanus Müzesi) ve Jardin Botanique (Botanik Bahçeleri) yer almaktadır.

Cannes



Nice’in batısında yer alan Cannes’a ulaşım tren ya da otobüsle yaklaşık olarak 20 dk’dır. Cannes şehri her yıl mayıs ayında düzenlenen Cannes Film Festivali ile adını tüm dünyaya duyurmuştur.
Daha çok ünlü ve zenginlerin tercih ettiği bir tatil bölgesi hâline gelen Cannes, pahalı butik, restoran ve gece kulüpleriyle ünlüdür. Ayrıca dünya sosyetesi mensuplarının pahalı yatlarının ikmal yapmak için bir numaralı durak noktalarından biri olan bir yat limanına sahiptir.

Antibes


Nice’in hemen batısında yer alan bir diğer Akdeniz kenti de Antibes’tir. Sevimli, kumluk plajlara sahip olan ve tarihi 15. yüzyıla dek uzanan Antibes, çevresindeki diğer turistik şehirlere göre daha sessiz ve sakin olmasıyla bilinir. Antibes’i ziyaret ederek; Picasso Müzesi’ni ve Avrupa’nın en büyük yat limanını görmek mümkündür.
Antibes yakınlarında yer alan, 14. yüzyıla ait, göz alıcı şato Chateau Grimaldi içerisinde yer alan Picasso Müzesi’nde, 150 adet Picasso resmi sergilenmektedir.
Picasso Müzesi
Adres: Musee Picasso, Château Grimaldi, 06600 Antibes
Tel: (+33) 04 92 90 54 20

AVRUPA: Nice - Nasıl Gidilir

Nasıl Gidilir?



Fransız Rivierası’na hava, kara ve deniz yolu dâhil olmak üzere birçok ulaşım seçeneği mevcuttur.
Ancak en kısa ve en çok tercih edilen ulaşım seçeneği, ülkemizden direkt uçuş imkânı bulunan havayoludur.
Türk Havayolları ve Air France aktarmasız bir şekilde Nice’e uçmaktadır. Avrupa aktarmalı bir uçuş seçeneği tercih edenler için Lufthansa, British Airways, Swiss ve Alitalia havayolları da diğer uçuş imkânı sağlayan şirketlerdir.
Cote d’Azur Havaalanı
Nice şehir merkezine 7 km uzaklıkta, batıda bulunan Cote d’Azur havaalanından, 30 dakikalık araba yolculuğu ile merkeze varmak mümkündür. Havaalanları arasında ücretsiz servis imkânı bulunmamaktadır, ancak Nice şehir merkezine her 20 dakikada bir hareket eden otobüsler mevcuttur.
Ayrıca otellerin havaalanı – otel arası sundukları ücretsiz servis imkânları bulunmaktadır. Bununla ilgili bilgi almak ve rezervasyon yaptırmak için otelinizle görüşebilirsiniz.
Cote d’Azur Havaalanı içerisinde bankalar ve ATM noktaları ayrıca çok sayıda büfe, restoran, bar ve hediyelik eşya mağazaları bulunmaktadır.
Adres: Chambre de Commerce et d´Industrie, F-06281 Nice Cedex 3
Tel: (+33) 08 20 42 33 33
Web: www.nice.aeroport.fr
Havalimanından ulaşım
Toplu taşıma araçları ile
Otobüs ile
Havalimanından ulaşım otobüs ile, shutterstock, Image ID: 1516365, Şehri turlayan bir gezi otobüsü,
Cote d’Azur Havaalanı terminal 1 platform 1 ve terminal 2 platform 5 ten her 20 dakikada bir kalkan 98 numaralı otobüs; yaklaşık olarak 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında tüm sahil şeridini gezerek Nice şehir merkezine varmaktadır.
Taksi ile
Nice’te toplu taşıma sistemi oldukça sorunsuz, düzgün işleyen ve kullanışlı bir sistemdir. Şehir içi yolculuklarınızda toplu taşıma araçlarını kullanmanız tavsiye edilmektedir. Nice şehrindeki taksiler taksimetre ile çalışmaktadır ve oldukça pahalı olarak bilinmektedirler.

Shuttle servisler ile
Nice’te ücretsiz havaalanı servisi bulunmamaktadır. Ancak bazı oteller müşterilerine özel hizmet sunma anlamında havaalanı – otel arası servis imkânı sağlamaktadırlar. Bu servisler hakkında bilgi almak için otelinizle görüşebilirsiniz.
Araç kiralama
Havaalanında kolaylıkla şoförlü veya şoförsüz dilediğiniz arabayı kiralayabilirsiniz. Aklınızda Bulunsun başlığı altında bulunan Araç Kiralama konusuna bir göz atın.

AVRUPA: Nice - Hakkında Bilgiler



Güney Fransa’nın Akdeniz kıyılarında yer almakta olan Nice şehrinin takma adı Nice la belle (Güzel Nice)’dir. Fransız Rivierası Cote d’Azur’un başkenti olan şehir, Fransa’nın en büyük 5. kenti konumundadır.
Nice şehrinin bugün üzerinde kurulu olduğu toprakların, dünyadaki ilk yerleşim birimi olduğuna inanılmaktadır. Terra Amata arkeoloji projesince yapılan kazılar, bölgede ateşin ilk kullanımına yönelik bulgular olduğunu doğrulamıştır. M.Ö. 350 yılında Yunanlılarca ele geçirilen şehir, zafer tanrısı Nika’dan ilham alınarak Nikaia olarak isimlendirilmiş ve zaman içerisinde Nice’e dönüşmüştür.
Stratejik konumu ve deniz güçlerini destekleyen doğal limanı dolayısıyla, çağlar boyu çok kez el değiştiren şehir, 1543’te Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı donanması tarafından kuşatılmışsa da ele geçirilememiştir. Nice yerel halkından çamaşırcılık yapan Catherine Segurane’nin kahramanlıklarının bu yenilgide payı olduğuna inanılmaktadır. O günlerin anısı, liman duvarındaki top güllesinde ve liman yakınlarında bulunan Catherine Segurane anıtında yaşamaktadır. Her yıl Nice şehrinde, 25 Kasım günü St. Catherine (Aziz Catherine) günü olarak kutlanmaktadır.
En son İtalyan hâkimiyeti altındayken,1860 yılında Fransız topraklarına katılan, zaman içerisinde değişik medeniyetlerce ele geçirilmesinin bir sonucu olarak çok kültürlülüğü ve mimari zenginliğiyle değerlenen Nice, bugünün önemli kozmopolit turizm merkezlerinden biridir.
 Çarpıcı doğal güzelliği ve ılıman Akdeniz iklimi dolayısıyla, 18. yüzyılın 2. yarısında İngiliz aristokratlarının ilgisini çeken Nice, o yıllarda aristokrasi mensuplarının kışlarını geçirmek için tercih ettiği bir numaralı şehir konumuna yükselmiştir. Dünün aristokratları bugün yerlerini ünlü sinema ve müzik yıldızlarına bırakmışlardır. Yüksek tabaka ile oldukça yakın bağları bulunan Nice şehri, buna rağmen sakinlik, huzur, berrak bir deniz ve dağ havası almak isteyen herkese kapılarını açmaktadır.